21 června 2023

Kde se vzalo, tu se vzalo ....

 


.... teplo. Letní teplo. Přímo letní vedro. Já za sebe
můžu říct že jsem spokojená. Vzhledem k tomu že v práci bývám jen občas a dopoledne, mám celé odpoledne na to abych mohla tepla velká i ta nadměrná přežívat v bazénu. Takže jsem spokojená. Nemít tu možnost tak budu s ostatními brblat a nadávat jak je to nesnesitelné. A ono by to opravdu bylo! 
To jsem si vyzkoušela dneska, když jsem jela do města konečně po více jak čtrnácti dnech zjistit jaké vlastně jsou ohlasy na tu mou výstavu. Prý se líbí, hosté neprchají, a dokonce i kvitují že fotky z měst, tedy ty staré středověké uličky, jsou černobílé. Z toho jsem měla docela strach, protože barevných fotek je jen pár, tak jsem se bála aby nebyla ta čb fádní. Naštěstí v hlavním prostoru to je namíchané, barevné i čb, v horní částí jsou soustředěné skoro všechny čb. Sama majitelka si už stihla oblíbit dvě fotky, takže je možné že se i něco prodá. 
Další zastávka byla koupě společenské kabelky. No jo, už mě to nějak dohnalo. Dneska jedeme do Litomyšle na Smetanku, sice ne na klasiku ale spíš na něco trochu veselejšího, i když ve svém žánru se vlastně o klasiku už také jedná. Opět zhruba po měsíci jdeme na Ondřeje Havelku. Toho si vlastně litomyšlští vybrali jako koncert na přání v rámci SL, a to tak nadšeně, že první koncert byl vyprodán během půl hodiny, druhý, přidaný, za hodinu. Třetí sice byl také pořadateli požadován, ale jelikož host OH Adam Plachetka už zas musí být jinde, zůstalo jen při těch dvou. Tento koncert je pásmo písní V+W a na podzim bude k shlédnutí i v Praze v Lucerně.
Boty jsem si koupila už v neděli ale zjistila jsem že nemám žádnou kabelku takže jsem musela něco koupit. U mě ovšem díky posedlosti vše fotograficky dokumentovat je to trochu složitější. Nesmí to být bágl, musí být elegantní a alespoň tak velká aby se do ní vešlo bezzrcátko. Nakonec jsem jednu takovou ulovila a ještě šla sehnat volného kadeřníka. Toho jsem také ulovila, resp.kadeřnici vyplázla 400 stovky za něco co bych si udělala zadarmo i doma a vypravila se na cestu domů. Pěkně tím teplem, ba dá se říct vedrem. Naštěstí větší část se šlo ve stínu takže se dalo, ale i tak jsem dorazila domů pěkně spocená a ušlá. No bazén to jistí....

A jelikož to chce opravdu trochu osvěžení, 
dneska jsem vyhrábla fotky kde se nějakým způsobem vyskytuje voda .... 
Nejnovější z nich jsou z květnové procházky Prahou a to z Valdštejnské zahrady. Tady je krásná velká vodní plocha ve které plavou krásní velcí koi kapři. Zvědaví jak opičky, a somrující jak makakové na Gibraltaru



V okamžiku kdy zmerčí že se někdo zastavil u okraje nádrže, začnou se jak torpéda sjíždět a čekají co dobrého jim kdo hodí



A že to jsou kapitální kousky. Na Vánoce by se sakra hodili 



Méně čisté ale skoro stejně romantické je mokřadní jezírko v lese na chatě. No, i když po tom podzimním řádění větru a svou malebnost přišlo, a místo kaprů po něm plavala jedna kachna, i tak se dá vybrat něco málo na focení. Hlavně tedy co se odrazů týče ...





A jsme tady u nás na vsi. Dost často se tu vyskytují takovéhle děravé kameny


.... nebo takovéto větší či menší splavy a splávky ....




..... i zrcadlově klidné hladiny lesních jezírek


Napít se dá z několika studánek 



Odrazy lze fotit i jen na malé ploše kaluže ....


.... nebo na větší ploše přehrady. Tedy pokud ještě není zarostlá vodním sajrajtem





Doufám že jsem vám nabídla trochu osvěžení ....



19 komentářů:

  1. Taky jsem byla překvapená, kde se vzalo to vedro. Dokonce i u nás, v horách, jsem hned po ránu, když jsem vyšla z domu, dostala od toho dusna pořádnou facku :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to občas hodně nepříjemný, já včera trávila půl dne v Litomyšli jak průvodkyně kamarádovi a byly jsme oba vděční že jsme skončili u dcery pod pergolou kde jsem poprvé kvitovala s nadšením, že tam u nich neustále protahuje průvan.

      Vymazat
  2. Anonymní21/6/23 18:22

    Lezarts
    Parádní osvěžení, jeden neví… kam dřív skočit šipku!
    Přeji, aby se koncert vydařil!!! ( když už byly takové přípravy)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tu obraznou šipku skočím do bazénu. Do potoka ani moc ne. ;-) Koncert byl naprosto luxus i v těch ne zrovna příjemných podmínkách hokejové haly protože zámek se po mnoha letech zaslouženě opravuje. Adama Plachetku jsem vnímala jen okrajově jako operního zpěváka a tak jsem byla mile překvapená jak jim to s Ondřejem Havelkou pěkně klapalo. A vydařil se i následující den kdy jsem kamarádovi dělala průvodkyni po Litomyšli.

      Vymazat
  3. Nádherné osvěžení.Dnes bylo asi nejlépe u vody.Teď už je dobře,trochu popršelo a vyčistil se vzduch.
    I když u nás ani dnes nevystoupala teplota ke 30.I tak bylo vedro.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady po prvním dešti nebyla úleva moc znatelná, spíš z toho sucha a vedra ten déšť udělal prádelnu. Ani dneska ráno po nočním slejváku nic moc lepšího....

      Vymazat
  4. Tak já snáším zimu i vedro docela dobře, ale bazén bych neodmítla.A co nafotit tu kabelku a boty, pro nás, staré ješity, by to mohlo být zajímavé.
    Vendy, já jsem odmala byla na boty a kabelky ujetá. (později i na klobouky a rukavice )
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když můžu být u vody tak může být jakékoli vedro. Zimu už mnohem hůř. Někdy možná boty a kabelku nafotím. Klobouky bych nosila ráda, jen v nich vypadám blbě. Tedy nevím co by ostatní řekli, ale já si v čemkoli na hlavě připadám jak debil. Snad jen s výjimkou dvou čepic. Proto miluju zimní bundy s kapucí. A rukavice taky můžu, od mínus pěti už je nosím :D

      Vymazat
  5. Pohledy na vodu potěšily, já jsem z veder úplně usmažená (kancelář mám s okny na jih, obývák taktéž), takže ani procházka kolem zvědavých kaprů dvakrát denně (chodím Valdštejnskou do práce a z práce) nestačí ;-).
    Jen mi chyběla fotodokumentace kabelky ;-)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si užívám v práci taky peklo ve vedrech. Jsme s kuchyní v pátém patře oplechované budovy a dopoledne nám paří do kuchyně sluníčko. Do toho ohřívače s jídlem a horká voda na mytí nádobí. Lahůdka.... Proto vždycky když přijedu první je že jdu okamžitě do plavek a hurá do vody. To už jseš druhá kdo by chtěl dokumentaci mých doplňků :D Tak já je někdy nafotím ;-)

      Vymazat
  6. Já mám taky léto moc ráda, ale jde o to, kde ho prožíváme. U bazénu je naprosto super, v rozpálené kanceláři je to trochu horší.
    Určitě si měla krásný večer.
    A nedivím se, že mají fotky úspěch!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večer byl naprosto luxusní i když tedy prostředí hokejové haly není to pravé ořechové, ale vylepšili to naše VIP lístky a tím pádem možnost ochutnat výborná vína, a vcelku dobrá místa. Jen ty příšerný laminátový sedačky byly očistec. I když tedy hudebníci měli chudáci dřevěné, takže jsme si užívali všichni :D.....

      Vymazat
  7. Anonymní22/6/23 08:52

    Fotky do těchto dní jako dělané. Mně vedro nevadí, takže nebrblám. Daleko na zahradu k synovi nemá, takže se mohu i ochladit v bazénu. Na jednom z koncertů Ondřeje Havelky jsem byla a líbíl se mi moc.
    Vendy, měj se moc hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nebrblám. Jen musím mít na dosah vodu ;-) Na chatě to je tedy mnohem horší, tam vodu nemám, takže tam si buď natočím vanu studené vody a to je pak hodně krutý do ní vlézt anebo trpím ;-). Já OH poslouchám už od nějakých dvaceti, pak jsem se na sídlišti seznámila s tímhle mým nynějším kamarádem a zjistila že u něj hraje. Takže jsem je začala sledovat mnohem důkladněji. Včera mi ještě večer před koncertem šla dcera vyzvednout cd s tímhle programem. Tak už se těším až si ho pustím.

      Vymazat
  8. Voda je vděčné téma na focení. Také ji ráda fotím. také chodíme kolem jednoho jezírka v soukromé zahradě a pozorujeme tam ryby a jak píšeš, jak přijde někdo blíž už jdou žebrat. Měj se moc pěkně a užívej si letních dní a doufám, že ten let balónem konečně BUDE!!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Vendy mě nevadí teplo ani zima, beru vše tak jak to přichází... Tvé fotografie s vodou se mě moc líbí, já ráda plavu. Na koncertě O. Havelky jsem byla několikrát a pokaždé super. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teplo mnohem radši než zimu. Ale když jsou už teploty přes třicet tak je snáším dobře opravdu jen ve spojení s vodou. Bez jsem opravdu jak Ryba na suchu. Tak co jsme tady a to je letos už 32 let, tak nevynechám jediný koncert OH který v blízkém okolí je. Jednou jsem se vracela kvůli jejich koncertu na Mníšku na chatu. Přijela jsem domů a zjistila že zas v sobotu hrají na zámku, tak jsem zaúkolovala kamaráda ať mi zabukuje jeden lístek a zas jsem se tam na víkend vrátila. Zatím každý koho jsem vytáhla byl nadšený a při každé příležitosti se rád na koncert vrací....

      Vymazat
  10. Ondřej Havelka dost často vystupuje na plesech naší instituce, ale přiznám, že jsem na žádný takový nešel, tato hudba mě neoslovuje.

    Valdštejnská zahrada je moc pěkná, málokdy ji při návštěvě Prahy vynecháme, škoda jen, že sochy jsou jen kopie, protože Švédové originály Adriana de Vriese během 30leté války uloupili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já do ní tak často nechodím, v téhle části jsem byla poprvé. Je to sice škoda že nejsou originály, ale počítám že stejně už by po té době byly uložené v lapidáriu NG a v zahradě by byly kopie.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....