17 října 2023

Růže kam se podíváš ....

 


.... ať před zámkem nebo v parku či na nádvoří. 
To je práce hraběnky Diany Sternbergové. Nejen práce, ale i velký koníček. Její sbírka růží na zámku Častolovice čítá 200 odrůd které si i sama vysazuje. Ono všude po zámku i v parku je vidět její profese vyhlášené bytové designerky. A to nejen u nás ale i v New Yorku, Londýně či exotické Jamajce kde ostatně delší dobu žila. Po nástupu Václava Havla do prezidentské funkce se věnovala úpravě bytových prostor na Pražském hradě a zámku v Lánech. V roce 1992 jí byly v restituci navráceny zámky Častolovice a Zásmuky. 
I když jsme byly na zámku začátkem července, mnoho z té nádhery už bylo odkvetlé anebo ještě nekvetlo. Nicméně i to co jsme viděly stálo za to. Takže dnešní téma je jasné. Růže a další květy Častolovické .....














Květina která se s růžemi velmi dobře snáší a kombinuje je levandule. A té je pro změnu plné nádvoří. Tedy krom jedné. Tu jsem fotila na náměstí ve Vamberku při čekání na bus





Dost často mi v komentech píšete že snad znám všechny kytky co jich je. A vidíte, neznám .... co je tohle vůbec netuším. Jen to že to má asi rádo vodu, páč to rostlo po březích malého jezírka




Hned pod touto květinkou rostly a kvetly lekníny


A nechyběly ani moje milované fuchsie. Byly krásné a hodně velké, ale některé teprve na své kráse pracovaly



V parku je toho k vidění mnohem víc než jsem vám teď ukázala, bohužel jsme byly limitované odjezdem autobusu, takže na výběr bylo buď celý park, nebo interiéry zámku. Zvolily jsme interiéry a jen malou část parku než se šlo na prohlídku.
 Tak snad někdy příště ....


22 komentářů:

  1. Vendy ty růže jsou úžasné. Škoda, že nelze přidat i jejich vůni. My se jezdíme kochat růžemi do Růžové zahrady u zámku v Děčíně, kde zahradník rodu Thun - Hohenstein, růže sbíral a také šlechtil. To je pak také nádhera k pokochání. Přeji ti krásné a pohodové podzimní dny. Doufám, že zahradu u chaty už máš zazimovanou. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na chatě není pořádně co zazimovávat, to co tam je jsou trvalky, ty akorát na jaře ostříhám. Tady zazimované kytky mám....

      Vymazat
  2. Růže jsou nádherné.Příště musíme do Častolovic dříve,dokud budou růže v květu.Však těch 200 druhů,co paní majitelka pěstuje stojí za podívanou.Hlavně si to někam zapsat,hlava už zapomíná.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No opravdu to chce ten červen, zhruba půlka. To jsou opravdu asi nejkrásnější. Tak i v té době bývá v Olomouci rozárium taky v plném květu.

      Vymazat
  3. Vendy, já jsem tam byla mockrát a vždy jdu raději do zahrady - při prohlídkách zámků mě bolí záda. Taky si dám práci a fotím ty růže, které tam opravdu stojí za to. Jak je vidět z tvých fotek - stihla jsi toho oběhat dost - nej je ta žíhaná, taková je málokdy k vidění.
    Tak ať ti příští návštěva vyjde v době, kdy to bude jeden květ.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já můžu obojí. Jak interiéry tak exteriéry. Tu žíhanou mám na zahradě, i když se letos nějak moc nevytáhla. Měla jsem jí i ve žlutočervené kombinaci, ale ta mi zašla. Tady to na růže, nebo alespoň na některé odrůdy není. Navíc mi tu růže decimuje černá skvrnitost listů.

      Vymazat
    2. Já jsem, Vendy, dřívě také ráda chodila na prohlídky zámků, občas si nějakou i teď střihnu, ale bolí mě brzy záda, pokud to trvá dlouho a postává se v jednotlivých sálech. Prostě stáří buší na dveře a tak raději procházka zahradou. Ta častolovická je navíc moc krásná, vidíš, ještě jsem tam nebyla v zimě! Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Zatím mi to moc problém se zády nedělá, spíš mi víc vadí ta pomalá chůze. Jsem zvyklá hodně rychle chodit a z pomalé jsem unavená víc než z více kilometrů rychlou. To mě pak bolí kyčle.

      Vymazat
  4. Je to kouzelné místo, ráda se tam vracím, třeba jen na procházku po parku. Letos jsem kvetoucí růže nestihla, tak se kochám u tvých fotek.
    Vendy, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych si ještě prošla pořádně park, ta návštěva byla prostě díky spojení taková hektická

      Vymazat
  5. Dobrý deň, neznámy kvietok na fotke sa volá jarmanka - Astrantia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju moc za určení. Jméno znám, dokonce jsem jí měla i vypsanou jako jednu z trvalek který bych chtěla na zahradu, jen jí z reálu neznám, takže proto jsem nemohla určit

      Vymazat
  6. Je to prostě nádhera. Co vím mohu k Tvým fotkám napsat. Fotky jsou krásné, ale vidět o na živo, musí být ještě krásnější.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Božínku, to je ale nálož voňavé nádhery!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel hodně z té nádhery už bylo odkvetlé.... :(

      Vymazat
  8. Krásná voňavá práce :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, je vidět že paní hraběnka si s tím opravdu dává hodně práce.

      Vymazat
  9. Lezarts
    Škoda, že Častolovice nemám tak blízko, jako Zásmuky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, přes Zásmuky jezdíme celou dobu ať už když jsme jezdili na naší chalupu nebo teď když pro změnu jezdíme na chatu na Mníšek. Vlastně celý můj život od mých pěti let.... je fakt, že ten zámek byl v dost špatném stavu a nepřístupný. Renovace začala probíhat teprve před několika roky.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....