19 září 2023

Při první návštěvě Olomouce .....

 



.... jsem tenhle kostel netrefila. Není divu, protože 
pokud už dopředu nevíte kolik kostelů Olomouc má a kde se nachází, tak tenhle zaručeně minete obzvlášť pokud se procházíte po Horním náměstí a kocháte se jeho památkami a fontánami. On totiž, byť je hned za frontou domů uzavírajících náměstí z jedné strany, není z něj vůbec vidět. Jeho věž je sice vyhlídková, ale tak trochu pro naše kostely netradiční. když jí vidíte řeknete si, že jí sem musel snad dopravit nějaký obr z Itálie. Ale i když není z náměstí vidět, z něj ovšem náměstí vidíte krásně. A nejen náměstí. Takže vás zvu do a na věž kostela sv. Mořice .....

Kostel sv. Mořice je gotický proboštský farní kostel stejnojmenné farnosti. Svojí kapacitou 4000 věřících je největší gotickou svatyní na Moravě. Chrám a jeho okolí je nejdéle obývaným místem ve městě, našli se zde při výkopových pracích zbytky románské rotundy z  11. století a zbytky románského dvorce z 12. století. V místě dnešního kostela bývala kupecká osada a křižovatka kupeckých cest.
Archeologický průzkum ukázal osídlení již z doby velkomoravské a po - velkomoravské. První písemná zmínka o kostele je z roku 1275 je o kostele románsko - gotickém. Během letu století byl kostel renovován po dvou požárech, dostavěny pozdně gotické prvky, pak na řadu přišly úpravy renesanční a barokní. Poslední úpravy přišly během 19. století v novogotickém slohu


Nejcennější památka gotického sochařství v Olomouci je toto sousoší Kristus na hoře Olivetské



Poslední pozdně gotická stavební úprava je toto dvojité šnekovité schodiště


Z něj můžeme nahlédnout do krovů střechy


Když už konečně vyfuníte těch 200 a něco kamenných schodů a myslíte si, že už máte vyhráno a jste nahoře, ještě vás čeká výstup po schodech železných aby jste konečně vystoupili na vyhlídkovou plošinu věže



Schodišťová věž


Interiér kostela je opravdu velkolepý








Teď když jsme se pokochali interiérem kostela, pojďme se pokochat tím co můžeme vidět z věže


Tak třeba pohledem na kostel sv. Michaela ....


.... kostely Panny Marie Sněžné a sv. Václava ....


.... další ze sakrálních staveb je uprostřed Klášterní Hradisko ....


.... ale i zajímavé prvky na střechách je možné vidět ....


Opět Panna Maria Sněžná, sv.Václav a Klášterní hradisko


Střecha kostela Neposkvrněného početí Panny Marie. Kostel je součástí kláštera dominikánů


A pohled na Horní náměstí. Ten už jste tedy viděli v mračné výzvě u Stáni na Veverkovinách


Teď už se zas vrátíme na zem a vydáme se k další nádherné stavbě, katedrále sv. Václava. Pokud se vám zdá že fotky nejsou zcela bez chyby a vidět moc daleko taky není, tak vězte, že jsem celou návštěvu Olomouce odfotila mobilem protože mi začal stávkovat foťák. Měla jsem sebou zas jednou malou zrcadlovku a ta si občas postaví hlavu....

20 komentářů:

  1. Vyhlídka ze sv. Mořice je skvělá. Když jsme tam byli my, tak hodně foukalo a když jsme se vydali zpět rozezněly se zvony. Tak na ohluchnutí. Raději jsme se honem vrátili nahoru a zavřeli vstup.Na Klášterní Hradisku už jsem také byla krátce, ale jen na nádvoří nemocnice a ke kostelů jsme nešli. Nevím, jestli je přístupný. Ale ve sv. Václavovi jsem fotila foťákem a bylo to ráno, takže tma. Mobil by si s tím světlem možná poradil lépe. Těším se na tvé fotky. V Olomouci je ještě pravoslavný kostel, ale v dnešní době, kdy se vše ruské včetně hudby starých mistrů odmítá, není o tuto stavbu zájem. Ale je to také zajímavá památka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch kostelů je tam mnohem víc! Sv. Gorazda jsem měla v příspěvku z první návštěvy Olomouce. Je většinou zavřený takže nemá člověk ani šanci nakouknout. Na jedné fotce je, ale blbě vidět, věž evangelického kostela, ještě tam je kostel sv. Anny což je součást hradu a je hned vedle sv. Václava, pak kaple sv. Jana Sarkandera, dál tzv. Červený kostel, kostel na Svatém Kopečku a na Svatém Hostýně. Na Hradisku jsme taky prohlídly jen nádvoří, nevím co tam je nebo není přístupné.

      Vymazat
    2. Sv. Sarkandra, Červený kostel, sv. Annu i baziliku na sv. Kopečku jsem už také na blogu zmínila. Kolem Červeného kostela jsme už také prošli. Svatý Hostýn je u Bystřice pod Hostýnem.

      Vymazat
    3. Já neviděla ten Červený kostel a baziliku. Tedy osobně. Tu jsem viděla na několika blozích. Ten Svatý Hostýn jsem zmínila proto, že nahoře na věži máš popsané všechny směry kam se díváš a co tam můžeš z věže vidět což asi nebylo zrovna šťastně formulováno. Sv. Anna ta je zavřená ale má prosklené dveře tak do ní krásně vidíš.

      Vymazat
  2. Olomouc je krásné a zajímavě město. Ty výhledy z věží jsou vždy úžasné a mám je ráda a také většinou neodolám a nahoru vylezu i když funím jako lokomotiva... My jsme však na letošní dovolenou raději zvolili klidný pobyt na jihu Čech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky neodolám a taky jsem většinou nahoře totálně grogy. Jen na Jindřišskou věž jsem si paďoursky vyjela výtahem. Jižní Čechy jako bývalé Vítkovské dominium oplývá mnohem krásnějšími památkami a navíc jako bonus i krásnou přírodou.

      Vymazat
  3. Vendy, tak tohle se ti povedlo...v Olomouci se dá hodně vidět, hodně zažít a hodně nafotit a láká to k návratům.Prostě Olomouc návyková, Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Pravda, my ho taky minuli, protože mi nic neříká, ale díky za tip. My zase při každé návštěvě chodíme do kostela sv. Michala a pokaždé si chvíli odpočineme uvnitř v rajském dvoře :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam jsem byla se podívat už podruhé, chtěla jsem ty kostely ukázat kamarádce, ale Rajský dvůr je kvůli stále probíhajícím restauračním pracím zavřen. Stejně jako byla uzavřená i Panna Marie Sněžná.

      Vymazat
  5. Jé, Vendy, to je krásný kostel. A navíc s přístupnou věží ... - takové mám moc ráda.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je krásný a je takový vzhledově netradiční...

      Vymazat
  6. Kostel je nádherný a výhledy úžasné.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, jen holt jsem blb měla špatnej foťák sebou. Nechtělo se mi tahat s těžkým a tak jsem si vzala menší lehčí, jenže ten prostě zcela nečekaně přestává fungovat, pak zas jo, pak zas ne a někdy začne zase makat až druhý den.

      Vymazat
  7. Tak tenhle kostel byl vlastně první památkou, kterou jsem z Olomouce viděla. Měli jsme schůzku kousek od něj, parkovali jsem tam a manžel měl dlouhý pracovní telefon, tak jsem ho obdivovala z venku. Schodišťová věž mě okouzlila. Děkuji za fotky interiéru.
    Vendy, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Kostel se mi líbí moc. A výhledy z věže jsou opravdu perfektní. Určitě to za námahu stojí.
    Jak vidím, tak je toho v Olomouci ke koukání opravdu hodně.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu je. Buď se můžeš kochat kytkami nebo jen tak courat městem, posedět na Horním náměstí, udělat si seznam kostelů a chodit po nich .... možností je spousta

      Vymazat
  9. V Olomouci už jsem nebyl, ani nepamatuju. Asi by to stálo za fotovýlet.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....