08 dubna 2023

Nevím jak vy .....

 


.... ale já když slyším písničku, která 
mne zaujme opravdu hodně, tak  mne začne mrazit vzadu na krku. Pokud je ta písnička opravdu špičková, tak mi občas stoupají i slzy do očí. Prostě se dostanu do nějaké jiné existence nebo jak to říct. Tohle se mi pravidelně stává u skladby skupiny Pink Floyd " Comfortably Numb " a tak jsem začala pátrat nejen po překladu textu, ale i po historii této skladby. To že je většina alb Pink Floyd koncipována jako ucelený příběh složený z mnoha menších je známá věc. A tato skladba je jeden z takových malých příběhů. 
Vyšla v roce 1979 na jednom z nejslavnějších alb, dvojalbu The Wall. Je jednou ze tří skladeb na albu, kde byl spoluatorem krom Rogera Waterse pozdější lídr skupiny David Gilmour. 
Je to jedna z nejslavnějších skladeb Pink Floyd, díky dvěma famózním kytarovým sólům Davida Gilmoura. Ostatně právě závěrečné sólo písně se v časopisu Guitar World umístilo na čtvrtém místě ve stovce nejlepších kytarových sól v historii. V hlasování na serveru Yahoo získalo kytarové sólo první místo u diváků programu Planet Rock, a časopis Rolling Stone umístil tuto skladbu na 314. místě z 500 nejlepších skladeb všech dob.
A ta skladba - příběh? Pochází z Watersova zážitku při koncertním turné Animals v roce 1977 kdy při hepatitidě musel dostat kvůli bolestem utišující injekci. The Wall je příběh hlavního protagonisty Pinka. Rockového zpěváka který se cítí osamělý a nedokáže odolat tlaku z postavení rockové hvězdy (ve filmu z roku 82 ho hrál Bob Geldorf) a těsně před vystoupením v hotelovém pokoji zkolabuje. K Pinkovi je přivolán lékař aby mu dal injekci která ho postaví na nohy, a tak skladba je vlastně dialogem mezi Pinkem (David Gilmour) a doktorem (Roger Waters).
Při aranžmá písně do finální podoby vedli Gilmour s Watersem ostré spory, Gilmour si jí představoval oproti albu mnohem ostřejší a Waters zase chtěl ono slavné sólo už na začátku skladby.
Tohle sólo neuslyšíte zahrané ani jednou stejně. Na všech koncertech které jsem slyšela a viděla a tahle skladba byla hraná tomu tak opravdu bylo. Můj názor je ten, že na tomto vystoupení se asi nejvíc podobala Gilmourově představě ....

Comfortably Numb

Roger Waters, David Gilmour


Haló
Je tam někdo?
Jen kývni, jestli mě slyšíš
Je někdo doma?
Tak jdeme na to
Slyšel jsem, že ti je čím dál hůř
Takže, mohu zmírnit tvoji bolest
a postavit tě opět na nohy
Odpočívej
Nejdřív budu potřebovat nějaké informace
Jen základní údaje
Můžeš mi ukázat, kde to bolí
Nemám žádnou bolest, ale vy se ztrácíte jako lodní kouř v dáli na obzoru, vracíte se jen po chvilkách, vaše rty se pohybují, ale já neslyším co říkají 





Když jsem byl dítě měl jsem horečku
Pociťoval jsem své ruce jako dva balóny
Nyní mám opět ten pocit
Neumím to vysvětlit, stejně byste to nepochopili
Tohle nejsem já
Stal jsem se příjemně otupělým




Tohle video je z úplně posledního vystoupení Pink Floyd v původní sestavě. Odehrálo se v roce 2005 v rámci projektu koncertů Live 8 organizovaných Bobem Geldorfem (Pink z filmu The Wall). Tento se odehrál v Londýně dvacet let po prvním Live Aid kde patřilo k vrcholům ikonické vystoupení skupiny Queen zachycené naprosto věrně ve filmu Bohemian Rhapsody. Pink Floyd se tu opět sešli v původní sestavě po 24 letech. Tentokrát už opravdu naposledy. 
Doufám, že malá odbočka od velikonočního shonu vám nevadila ..... 






27 komentářů:

  1. Tak tohle jde mimo mne, ale obdivuji tvé znalosti v této oblasti.
    Jednou se mi ve Frantovkách na koncertu vážné hudby ( vůbec jí nerozumím ) stalo něco zvláštního, ale to tady nebudu popisovat...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zas známý vyprávěl taky o dost zvláštním zážitku který se mu stal s jednou slečnou na koncertu Depeche Mode :D.... taky se moc nedá popsat před 22 hodinou :D. Jinak čerpala jsem z Wiki. Ale je zajímavé se pídit po těch písničkách. Nicméně Pink Floyd patří mezi moje srdcovky a dokážu je poslouchat hodně dlouho....

      Vymazat
    2. Depešácké období měla moje dcera, když chodila na gympl a tak ty poznám podle zvuku, poslouchala jsem to nechtíc nějakou dobu...Já jsem byla vysazená na ABBU a Mercuryho a Brouky. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Depeche Mode miluje zeťák a naučil to i dceru, nevynechají jediný koncert v Čechách, letos v červenci jedou do Prahy zas. Jasně ABBA, QUEEN, SWEET, SLADE, GENESIS, ROLLING STONES, prostě tihle dinosauři mě baví, ale byli to i SMOKIE, BONEY M a jiné diskotékové kapely v osmdesátkách a devadesátkách.

      Vymazat
  2. Občas se mi to stane, úplně ti rozumím.
    Krásné svátky jara přeji :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen mě mrzí, že českých písniček při kterých mám ten pocit by se dalo spočítat na prstě jedné ruku a možná půlce druhé. U Floydů to je zhruba každá třetí ;-). Krásné velikonoce i tobě

      Vymazat
  3. Písnička je to opravdu nádherná a vychutnávám si ta sóla na kytaru. To je fakt nádhera.. Já například ráda poslouchám "Zlaté balady" od Scorpions. Milovala jsem Smokie, Shorts, i když ti fungovali jen chvíli, samozřejmě klasiku ABBA a mnoho dalších. Je těch kapel víc, které jsem ráda poslouchala a občas si je zase poslechnu. Nějak jsem to teď zanedbávala, ale asi na to dojde. Mám spoustu LP desek i CD a už delší dobu, která leží ladem ve skříňce pod gramofonem. Docela jsi ve mně probudila chuť si to znovu poslechnout. O současné české hudbě to mám podobné jako Ty. Nejsou teď melodie, kterou bych si broukala po prvním poslechu a texty...také nic moc. Mladí poslouchají a to já už vůbec nemusím. Sprostá slova v textu...hnus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vypadlo mi slovo RAPP...Hezké svátky přeji.

      Vymazat
    2. Co se týče kytarového kouzlení tak tam je můj king SANTANA. Já Floydům přišla na chuť až dost později, když jsem měla nahranou poprvé Odvrácenou stranu měsíce měla jsem diskotékové období, takže jsem jí smazala abych měla místo na Smokie a Boney M :D. Až mnohem později jsem ale našla cestu k těmhle rockovým legendám.

      Vymazat
  4. Vendy, ráda jsem se něco zajímavého dozvěděla a poslechla song. Asi stárnu, protože mě také moc dnešní hudba nebere :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by i brala, ale je v ní málo (beru teď naše vody) skupin nebo zpěváků který by neměli kolovrátky a stupidní texty. Z českých písniček mě vždycky spolehlivě dostanou H+H a jejich písničky a Kryštof. Zvlášť Křídla vánoc a Ty a já nebo Zůstaň tu se mnou. Dřív to ještě byl Petr Novák s písničkama ze šedesátek. Pozdější tvorba už byla poplatná době, ale texty vcelku stále měly co do sebe. A pak Schellinger, ale ne doba s F.R.Č. i když i tam se někdy našel solidní kousek.

      Vymazat
  5. Dobré vybočení ze sváteční nálady ozdobené vajíčky, kuřátky a králíčky :-). Byť je fakt, že moje kytarové idoly jsou spíš domácí provenience.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem taky překrálíčkovaná .... já to nebrala jako že nemáme dobré kytaristy. Máme nebo jsme měli, namátkou Radim Hladík, Michal Pavlíček, ale i v minulosti by se jich pár našlo, byť asi ne přímo v rockových vodách. Já to brala tak, že co se týče skladby takových které mne opravdu " dostanou " a které bych si dokázala pouštět stále dokola je v naší hudební branži minimálně.

      Vymazat
  6. Nevadila, spíš naopak. Příběh znám, Pink Floyd je absolutní klasika.
    Vendy. měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš a já zas ne. Film The Wall znám už leta, ještě za totáče nám ho pouštěl na videu švagr. Ale jaký příběh se k té které písničce váže nevím. Ale začnu je hledat. Tak že jsou absolutní klasika v tom naprosto souhlasím ...

      Vymazat
  7. Vendy, i mně se to někdy stává. Měj pohodové pondělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobře, to by asi písničky vlastně měly, zaujmout a vyvolat emoce.

      Vymazat
  8. Milá odbočka od Velikonoc, písničku samozřejmě znám, po textu jsem nepátrala, já jsem takový líný konzument...:-D
    Předchozí bledule jsem taky viděla, jen by mi stačily jedny, jsem i skromná :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to napadlo v trochu jiné souvislosti, někde byl pro nějakou situaci použit ten závěrečný verš písně a tak jsem po ní zapátrala, jak vlastně text zní. Bledulí jsem letos zase nafotila moc, moc. Přispěla k tomu dvojnásobná návštěva zdejší blízké rezervace.

      Vymazat
  9. Anonymní10/4/23 12:31

    Osobně necítím mrazení, ale spíš pocit vzrušení, bouchajícího srdíčka a adrenalin v krvi. Některá hudba dělá s lidmi zázraky. Jinak písničku bohužel neznám

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i vzrušením se to dá nazvat, nebo poblázněním, nadšením .... já Floydy miluju i když jsem si k nim našla cestu paradoxně až když mi bylo kolem třiceti, takže žádná rocková fanynka od puberty. To mi spíš lahodili Smokie, Boney M, Debbie Hary, ... prostě diskotéková hudba. Takže mám postahované i pokupované CD i ještě vinyly, DVD koncertů a když mám chuť jede jedno za druhým ;-)

      Vymazat
  10. Krásná písnička a úžasná kytarová sóla. 👍👍👍
    Přiznám se, že jsem nikdy nešla do hloubky a nepátrala po překladu textu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najít v jejich tvorbě skladbu, kde by nebylo alespoň jedno špičkové Gilmourovo sólo je hodně těžké.... k pátrání po překladu mne dovedlo jedno citování k nějaké situaci toho posledního verše, a na netu shlédnutí videa kde jí zpíval s Gilmourem David Bowie.

      Vymazat
  11. Donjon10/4/23 14:32

    Tak to je špatné, u nás už se po 12 hodině nekoleduje, a já tušil, že určitě někam nezajdu a nebude to jediný případ... Aspon tedy přeji příjemné odpolení kafíčko a třeba se příští rok polepším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, kafíčko samozřejmě bylo a byla po dlouhé době kdy počasí nedovolilo vystrčit ven nos, i hodně dlouhá velikonoční procházka která mne docela odrovnala

      Vymazat
  12. Ty pocity mrazení a slzy jsou směsicí dojetí, radosti, nadšení i smutku zároveň a jsou známkou opravdového prožitku. Ať jde o hudbu, sport, příběh, který vnikne do té největší hloubky v srdci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je fakt, že u sportu to mívám taky. Nevím proč, ale nejvíc u Velké Pardubické.... tam je to asi i strachem o ta nádherná zvířata....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....