15 ledna 2024

S říjnovým výletem na chatu se zdálo ....

 

.... že je poslední. Ale nakonec se ukázalo, že 
mne čeká ještě jeden. Ale mezitím jsem se zatoulala pár dní před koncem října do Vídně. Byla jsem tu už na adventním výletu, a tak jsem si říkala že by se hodil třeba i takový podzimní. Byť název byl Vídeň v barvách podzimu, byla to spíš Vídeň pozdně letní, protože sluníčko svítilo a hřálo ostošest. Co už nebylo tak příjemné bylo ranní vstávání ve čtvrt na tři. Nějak jsem nechápala proč, když vlastně jsme byly předposlední zastávka a pak už jen Hurá Vávro na Vídeň. Vysvětlení se nám dostalo od paní průvodkyně. Nejen že se musela ve Svitavách udělat přestávka řidičů kteří byli na cestě už od půlnoci, ale vzhledem k tomu, že byla zamluvená prohlídka v Schönbrunnu od devíti hodin tak prostě raději volili o něco dřívější odjezd. A nakonec se i vyplatil protože už za Hradcem Králové se dostali do kolony za bouračkou. Navíc pokud v Rakousku nejste v devět na značkách, máte smůlu a i když máte prohlídku rezervovanou tak vás při zpoždění už nevezmou. My dorazili na místo o půl deváté, takže jsme měli možnost se na půl hodiny ještě projít do parku. I když jen v jeho dolní partii, dojít až ke Glorietu by znamenalo sprint nahoru do kopce a zase dolů. Nějak mi to zas tak moc nevadilo protože u něj jsem byla při minulé návštěvě. 
Bohužel ukázat vám pokoje nemohu protože nyní je zde zákaz focení. Dřív tedy nebýval, ale co naplat ....

U brány vás přivítá dvojice sloupů s císařským orlem


Když jsme přijeli zelo nádvoří až na pár lidí prázdnotou




A chvílemi bylo prázdné úplně





Růžová loubí musí být v květu úžasná ....




Na balkonu stál jen jediný člobrda. Vypadal že si tam velmi zaujatě čte z mobilu nebo tabletu ....


.... jenomže když jsem na balkon vyšla taky a kochala se pohledem na protější vrch s Glorietem, ukázalo se že si vůbec nečte, nýbrž řídí a sleduje tohodle prapodivného ptáka 😉. Slyšela jsem a viděla ho tam létat a vždycky když jsem na něj zamávala, on mi zakýváním odpověděl. Myslela jsem si že ho řídí někdo z parku. Až teprve když jsme se na sebe dívali face to face a já zas na něj zamávala tak podle zasmání souseda jsem zjistila, že to je on kdo ho řídí ....




Gloriet a Neptunova fontána spolu ....


.... a každý zvlášť



Vídenští kočí se rozjížděli na své štafly





Návštěvníků při našem odchodu začalo rychle přibývat











Autobus nás od letního císařského paláce dovezl k procházce po nejznámějším vídeňském procházkovém okruhu, který samozřejmě zahrnoval i palác kam se císařská rodina uchylovala na zimu. To znamená Hofburg. To jsme ještě netušili, že až si ono povinné kolečko odbudeme, zůstane nám pět hodin volna k vlastním aktivitám. Trochu nás to s mými souputnicemi z Třebové zaskočilo,
ale nakonec jsme si program našly. I když byl trochu náročnější pro tělo. Takže se trochu projdeme městem, podíváme se i vysoko nad něj, dáme nějakou mňamku a vydáme se zas na cestu domů.

26 komentářů:

  1. Vendy, to je náhodou prima, že tam nebyli téměř lidi, naopak já jsem měla párkrát lidí až moc, ať už svatby nebo vystoupení nějakého snad japonského pěveckého souboru...a taky jsem dovnitř šla jen jednou, jinak raději procházíme s kámoškou ty zahrady a parky.Povedlo se vám počasí.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Počasí bylo naprosto luxusní. Je zvláštní že stejné jsme měly s dcerou i při tom adventu v prosinci. Sluníčko od rána do večera a u Schönbrunnu chodili lidi se sundanejma zimníma bundama. Bylo + 15°C. Teď tedy bylo ještě o šest sedm víc. A na sluníčku to pěkně peklo, zjistila jsem po návratu že mám chycenej nos do červena :D :D. Pro změnu po městě jsme chodily v krátkejch rukávech až do okamžiku nástupu do autobusu na zpáteční cestu.... nemělo to chybu. Co se týče lidí tak ten advent byl hodně na tom nádvoří o přeplněnosti

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný výlet do Vídně. Tam se asi nepodívám a tak děkuji za tuto podívanou. Musel to být úžasný zážitek.Je tam nádherně a ještě když vám vyšlo počasí jak je vidět, tak na focení super, tak jste si to mohli užít se vším všudy. Máš krásné vzpomínky a o tom to je...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vídeň je krásná, narozdíl od Prahy jsou ty nejkrásnější památky na větší ploše, navíc v Praze nenajdeš tři ohromné zámky jako ve Vídni. Habsburské Schönbrunn, Hofburg a Belveder Evžena Savojského. Co se týče počasí, tak to nemělo opravdu chybu, byť to hned po příjezdu tak nevypadalo.

      Vymazat
  4. Vendy, skvělý zájezd. Počasí ukázkové a že těch lidí bylo méně, to je jen skvělý bonus. Nám Vádeň propršela a tak nebyla chuť na nic. Asi bychom si to měli zopakovat, někdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono se to když jsme odcházeli už pěkně zaplnilo. Já musím říct že jsem na oba vídeňské zájezdy měla na krásné a slunečné počasí štěstí. Jak na ten adventní tak na tenhle podzimní. Jen mě trochu mrzelo, že nám neřekla průvodkyně už v autobusu že budeme mít tolik volného času, protože by si tak člověk udělal svůj vlastní program. Takhle jsme dost improvizovaly.....

      Vymazat
  5. Anonymní15/1/24 20:36

    'Lezarts
    Přímo císařská procházka, jen tam chybí Sisi:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta byla přítomná v každém Františkově pokoji v Schönbrunnu. Měl v každém alespoň když ne celou stěnu s fotografiemi a obrázky Sisi , tak jednu. A co se týče suvenýrů tak tam se vyskytovala nepočítaně. Původně jsme chtěly zajít do Hofburgu do jejího muzea a císařských komnat, nakonec jsme zvolily jiný program.

      Vymazat
  6. Nádherné místo,žasnu nad těmi prostory.Krásný výlet do Vídně i s pěkným počasím.
    Vendy,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co teprve ty komnaty! Park je velmi rozsáhlý, v Glorietu je možné si dát snídani! a je zde nejstarší ZOO v Evropě. Vlastně byla úplně první a mají tu pandy velké.

      Vymazat
  7. Vídeň je nádherné město. Habsburkové si uměli vybrat. Číší z něho noblesa a zvláštní atmosféra. Ale chce to mít patřičné finance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se říká že Vídeň a Praha jsou takové sestry. Něco na tom bude, co se týče množství a nádhery kostelů v tom úplném starém centru je to nastejno. A Vídeňáci si umí života užívat. Od jedné hodiny kdy jsme byli průvodkyní vypuštění do ulic nebylo možné najít volné místo na zahrádce ani u jedné kavárny a že jich tam je neskutečné množství. Něco do dvou tisíc. Nahrávalo tomu i to nádherné a teplé počasí. Navíc pro mne to je něco jako návrat domů. Prababička byla rozená Vídeňačka a moje babička se tam narodila. Je fakt že se v Rakousku cítím vždycky moc dobře.

      Vymazat
  8. Vendy, ráda jsem se podívala, už jsem ve Vídni pár let nebyla. těším se na pokračování!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to po pěti letech zopákla. A stálo to zase za to.

      Vymazat
  9. Uvnitř zámku jsem nebyla, ale kolem se prošla - byla to součást kdysi poznávacího zájezdu. Naposledy jsem byla ve Vídni v roce 2011.
    Měj pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při první návštěvě jsme taky nešly s dcerou dovnitř, teď to bylo přímo cestovkou rezervováno. Ale nebylo nutné tam jít kdo nechtěl. Já byla zvědavá takže jsem šla a stálo to za to. Byť to byl jen zlomek těch prostor k vidění protože to je ohromný komplex.

      Vymazat
  10. Vendy, zdravím a děkuji za zážitky. Hofburg byl první cíl po revoluci, kam jsme s manželem vyrazili. Povedlo se mi vyfotit se u zrcadlových dveří paláce tak šikovně, že jsem měla za zády všechny stavby ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okolo Hofburgu jsem se motala už podruhé, původní plán se tam jít podívat do muzea Sisi se nakonec změnil. Tak možná až tam pojedu třeba potřetí tak už na něj dojde ;-)

      Vymazat
  11. Pekne...Ovsem kdyz jsemjel od nas z Neratovic kdysi do Vidnr, stacilo vstavat ve ctyri...To bylo ovsem v dobe vanocnich zrhu asi pred deseti lety

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsme jely s dcerou s litomyšlskou cestovkou, tak jsme vyjížděly v šest.( Výhoda byla v tom, že jsme neobjížděli půl kraje, ale stavěli jen ve Svitavách a v Brně odkud jelo pár lidí.) To ovšem nebyla rezervovaná ta prohlídka Schönbrunnu. A oni opravdu pevně trvají na tom, že prostě v devět musíš být na značkách. Navíc se musí počítat s povinnou přestávkou šoférů. Takže jsme sice vyrazili deset minut po třetí ze Třebové ale na místě jsme byli o půl deváté. A to je odsud do Vídně zhruba dvě a půl hodiny. Strašně moc času zabírá než se naberou v různých městech všichni kdo na zájezd jedou. To mě vždycky děsně vytáčí.

      Vymazat
  12. Anonymní16/1/24 20:49

    Vija
    Počasí přálo, lidí málo, výlet ideál. Hezké fotky. A Svitavy, město ve kterém mi babička o prázdninách dělala radost. Jezdila jsem do Koclířova. Měj se hezky. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svitavy jsou tak cca půl hodiny cesty od nás autem nebo vlakem. Takže tam občas zajíždíme třeba na nějaký koncert nebo do hobby marketu. Koclířov je přes hlavní pětatřicítku naproti Svitavám.

      Vymazat
  13. Já Vídní jen párkrát projížděla cestou do Alp, takže jsem se ráda koukla :)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem tam podruhé, možná že bude i nějaká další cesta....

      Vymazat
  14. Mám bohaté vzpomínky na dobu, kdy jsem do centra Vídně jezdil služebně a měl prostor pro poznávání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi měl krásné místo pro služebky! To by se mi taky líbilo .

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....