21 září 2023

Minule jsme byli ....

 


.... nad, dnes půjdeme pod. Kdo má ve jménu Václava
nesmí samozřejmě v Olomouci zapomenout navštívit katedrálu sv. Václava. No a kdo nemá, stejně se do ní musí zajít podívat. Je to nádherný kostel zvenku i zevnitř a skrývá i zajímavé věci pod sebou. Když jsem tu byla poprvé, s přístupnou kryptou jsem se nepotkala. Tentokrát se ale poštěstilo a tak jsme do krypty zavítaly. Co všechno je k vidění vám ukážu ....


Katedrála městu opravdu dominuje výškou svých věží a je vidět ze všech stran 





Při první návštěvě mi dost fotek nevyšlo nebo nebyly zrovna kvalitní. Tak jsem si je zopákla


Mistrovská práce relikviáře sv. Jana Sarkandera


A sv. Jan Sarkander 


Kostel má i krásný novogotický oltář. Ostatně v 19. století interiér prošel úpravami právě v tomto slohu



Nyní sejdeme do horní části krypty. Tady si můžete zakoupit různé publikace či turistické známky apod.




Nesmí chybět ani socha posledního Přemyslovce Václava III. který přišel o život jen o několik desítek metrů odsud



Po schodišti s hodně nízkým profilem sejdeme ještě níž, do hrobky olomouckých biskupů. Jsou zde čtyři rakve ale jen ve třech jsou ostatky. Sarkofágy patří Karlu II. z Lichtenštejna, Vilému Janu Vojtěchovi z Kolovrat a Marie Tadeáše z Trauttmansdorfu. Čtvrtý sarkofág patřící Františkovi z Ditrichštejnu, který si vysloužil přezdívku český Richelieu je prázdný, protože jeho ostatky jsou pohřbeny na neznámém místě


Sarkofágy olomouckých biskupů


A jsme zas v hlavní části krypty 


Pohled do katedrály z krypty



Tolik z katedrály, ale s její přítomností se úplně neloučíme, protože je součástí olomouckého hradu který si pěkně obejdeme zezadu abychom zjistili která je vlastně ona osudná Krvavá pavlač kde vyhasnul život mladičkého Václava III.

20 komentářů:

  1. Teda to je nádhera. Fotky jsou krásné, ale vidět to na živo je zcela určitě působivější.
    Klidný den, Vendy !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta katedrála je nádherná. Zvenku i zevnitř. A je pravda že si před ní připadáš taková malá :D. Hodně mi připomíná sv. Štěpána ve Vídni.

      Vymazat
  2. Anonymní21/9/23 10:34

    Lezarts
    Nad zemí i pod zemí nádhera!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ani jsem nevěděla, že je možno jít i do krypty. To s průvodcem nebo jsi zakoupila jen vstupenku a šla sama? My jsme prostě ráno a pak ještě odpoledne vstoupili jen do katedrály, která byla otevřena a nikde jsme poklanu neviděli. Muzeum vedle bylo zavřené. Těším se na fotky příště, protože parkem kolem hradu chodíme k naší revmatoložce a koukáme nahoru. Jsem zvědavá, která je ta krvavá pavlač.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky nevěděla, poprvé to bylo zavřené. Neplatí se tam žádné vstupné stejně jako do katedrály. prostě je to součást kostela a jít tam můžeš sama. Podívej se na net, tam najdeš otevírací dobu až příště zas pojedete do Olomouce. Ono tuším bylo otevřené i to muzeum, ale na tohle moc kamarádka není tak jsme tam nešly.

      Vymazat
  4. Uf,to je nádhera.Jako bych tam byla.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Vendy, moc děkuji za tento příspěvek. Jen jsem nakoukla, právě tam probíhala velikonoční bohoslužba a všude byly stovky lidí...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Já měla zatím vždy štěstí, že kostel byl volně k dispozici. Ale ta krypta mě docela překvapila, netušila jsem že je takhle volně přístupná, resp. že tam vůbec je. Poprvé byla zavřená.

    OdpovědětVymazat
  7. Katedrála je opravdu zajímavá a ten relikviář je fakt nádherný. Mnohokrát se nám stalo, že jsme navštívili nějaký hezký kostel nebo katedrálu a byl tam zákaz focení. Tady jsi měla štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani v jednom z kostelů v Olomouci které jsem navštívila zákaz nebyl. Má ponejvíc zkušenost se zákazem focení v pražských kostelích.

      Vymazat
  8. Díky za další krásné toulání! Zvenku vypadá dobře, zevnitř ještě líp :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu parádní. Když před tou mohutnou masou stojíš a koukáš nahoru na věže, pěkně musíš vyvrátit hlavu, ale ten pohled je opravdu krásný.

      Vymazat
  9. Vendy, díky za procházku katedrálou i jejím podzemím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač! Jsou místa kam se člověk rád podívá zas a znovu. A sv. Václav je jedním z nich.

      Vymazat
  10. Anonymní23/9/23 09:19

    Vija
    Vendy, krásné fotky si pořídila, je to nádhera. Prošla jsem všechny příspěvky z Olomouce. Krása, krása, nebyla jsem a musím si zapsat kam vyrazit na výlet. Ovšem jeden den nestačí, viď. Měj hezký víkend. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když bys šla jen po kostelích, tak jo. Ony jsou soustředěné dost blízko sebe. My jsme stihly za pět hodin sv. Michala, sv. Mořice, sv. Václava, rozárium i s focením, část botanické plus navíc i to Klášterní Hradisko a kamarádka si nafotila i sv. Gorazda. Záleží co preferuješ za zájmy. Samozřejmě pokud si chceš opravdu projít celou botanickou i se skleníkem a Bezručovými sady a zajít do rozária tak to určitě půlden dá. To samé když si chceš projít všechny kostely a prohlédnout si je detailně. Já už jsem tentokrát věděla kudy a jak z minulé návštěvy takže jsme neztrácely čas hledáním.

      Vymazat
  11. Zvenci trochu pripomina Vysehrad..

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....