19 listopadu 2023

Od zámku k další ....

 

..... ze tří trójských expozic, Botanické zahradě
si vyšlápneme menší kopeček. Ovšem za to nás nahoře čeká paráda pro milovníky květů a peklo pro ty kdo je fákt nemusí 😁. I když si nakonec Padesátka našla svoje favoritky do truhlíků. Předexpozice
 která vás přivítá u vstupu, většinou keře a stromky v mobilních květnících, vás doprovodí spolu s vodními prvky po schodech nahoru ke vstupu do skleníku Fata Morgana. Skleník je včleněný do povrchu skály, čímž vznikl prostor pro vnitřní kaskádovité výsadby. Fata Morgana patří mezi evropské unikáty. Má plochu zhruba 1750 m2 a protínají jí cesty pro návštěvníky v délce 225 m. Expozice doplňují vodní prvky s největším, 4 m hlubokým tropickým jezírkem a 6 vysokým vodopádem. V jezírku můžete pozorovat z podzemní chodby mnoho akvarijních ryb v jejich přirozeném prostředí, stejně tak je uvidíte i z můstku nad hladinou. Ale nejsou to jediní obyvatelé té části skleníku, k vidění tu jsou i tropičtí motýli.
Skleník je rozdělený do tří hlavní částí, pouštní, tropické a vysokohorské. 
Po prohlídce skleníku jsme vyrazily na prohlídku venkovních expozic taktéž rozdělených do mnoha částí, nás ale nejvíc lákala Japonská zahrada, o které Padesátka řekla že i kdyby nic jiného, tak ta za návštěvu opravdu stála. Prošly jsme co se nám tak nejvíc líbilo, poseděly chvíli mezi květy a sešly se projít do vinice sv. Kláry. Ta původně patřila přímo k zahradnické části Trojského zámku pak jí ale přerušila komunikace vedoucí k ZOO. Dnes je součástí botanické i s expozicí o vinařství a vinařskou naučnou stezkou. Nově se zde rekonstruuje Viniční domek kde sídlí Vinotéka sv. Kláry, která je momentálně přesunutá do Ornamentální zahrady. Je to jediné místo v Praze kde se vyrábí a prodávají vína jen z této vinice. Dominantou vinice i zdejšího okolí je ale kaple sv. Kláry. Během roku se zde konají mše, výjimka jsou dva prázdninové měsíce kdy se mše nekonají. Pojmenovaná je po sv.Kláře patronce a jmenovkyni stavitelovi manželky Kláry Bernardiny, svobodné paní z Malzanu.
Z vinice jsme si došly do další části zahrady kde jsme si daly něco k jídlu a popití, v přilehlém pavilonu si prošly fotky z Czech natur photo a vydaly se dolů k východu. Jelikož jsme ale stále měly dost času a domů se nám nechtělo a byla sobota a krásně teplo, zamířily jsme na naší oblíbenou náplavku kde jsme při klasickém Aperolu probraly co život dal a vzal ....


Abych vás nezahltila po poslední náloži květinových fotek víc si můžete prohlédnout v galerii



Sestřičku téhle kytičky určitě většina z vás zná. Jedná se o Thunbergii, letničku hojně pěstovanou a známou jako Černooká Zuzana




Tato zajímavá kůra patří ke koruně stromku na následující fotce




Tahle orchidej mi nedává spát. Stále po ní toužím


Motýl si vesele popíjel na vodních rostlinách v jezírku


Jedna z tropických rybek v jezírku



V Japonské zahradě je krásná expozice bonsají



Místodržitelský letohrádek ve Stromovce jsem vám tu už představila v jiném článku z pražských toulek s Padesátkou. Tentokrát se na něj podíváme z Tróje


Kaple sv. Kláry


Jedno z krásných míst Japonské zahrady



Labyrint tuším patří do zahrad zámku


Ze zahrady se vám otevřou i trochu jiné pohledy na známá místa


Případně na novinku, a to velmi pohlednou, mezi pražskými mosty, na Trojský most. Mimochodem krásně ho fotil Čerf



Normálně nejsem alchymistou vyrábějícím doma různá vína či likéry. Jenže letos jsem měla hóóódně černého rybízu a já nějak moc o něj nestojím, napadlo mne vyzkoušet něco jiného. Volba padla na oblíbený likér Hercula Poirota Creme du Cassis. Ten je používaný k výrobě francouzského drinku Kir. Když se použije jen bílé víno jedná se o Kir, pokud použijete šumivé nebo šampaňské jde o Royal Kir. Oboje je ovšem skvělé letní pití! Já si ho v nejteplejších dnech vytunila ještě ledem 


Správně namíchaný vypadá takto


17 komentářů:

  1. Květiny jsou samozřejmě krásné pro oko, ale já bych začal rovnou posledními dvěma kousky :-). A děkuji za zmínku o fotkách Trojského mostu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, musí se vyrovnat potěcha oka a dalších smyslů. V tomto případě chuťových buněk. Tak proč ty tvoje krásné a mezinárodně úspěšné fotky nezmínit....

      Vymazat
  2. Jedním slovem...NÁDHERA!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem ještě měla starosklíčko který mi moc kvalitně fotit nechtělo. Vyházela jsem zhruba stejný počet fotek který jsem zveřejnila.

      Vymazat
  3. Parádní fotky :). Budu muset rest v podobě Botanické napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já to musela taky konečně uskutečnit. Jen mne překvapilo že Padesátka souhlasila! ;-)

      Vymazat
  4. Lezarts
    Kouzelná procházka!
    Tak na zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo krásně, sice ve slunečných partiích bylo docela až vedro vedrovatý, ale ve stinných to zas bylo fajn. Na zdraví si vždycky ráda přiťuknu!

      Vymazat
  5. Vendy, mám ráda tvé fotky! A mám ráda Kir royal :o)
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se říct, že já mu přišla na chuť okamžitě ;-)

      Vymazat
  6. Jé, čtverzubec! Možná skvrnoocasý...:D Samozřejmě jsou všechny objekty na fotkách půvabné a kouzelné, rybička ale srdce akvaristy vlždy potěší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D vlždy... vždy je správně!

      Vymazat
    2. Byli tam asi tři, tebe jako evidentního akvaristu by nadchla ta cesta podzemím mezi prosklenými stěnami toho jezírka, kde bylo těch rybiček hodně moc. A jak velkých!

      Vymazat
  7. To je tedy nějaké krásy !!!!! Při dnešním šedivém, mokrém, vlezlém listopadové dni, příjemné pokoukáníčko po ránu.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší že jsem ti alespoň trochu zvedla náladu, je vážně hnus hnusnej...

      Vymazat
  8. Motýli k botanickým zahradám patří, ale asi nesmí být otevřené dveře, aby neuletěli.
    Most je velmi pěkný, ten je náhradou za zbořenou lávku?
    Informace o labyrintu je také velmi zajímavá, nevěděl jsem, že i u nás něco takového máme, když pominu bludiště na Petříně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On má skleník pouze jeden vchod, a navíc ještě další dveře z něj do skleníku a motýli jsou ve střední části. Trojský most je jeden z nových mostů přes Vltavu v rámci městského okruhu. Ale lávka ze ZOO na Císařský ostrov už je taky konečně hotová a v provozu. Ta je pro pěší a cyklisty.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....