23 května 2024

Dnes vás vezmu ....

 


.... na jarní procházku kolem zámku na Mníšku.
Zatímco muž šel na lov jídla, já se šla podívat jestli už kvete zámecká magnólie. Kvetla, i když z celého stromu nakvétala jen jedna větev, na ostatních teprve poupata čekala na svůj čas. Bylo mi jasné, že za dalších dvanáct dní kdy jsme na chatu měly holčičí jízdu s dcerou a Bobulí ale bude všechna ta krása pryč. Nafotila jsem tedy co šlo, a vydala se na obcházku kolem zámku .....

























24 komentářů:

  1. Anonymní23/5/24 20:19

    Nádherné záběry. Máš to správné očko)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní23/5/24 20:47

    Lezarts
    Hezké zámecké hrátky i zahrádky:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je jeden z mála zámků, který nemá žádný honosný a velký park. Vlastně donedávna měl jen zahradu o výměře pár desítek metrů. Rekonstrukcí a osázením svahu pod zámkem vznikla o něco větší, ale i tak by se dalo říct žádná sláva. ;-)

      Vymazat
  3. Jednou bych se tam chtěla podívat. Zámek znám jen z fotek a vypadá krásně...
    Vendy, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jezdím na chatu znovu od roku 2000. Zámek byl pro veřejnost otevřen po šesti letech rekonstrukcí a shánění původního mobiliáře. A kdy si myslíš že jsem tam poprvé byla? Před čtyřmi lety! :D :D.

      Vymazat
  4. Na pěkném místě za krásného počasí, to se to fotí. Pěkné záběry. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pěkné věci se fotí samy. A když je k tomu i hezky, nemá to chybu.

      Vymazat
  5. Zámek v Mníšku pod Brdy se mi moc líbí. Škoda, že už tam nejezdíme a chalupa ve Stříbrné Lhotě, kde jsme trávili po mnoho let vždy týden o prázdninách na zahradě a pod stanem u manželovy tety, už je zbouraná. Záhadně se tehdy vyřešilo dědictví, ale my jsme po tom už nepátrali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, tyhle dědický věci jsou vždycky pěknej vopruz pokud to není buď právně ošetřené, nebo jednoznačné (přímí dědicové). Zjara tam chodím nejraději právě kvůlivá té velké magnólii. To je nádhera když kvete.

      Vymazat
  6. Na zámek v Mníšku se pořád chystám a ještě na to nedošlo. Tvé fotky navnadily, uvidíme, jak to bude s realizací ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to fajn pro Pražáky a okolí . Ti to nemají z ruky. Jinak je dobré se třeba zastavit pokud člověk jede třeba do jižních Čech po Strakonické, to má opravdu jen kousek uhnout a je tam.

      Vymazat
    2. Jinak v Praze hupsneš u Smíchovského nádraží buď na bus 317 nebo 321 a jseš tam do třičtvrtě hodinky. A skoro u zámku. ;-)

      Vymazat
  7. Páni, takhle velkou magnólii jsem asi ještě nikdy neviděla!
    Krásné místo, krásné obrázky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nádherná když kvete. Ještě jedna tak velká je na Petříně kousek od hvězdárny. Je to pěkné místo....

      Vymazat
  8. Je vidět, že sis focení užila. Moc prima fotky. Nikdy jsem tam nebyla, ale třeba se ještě někdy podívám.
    Pěkný víkend, Vendy !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíš pro ty kdo žijí v okolí tak do hodiny cesty, ti to mají bez problému. Anebo kdo třeba jede na jih Čech po Strakonické. To je jen malá zajížďka.

      Vymazat
  9. Vendy, tos měla pěkné slunečné počasí, když jsme tam nedávno byly s kamarádkou, bylo pod mrakem a magnolie sice krásně kvetla, ale na fotkách nic moc. Obešly jsme zámek a šly nahoru ke kapličkám a měly jsme toho nakonec dost. Byly jsme tam busem právě ze Smíchova. Navíc byly zavřené jak kavárna, tak hospoda. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta cesta nahoru na Skalku je docela zabíračka, záleží z které strany se jde. Pokud po asfaltce není to až takový výstup, ale pokud se jde od lesa tak to stojí za to.... Nicméně je to krásně dnes opravené místo. Já měla možnost pozorovat jak se od roku 2000 měnila až do dnešní podoby. Sice kaplička už byla opravená i ta klášterní budova znovu vystavěná, ale samotná křížová cesta byla stále velmi zanedbaná. Tou dobou měl v poustevně letní dům kardinál Vlk. Myslíš zámeckou kavárnu? Tam vůbec nebím jaká je otvíračka. Ale pod zámkem je po celém blízkém i vzdáleném okolí vyhlášená cukrárna. Ta tedy má otevřeno jen do pěti. A překvapuje mne, že by byla zavřená byť jediná hospoda na Mníšku?

      Vymazat
    2. Vendy, hospoda před zámkem i ta vyhlášená cukrárna byly zavřené, nahoru jsme šly na přání kamarádky lesem a jinudy, než kdysi předtím, ( byla jsme tam potřetí )- takže strašná cesta, dolů jsem to vzala po asfaltce, sice delší, ale schůdnější cesta. I tak to bylo prima, oběhala jsem s foťákem kapličky a Marcela si poseděla u kostelíčka s výhledem na Mníšek - foukalo jako na Orknejích a tak byla ráda, když jsem si ji vyzvedla a zavelela k odchodu. I tak to byl krásný výlet ( myslím, že jsme tam byly 1.5.? )Pa a měj se báječně. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Vendy, tak jsem se podívala na můj blog a my jsme tam byly na Velikonoční pondělí a proto asi bylo vše zavřené. Zámek ale byl přístupný. Jiřina z N.

      Vymazat
    4. A to pak jo. Na Velikonoce tam je fakt všechno zavřené.

      Vymazat
  10. Kvetoucí magnolie jsou úžasné a v Mníšku jsme asi nikdy nebyla, tak aspoň virtuálně ;)
    Přeju prima neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nezaregistrovala jsem u tebe na blogu, že bys se pohybovala v téhle části republiky, a to tě čtu hodně pravidelně ;-)..... Takže nejspíš ne. Ale pokud bys někdy měla naplánováno nějaký výletování do Prahy tak ten Mníšek lze sfouknout, je to jen pár kilometrů.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....