10 června 2023

S pampeliškami jsme ....

 

.... se konečně přesunuli do května, a v něm tedy bylo
 hodně co fotit. Jak rozkvétající přírodu tak i na výletech. Opět se zadařila chata a Praha (náplavková) zadařil se výlet do Beskyd a do Jeseníku, nezadařil se ani na pátý pokus let balónem (další je příští týden). Počasí se narozdíl od dubna ustálilo na slunečnu, což pro mne konečně bylo něco protože jsem mohla zahájit rochnící sezónu v bazénu. A že jsem si to užívala co to šlo. Zopákla jsem si po dlouhé době co to je chodit každý den do práce. To se prozatím zredukovalo na tři dny v týdnu. Ale je otázkou co bude dál s chorobou jedné spolupracovnice, je možné že to bude trvat delší dobu. 
Takže můžu za květen říct Za mě dobrý! ....

Byl čas kvetoucích trnek, modré oblohy a krásných vůní ....







Když jsme před několika lety jeli do Bíliny za chovatelkou od které mám Myšpulína tak jsem v místních lesích obdivovala ohromné plochy bílých květů, takže to vypadalo jak kdyby tam ještě stále byly sněhové závěje. Přemýšlela jsem co to je za květy, protože medvědí česnek jsem hned zamítla. Pak jsem viděla krásné detaily téhle květinky i ve skupině starosklíčkařů. No a letos se větší porosty ukázaly i tady u nás. A já konečně zjistila o co jde. Jedná se o Ptačinec velkokvětý. 







Někomu ze zahrádky utekla bílá pomněnka. Krom klasické modré jí můžeme vidět právě v bílé nebo růžové. Pravda tyto dvě barvy byly vyšlechtěny do výsadeb v zahradě nebo parcích. 



20 komentářů:

  1. Bílé kvítí mám ráda. Louky jsou teď plné květů všech možných barev.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidíš, a tady u nás ty barevné louky úplně postrádám. Buď to jsou jen pampelišky nebo pryskyřník a tím to hasne nebo jen tráva. A ty se většinou stejně sekají na seno. Louky se zvonky, kopretinami, máky, kohoutky a jinými květinami tady úplně zmizely. Asi tím že se ty rostliny nestačí vysemenit, nebo to stálé sečení je oslabuje, nevím.... ovšem zase díky tomu zmizely z těch pozemků kopřivy a bodláky které tu zamořovaly okolí a zahrady.

      Vymazat
  2. Vendy, ty koberce ptačince, to je fakt nádhera.
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou nádherné, ale zdaleka nedosahují toho množství co jsem viděla ve Středohoří

      Vymazat
  3. Fotografie ptačince jsou nádherné,takové něžné.Fotím ho hodně ráda.
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, jenže na zahradě mám jen ten mnohem menší trávolistý. Tenhle může mít ty květy v průměru 1,5 cm.

      Vymazat
  4. Je fajn, že můžeš zase chodit do práce :).
    Přeji ti, ať ti ten let balónem konečně vyjde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zatím to jsou stále jen záskoky, nic pravidelného. A jak znám onu dotčenou osobu, ta prostě v okamžiku kdy se jí udělá jen trošku líp do práce půjde, lhostejno že tohle je varování že to už prostě fyzicky nezvládá. A že to nezvládá už tak dva roky je jasné. Jenže si to nechce připustit. Kdybys jí v práci slyšela jak furt heká, jak do sebe ve velkém hrne prášky proti bolesti páč jí bolí záda a kyčle, je tlustá, hulí jak fabrika a má vysoký tlak. Ale před všemi se dělá jaká je to mladice křepká. No nevím, opět se má tento týden zkazit počasí.

      Vymazat
  5. Anonymní11/6/23 14:35

    Lezarts
    Není nad to, když se slunce zabydlí na delší dobu na modré básni. Hned je vše snažší a veselejší.
    PS.
    Heuréka, podařilo se mi nainstalovat tvůj blog na automatické zobrazování na mém!!! Tak budu o tom Tvém opět direkt v“obraze”😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu. Dneska je ovšem ta báň spíš pozatažená a fouká studený vítr.

      Vymazat
  6. Vendy, díky za rozšíření obzorů, pokud jde o ptačinec. Roste nám na chalupě v trávníku (tedy spíš v tom, co z něj po invazi larev chroustí, zbylo) a nikdy jsem nevěděla, jak se ta kytička jmenuje.
    Přeju, ať si i na konci tohohle měsíce můžeš říct "za mě dobrý" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, to je ptačinec trávolistý, taky ho tu mám. Tohle je velkokvětý a opravdu má ty květy zhruba 1,5 cm v průměru. Jsem zvědavá co si řeknu. Ale zatím to je docela dobrý start.

      Vymazat
  7. Zelená s bílou - skvělá kombinace. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělé fotky! Lány ptačince vypadají úžasně. A ta pomněnka - krásné makro!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to tu toho ptačince ještě tolik není! Pomněnky jsou moje noční můry. Nejsem schopná, a to nevím proč, udělat ostrou fotku. I tahle je mázlá. To jsem měla nafocené i modré ze stejného místa a ty byly už vůbec nekoukatelný....

      Vymazat
  9. V bíle to loukám také sluší. S tím balonem je to ale pech, tolik odkladů se zdá až neuvěřitelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nakonec se zadařilo, a moc jsem si to užila. Mrzí mě, že tu nejsou louky s kopretinami ....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....