01 července 2023

Na rožnovský skanzen ....

 


.... jsem byla hodně zvědavá. Nejen kvůli tomu,
že se o něm všude psalo a píše, ale i díky setkání s ním na blozích jiných. Takže jsem jeho návštěvu velmi vítala. Asi jsem měla ale větší očekávání, možná právě kvůli tak velké popularitě jsem čekala něco jiného, ale za sebe (opravdu jen a jen za sebe) jsem byla docela rozčarovaná. Hned řeknu proč. Skanzeny mám ráda, o tom žádná, ale nějak mám pod kůží ten na Veselém Kopci plus Betlém v nedalekém Hlinsku. Asi jsem jimi nějak zhýčkaná, připadá mi že tam je víc rozmanitosti ale i takové jakési útulnosti. Možná proto, že jsou tam chaloupky a chalupy víc u sebe, že se k sobě tak nějak choulí. Je možné že na Valašsku byly a dosud jsou ty chalupy takhle rozeseté po kopcích. Možná že to pravé kouzlo je zde v zimě, možná při různých slavnostech. Ale asi zas bambilion lidí při nich taky moc kouzlo nepřidá. Nevím, ale pro mě osobně je prostě větší 
srdcovka Veselý Kopec.
Když jsme si rozdělili vstupenky šly jsme si s kamarádkou svým vlastním tempem a programem samy. Nejdřív se nabízelo Dřevěné městečko jehož ústředním bodem je kostel sv. Anny s tzv. Valašským Slavínem kde buď přímo leží nebo nepřímo přes svůj pomník mnoho známých osobností s regionem Valašska a Rožnovska spojených. Namátkou Emil Zátopek, Jiří Raška, Jarmila Šuláková ....









Interiér kostelíka je velmi příjemný










Na poštovním úřadě nesmí chybět ta správná pošťácká trubka










Příště se podíváme i dovnitř některých z domů .....

28 komentářů:

  1. Mně se skanzen v Rožnově líbil,já ho s jiným nesrovnávala,ale popravdě jsem byla několikrát jenom ve skanzenu Přerov nad Labem.A tvé fotografie skanzen zachytily nádherně.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já neznám ten Přerovský, vím o něm, ale vždycky byl tak nějak mimo naše trasy. Já neříkám že by byl ten skanzen ošklivý, to vůbec, ale prostě mě sedí víc ten Veselý Kopec ;-)

      Vymazat
  2. Ahoj Vendy, ještě jsem tam nebyla i když to mám v plánu hodně dlouho. Přeju hezkou neděli, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budeš muset holt někdy zkusit tam zajet.....

      Vymazat
  3. Vendy, i já mám pro skanzeny slabost. Je to vždycky hezká procházka. Na Veselý Kopec zajedeme několikrát do roka, Rožnov jsem zatím neviděla. A ráda bych...
    Nedávno jsem měla možnost alespoň nahlédnout do Zubrnic, to mi udělala velkou radost.
    Děkuji za fotky a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zubrnice jsou zas trochu jiné. Já si myslela že ten skanzen v Rožnově je mimo město jako VK, ale on je vlastně součást města a to mě dost překvapilo. Sice ta druhá část je roztažená v kopci v takovém velkém lesoparku, ale to město tam pořád je přítomné.

      Vymazat
  4. Vím, že jsem coby dítko školou povinné skanzen navštívila, ale nějak se mi to z mysli skoro vytratilo.
    Ráda jsem se na fotky podívala. Mám taková místa ráda, ale abych pravdu řekla, tak jsem už docela dlouho na nějakém takovém nebyla.
    Hezkou neděli, Vendy!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Já před dvěma lety na jaře byla na Veselém Kopci a teď tady v Rožnově.

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy, tvoje fotky ze skanzenu - říkají něco jiného než tvůj popis, počasí vám přálo a lidí tam nebylo tolik.My s dědoušem po skanzenech jezdíme hodně a nijak je nesrovnáváme, takže se nám líbilo ve všech a pochopitelně v některých jsme byli opakovaně, protože třeba ten v Přerově n.L. na Velikonoce a na Vánoce je jiný než v létě.Veselý Kopec a Betlém jsou moc fajn, s tím mohu souhlasit a taky jsme tam byli vícekrát, Zubrnice jsou jen malý skanzen,tam stojí za to vyrazit zjara a podívat se na bledule, Rožnov p.R., nebo slovenský Zuberec jsme navštívili cestou na Slovensko na dovču, za návštěvu stojí i skanzen u Vysokého Chlumce nebo v Kouřimi či Krňovice...já to mám moc ráda i ve Strážnici. Dík, že ses s námi rozdělila o dojmy z tohoto místa. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem psala, že na Rožnov a Pustevny nám ještě přálo počasí, ale pak už ne. Lidí moc nebylo, to je fakt. Naštěstí. Jeli jsme v týdnu takže byl klid. Tak na ty další třeba taky dojde....

      Vymazat
    2. Vzala jsem jednou sestřenici a jejího manžela do Přerovského skanzenu a to bylo pořád: tohle jsme měli doma a tohle taky....
      skanzeny jsou moc fajn. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Však já taky na Veselým Kopci vejskala že tohle znám, to jsme mněli na chalupě, to máme na baráku ;-)

      Vymazat
  7. Ve skanzenu jsme byli hodně dávno, loni jsme ho okukovali jen zvenku a raději dali přednost parku se sochami, centru města a vycházce na kopec s Jurkovičovou rozhlednou. Myslím, že jedna návštěva tam úplně stačí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k pomalosti zbytku výpravy jsme si stihly prohlédnout jak Dřevěné městečko, tak Valašskou dědinu i na Jurkovičovu rozhlednu jsme vylezly. A když jsme slezly dolů k autobusu tak tam byly před námi asi jen další dva rychlejší účastníci.

      Vymazat
  8. Anonymní2/7/23 21:58

    Fukcarinka - Vendy,klepla jsi hřebík na hlavičku. Chalupy jsou opravdu na Valašsku více od sebe a skanzen je věrohodný.

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavé místo, pro nás hodně vzdálené. Chaloupky jsou krásné a každá jinak zajímavá. Díky za nahlédnutí do těchto míst. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravdou že ta valašská architektura je zas jiná než ta vysočinská nebo středočeská. To Dřevěné městečko je opravdu ukázkou domů bohatších, byly to fary, úřady, fojtství .... prostě něco, čemu by se dnes dalo říct "vyšší společnost"

      Vymazat
  10. Anonymní4/7/23 11:05

    Lydie
    Zase pěkné fotky. Byla jsem tam , už je to dost dávno. Také jsem byla v Zubrnicích i na Veselém Kopci. Každé místo je prostě jiné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi kdybych nebyla tak často na Veselém Kopci a viděla i jiné skanzeny, tak bych to taky posuzovala asi jinak. Možná i moje očekávání byla až moc velká, nevím, ale pro mě VK je prostě pořád taková srdcovka které se moc asi další budou těžko vyrovnávat... jsou v tom asi i určité vzpomínky které se k těm návštěvám váží.

      Vymazat
  11. Mám skazeny ráda, v rožnovském jsem ještě nebyla, takže jsem ráda nakoukla prostřednictvím tvých fotek.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tě to třeba k návštěvě vybídne. ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Valašské chaloupky byly opravdu rozeseté po kotárech daleko od sebe a Valašská dědina opravdu odráží zdejší život. Mněbse líbí, že ta Valašská dědina žije, že se tam pěstuje obilí, pasou ovečky.... Valašská dědina se mi líbí více než městečko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A že tam asi i v některých domech žijí, alespoň přes léto zřejmě někteří kteří se starají o údržbu. Tak na VK taky mají zvířátka u některých chalup. Co do architektury je městečko mnohem honosnější, Dědina zas taková přírodní.

      Vymazat
  14. Kdysi jsem tady byla s dědou. Byla jsem nadšená :)
    Šuláková byla myslím Jarmila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě že Jarmila, nějak mi ta Jiřina naskočila při psaní, protože jsem poslouchala jedním uchem a tam zrovna mluvila Jiřina Šejbalová ;-) Aspoň si zas tedy můžeš připomenout svou dávnou návštěvu.

      Vymazat
  15. Ian Dur,y7/7/23 19:48

    Mne zaujal nejvic skanzen v Prerove u Nymburka maly ale zahrnujici vse podstatne...V Roznove je nejlepsi Mlynska Dolina ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Mlýnskou dolinu jsme nešli, tam už bylo potřeba další vstupné. Nám obec platila jen Dřevěné městečko a Valašskou dědinu.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....