09 května 2023

Opět a zas ....

 

.... a to už počtvrté, mi dnes zrušili plánovaný
let balonem. Říkala jsem si, že přece nemůžu mít takovou smůlu aby neplatilo do třetice všeho dobrého a zlého, ale ne. Venku je nádherně, svítí sluníčko, jen lehce pofukuje větřík a mě to zrušili z důvodu silného větru.... tak nevím. A jelikož další let je naplánovaný na červen, a mě platí prodloužení jen do června, zjišťovala jsem co a jak dál, pokud to nevyjde ani na popáté. Prý mi to zas prodlouží. No doufám že snad někdy to konečně vyjde. Připomíná mi to situaci s naším žádáním o příspěvek na byt. Nemáte výdaje, nemáte příspěvek. Máte výdaje, stejně ho nedostanete. Ale hlavně že vám  páni z vlády kladou na srdce žádejte si o to na co máte nárok, nestyďte se. Jo, nestydí se ti s opálením, a ti dostanou, já asi nemám prostě pro české úředníky tu správnou barvu. No jestli takové fiasko bude i s tou výstavou, tak už docela začínám mít nerva ....

Dneska trochu přeskočím kytičky, ty neutečou, ale podíváme se na skok do Prahy, kde jsme měly s Padesátkou tentokrát cestu za kulturou. Na klasické Aperol tour nebylo vhodné počasí a tak jsem se nechala pozvat do Pellého vily na výstavu díla Ondřeje Sekory. Je to připomínka dětství, podotkla Padesátka když jsem se optala proč si vybrala zrovna tuhle výstavu. A má pravdu. Samozřejmě že Ferdu Mravence zná každý, ale jeho tvorbu třeba malířskou už zná málokdo, dokonce si myslím, že pro mnohé bude velkým překvapením i to, že maloval akty. Další tvorbou jsou různé vtipné obrázky do Dikobrazu a jiných časopisů. Prošly jsme si všechna patra vily, tedy od sklepa po půdu. Tři nabízejí potravu duševní, čtvrté potravu pro tělo. Ve vile je totiž i velmi příjemná kavárna kde mají naprosto luxusní štrúdl s vanilkovou omáčkou. Fákt mňamka.
Dalším cílem byla nedaleká Stromovka kterou jsme prošly až dolů ke Šlechtovce, tam jsme si chtěly konečně dát náš oblíbený Aperol, jenže děvčata ve stánku neměly moc přehled o tom co vlastně mají a co ne a tak místo toho jsem si dala gintonik a Pade cuba libre.
Chvíli jsme poseděly a pokochaly se, a pak prošly až k Výstavišti a na tramvaj. Výlet byl příjemný a svítit ještě sluníčko, tak byl naprosto bezchybný ....


Fotila jsem víc až ve Stromovce, ale interiér kavárny byl opravdu hodně příjemný takže jsem si ho musela blejsknout



Místodržitelský letohrádek. Vznikl jako pozdně gotický lovecký zámeček roku 1495 pro Vladislava Jagellonského. Z této doby zůstala věž s kamenným schodištěm a štítem s monogramem Vladislava Jagella


Za císaře Rudolfa II. byl přestavěn renesančně na vyhlídkový letohrádek. V letech 1804 - 1805 došlo rozhodnutím nejvyššího purkrabího hraběte Jana Rudolfa Chotka ke zpřístupnění Královské obory veřejnosti a další přestavby tentokrát romantizující ovlivněnou anglickou tudorovskou novogotikou. Byli upraveny i interiéry pro právě pro potřebu J.R. Chotka. Později byl letohrádek císařem propůjčován jako letní byt pro místodržitele. Odtud i jeho název


Jistě si pamatujete na aféry spojené se stavbou tunelu Blanka a  takové nejviditelnější byly dva masivní propady půdy po kterých zůstaly velké krátery. A jak se říká všechno zlé je pro něco dobré, na jejich místě vznikly při revitalizaci parku krásné vodní plochy na které je z terasy letohrádku takovýhle pohled


Stejně tak je odsud krásně vidět i vinice sv. Kláry nad Trojským zámkem


Azalky v parku už začínaly ukazovat květy


Šlechtovka nebo - li Šlechtova restaurace, původně Dvorana nebo Dolní letohrádek. Stojí na břehu bývalého rybníka. Původně raně barokní letohrádek prošel mnoha etapami. Sloužil i jako sklad sena a obilí pro oboru, později jako restaurace. Prošel stejně jako Místodržitelský novogotickou přestavbou. V roce 1882 si jej pronajal Václav Šlechta, který až do 2. světové války restauraci provozoval. Po válce byla restaurace znárodněna a v 60. letech pro havarijní stav zrušena úplně. Od té doby chátrala, dvakrát vyhořela a v roce 2002 její chátrání dokončila povodeň kdy byla až do výšky 4 metrů pod vodou. Za výstavby tunelu Blanka byla ohrožena sesuvy půdy. Od roku 2017 prochází postupnou celkovou rekonstrukcí.  Během letošního roku by se měla otevřít kompletně celá.
 


Rekonstrukcí do původní podoby prošel i tento záhon před restaurací




Občerstvit se můžete zatím ve stánku vedle restaurace. Tedy pokud ovšem personál nezjistí že to co chcete nemá



Zjistila jsem, že se od Smíchovského nádraží dostanu tramvají až k Výstavišti, takže tahle zběžná návštěva určitě není poslední ....

























 


31 komentářů:

  1. A to se ruší kvůli počasí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. Prý silný vítr. Tak je fakt že když koukám z okna tak fouká, ale nepřijde mi že až tak moc, ale je fakt že taky nejsem pilot balónu.... Asi mají mnohem lepší info o počasí

      Vymazat
    2. Hm. Já je často vidím balóny, když jdu běhat. Jsou fakt pěkné.

      Vymazat
    3. Já je pozorovala z práce, startují totiž tady ve vsi z louky u fabriky kde jsem dělala. Jen to tu je trochu pro starty horší právě když trochu víc fouká.

      Vymazat
  2. Vendy, snad ti ten let balónem vyjde, třeba když bude i teplejší počasí. Ono to dole fouká jinak než nahoře a určitě by let nebyl bezpečný i vzhledem k tomu, že balón nelze řídit jako letadlo. Navíc stále dost fouká aspoň u nás i dost ledový vítr, tak že by z tebe pak možná přistál zmrzlý"rampouch".
    Doufám, že se letu brzy dočkáš. Jinak sis to užívala hezky i hezky fotila. Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už to začíná být takový folklór. Letím, neletím, letím, neletím, hujajá.... o zimu strach nemám protože tě hřejou hořáky, dokonce si máš brát na let nějakou pokrývku hlavy. Později večer opravdu foukal silný vítr, i když to už by jsme byli zpět. Spíš to beru kvůli místu startu, startuje se z louky okolo které je mnoho stromů a dost blízko i vysoké napětí a ten balón není žádný drobek, takže kdyby fouklo nepříznivě při startu, mohl by být asi dost problém.

      Vymazat
  3. Vendy, ono ti to snad vyjde a přeji ti, abys měla foťák sebou a vše si pak prohlídneme doma i my, co bychom do balonu nevlezli ani omylem. Pořád vidím p.Svěráka s manželkou ve Vratných láhvích.
    Jiřina z N,.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a to jsem honila chlapce v servisu abych měla hotový co nejdřív opravený objektiv. Jo, Vratné lahve jsou takový strašák, pravda i tady u nás je pár rybníků kde by jsme mohli přistát ;)

      Vymazat
  4. Jo a zapomněla jsem ti poděkovat, žes nás vzala do Stromovky, tuhle část jsem chtěla navštívit zjara už taky a nějak se mi zatím vyhýbá. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jí měla taky dlouho v hledáčku, a když jsem zjistila jak dobré a přímé spojení tam mám tak je jasné, že jsem tam nebyla naposledy.... prošly jsme jen část, takže ještě něco na mě čeká.

      Vymazat
    2. Vendy, já jsem tam byla naposledy, kdy ještě fungovala stará lávka od Trojského zámku, tehdy jsme šly s kolegyní pěšky na tramvaj k Julděfuldě přes Stromovku. Kdo ví, jestli kvůli nám pak nespadla do Vltavy?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Vendy, hezké fotky ze Stromovky. A držím palce, ať balón nakonec vyjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem v klidu, když mi přislíbili prodloužení. Ale přece jen bych to fákt ráda absolvovala...

      Vymazat
  6. Dlouho jsem v těchto končinách nebyla, ráda jsem se koukla na tvé fotky, Vendy!
    A nezoufej, ten let určitě jednou vyjde!!!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mě vyhovoval ten květen protože to je pohled na krajinu nejkrásnější. Ještě kvetou bílé stromy, do toho pampeliškové louky, bohužel i ta řepka, ta krásná svěží zeleň stromů .... červen už je v krajině dost monotonní.

      Vymazat
  7. Říkáš akty? To bych si tedy o Berušce nepomyslel :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nějaké berušky to byly, ale zcela jiné než jeho nejznámější Beruška ;)

      Vymazat
  8. Tak jsem si zase ráda prohlédla kousíček z matičky Prahy. Dokonce restaurace s mým příjmením :-).
    Hezké středeční odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, vidíš :D.... tak ostudu ti to už teď nedělá, je to krásně opravené a upravené....

      Vymazat
  9. Ahoj Vendy tak ať už to s tím balónem konečně dopadne ! Pamatuju se, že jsi o tom psala a těšila se. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si už připadám jak u vidění. Každý jeden let rušený a jsem zvědavá jestli vůbec existuje počasí kdy tedy budeme moct letět. Když nefouká tak prší, když svítí sluníčko fouká. Tak je to tu pokaždé. Takže jsem vážně zvědavá jestli se najde takové počasí kdy to opravdu půjde. Do doby než jsem si ten let koupila tady startovaly balóny dvakrát do měsíce celou sezónu....

      Vymazat
  10. Já jsem každé ráno viděla z okna balony.Startují někde za kopcem.Je tu několik míst,odkud vzlétají.
    Najednou nic,ale důvodem je určitě silný vítr,který je denně.A ještě ledový.Snad se dočkáš a užiješ si to.
    Fotografie jsou nádherné a zaujal mě ten krásný záhon před restaurací.V Turnově rozkvetlé záhony nejsou,ani v parku.Jenom keře.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to tady lítalo o sto šest, z práce jsme je pozorovaly snad každých čtrnáct dní. Teď se obávám, že své vykonaly i problémy s financemi lidí, prostě tohle je věc kterou si už dneska každý odřekne. Já mám poukaz koupený na konci roku 21 takže ještě nebyla žádná krize. Už jednou mi ho prodloužili do letoška do června, pokud to v červnu nevyjde slíbili mi ho prodloužit dál.

      Vymazat
  11. Tady fičí už několikátý měsíc vyjma snad několika dnů, už je to neuvěřitelně otravný.
    Mrzí mě, že ti to zase nevyšlo, na rčení "do třetice" už hodně dlouho neslyším, dokonce ani do "čtveřice" nám to nevyšlo, až na popáté, i když to zrovna nebyl balón.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že už na popáté to snad bude....

      Vymazat
  12. To snad fakt už není MOŽNÝ...!!! Mít takovou smůlu s tím balonem :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá, to není smůla jen v tom balónu, mám dojem že to je snad ve všem na co jen sáhnu a k čemu se přichomýtnu. O vztazích nemluvě... myslela jsem si že když poletí i ta známá, tak že tu mou smůlu trochu naředí, prd.

      Vymazat
  13. S balónem jsi měla opět smůlu, ale procházka s padesátkou se vydařila. Neřekla bych, když má poukaz na balón určitou platnost, že to platí na lety, které se neuskuteční kvůli počasí. Já myslím, že je to termín spíše pro snahu účasti. Pokud se do termínu nepokusíš letět, tak pak to propadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem si ten let kupovala, tak tam přímo bylo psáno že voucher má platnost jen jeden rok. Ale pokud se lety nekonají kvůli počasí, tak se samozřejmě prodlouží. Ale po dohodě s tím kdo ten voucher vystavil. Navíc když si to koupím, tak to znamená že letět chci.

      Vymazat
  14. Neboj, s balonem to jednou vyjde, mně se to podařilo napotřetí. Opravdu je to složité, když fouká hodně, je to nebezpečné, když málo, zase není jistota, že balón doletí do plánovaného cíle. Viděli jsem to sami, že některé balony klesly o několik kilometrů dříve, než kam jsme doletěli my.
    Místodržitelský letohrádek a Šlechtova restaurace jsou nádherné stavby, vidím, že Prahu znám dost málo, protože si je vůbec nevybavuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, já už to mám počtvrté. A navíc už jednou voucher prodloužený. Já byla ve Stromovce poprvé, takže pro mě to bylo krásné setkání s krásným místem

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....