15 dubna 2023

Dneska ještě u monotématických fotek ....

 

.... zůstaneme. Dlužím vám ještě něco z mé 
letošní dokonce dvojnásobné výpravy do rezervace Králova zahrada která je na rozmezí Ústeckoorlicka a Svitavska. Vloni jsem nebyla a dva roky předtím za covidových opatření se tam de facto nesmělo, páč už to byl přejezd do jiného okresu a tenkrát jsme ještě byli natolik všichni vystrašení, že jsme taková nařízení dodržovali. Za sebe rovnou říkám, že při dalším takovém zákazu už bych na to zvysoka kašlala.
Letos jsem tam byla jednou s dcerou a jednou tady s fotokámoškou. Ani jeden den ale nevyšel sluníčkový protože to je pak teprve ta pravá nádhera. Ale voněly stejně krásně při zataženu jak při sluníčku. Co mne nadchlo, je to, jakým fofrem se v rezervaci zabydlují i podléšky a jak se sama o sobě roztahuje do šířky i dálky. I když po proběhlé revitalizaci potoka který tímto údolím protéká spousty bledulí přímo z břehů u cesty zmizelo, jiné se objevují na dalších místech, takže o osud rezervace se nebojím. Tedy pokud jako vždy nezasáhne ten největší škodič a to člověk. Fotek je hodně a tak jsem úlovky z obou dnů dala do galerie sem ....












Některým lidem nic neříká ani rezervace ani zákazy vjezdu. Pochopila bych ještě, kdyby se jednalo o auto označené značkou pro invalidy, ale žádné takové označení nemělo a osádka nepatřila ani do seniorské kategorie. Prostě holt dneska už je někomu zatěžko udělat pár kroků pěšky .... na začátku cesty do rezervace jsou chaty, takže chataři mají výjimku, byť se na ní někteří asi taky jen vymlouvají. A nebylo to ojedinělé protože i při druhé návštěvě stálo na silnici uprostřed rezervace auto a majitelé se vesele procházeli mezi bledulemi


Vývrat vypadal jak rozeta nějakého gotického chrámu. Vlastně jsme byly v chrámu. V chrámu přírody ....


Tady nezasahoval člověk, nikdo si tu neudělal plůtek kolem zahrádky a ani to není kostra žádné prehistorické příšery. To jen větve spadlého stromu se takhle zajímavě poskládaly


Při druhé cestě jsme použily autobus a jely do vedlejší vsi odkud je výchozí bod do rezervace. Ale tentokrát jsme část cesty šly po hrázi zdejšího rybníka






A jelikož jsem si vzala sebou i široký nástavec na objektiv vyzkoušela jsem si focení s ním. Ovšem zatímco na starosklíčku nic neudělá, na normálním moderním objektivu vytvoří tento efekt. Takže jsem si ani nemusel nijak s úpravou hrát jak bývá mým zvykem 😉







Když někam vyrazíte se stejně postiženou osobou, dopadne to takhle







26 komentářů:

  1. Vendy, nádherné fotky jarní květeny. 👍👍👍 A stejně tak i doklad toho, jak vznikaly. 😀 A to auto? Někdy mám pocit, že někteří jezdí autem i na záchod. Přesvědčila jsem se o tom ve čtvrtek.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jednoho takového mám doma.... obchod mám tři minuty pěšky a mužskej než by tam šel pěšky tam jede autem. nesmírně mně tím vytáčí....

      Vymazat
  2. Parádní výlet! a když máš sebou stejně nadšenou osobu, je to lepší, přeju ti to. Přecejen je to veselejší. Ohledně aut v rezervaci, taky jsme zažili něco podobného na Šumavě, tam se osádka hádala s hlídačem kousek pod Poledníkem. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív to tam hlídali cajti hned na odbočce z hlavní. Jedinou výjimku měli chataři. Teď to nekontroluje nikdo a takhle to vypadá. Samozřejmě že většina lidí parkuje podél silnice, občas to tam je narvaný jak parkoviště u obchoďáku. Ale jsou i tací kteří si připadají něco víc

      Vymazat
  3. Tak to mají fotografové kytiček pré :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, sjíždí se tam auta opravdu i ze vzdálených okresů, dost častí jsou návštěvníci JM kraje. Proto se absolutně nevyplatí tam jezdit o víkendech protože to jsou procesí která tam táhnou.

      Vymazat
  4. Moc pěkné fotky - jak bledulek a podléšek na blízko, tak i celého bledukvového koberce...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jich moc není, v předchozích návštěvách jsem to brala víc z gruntu, to jsem opatrně zašla až doprostřed té obrovské jednolité bílé plochy. Byl to úžasný pocit si tam sednout na spadlý strom nebo kleknout mezi květy, sklonit se k zemi a podívat se na to z té nejnižší perspektivy.

      Vymazat
  5. To je nádhera.My jezdíme za bledulkami do Podtroseckého údolí,ale letos asi díky velkému mokru to bylo slabé.Tam bych si tedy neklekla.Také tam přijelo po cestě auto i když jsou bledulky u silnice,ovšem starší pár začal tahat z auta invalidní vozík a za chvíli starou paní.Tak to jsem chápala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sebou měla igelitku, jinak mám takovou velkou podložku na klečení nebo ležení když fotím ve vlhku, navíc na zahradě mi to je fuk, nebo když jsme tam byly s dcerou autem, ale na tu druhou návštěvu jsme jely MHD a tak jsem musela dávat pozor abych se neušpinila. Stejně jsem tam pak sebou plácla když jsem přeskakovala potok a bláto mi sežralo botu. Jak jsem psala, pochopila bych, kdyby také měli v autě někoho kdo nemůže chodit ale to byli samý mladší.....

      Vymazat
  6. Vendy, donedávna jsem o existenci Královy zahrady neměla tušení, děkuji za parádní reportáž! Často si říkám, jak asi u focení vypadám :o)
    A auta - ty se potkají na těch nejnemožnějších místech. Bohužel.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co ti řeknu? My tu bydlíme už 32 let a já o tom místě vím 12 let. Jinak o téhle rezervaci v rádiu mluvil i Žmolík v pořadu Po Česku

      Vymazat
  7. Díky za představení Královy zahrady, mám to daleko, ale ráda jsem se s tebou prošla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevím odkud přímo jsi, ale když ty bledule kvetou jezdí sem lidé třeba až ze Šumperka. Najdeš tam stát auta se značkami půlky republiky. Já to mám opravdu coby kamenem dohodil a teď jsem zjistila že můžu jet i autobusem. Normálně jsme jezdili s rodinou autem nebo já na kole.

      Vymazat
  8. Do teď jsem o tom, že tato zahrada existuje, jsem nevěděla. Takže už vím ! Určitě je to tam zajímavé v každé roční době.
    Pěknou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nekvetou bledule tak je to jen takové ani ne údolí plné tůní a tůněk kterým protéká potůček, spadaných tlejících stromů a nic nenasvědčuje jaké divadlo tu příroda chystá každé jaro.

      Vymazat
  9. Ten spadlý strom porostlý mechem opravdu vypadá jako nějaká dinosauří kostra :D.
    Krásné zelené obrázky, už aby se něco podobného zazelenalo u nás, letos je to vážně na palici, dlouhý, studený, vlezlý, fuj.
    Teď už vím, jak asi vypadám, když fotím, díky! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to naštěstí jde rychle.... no a to ještě naštěstí nezachytila mé škleby když ostřím :D :D

      Vymazat
    2. Jestli u toho vypadáš alespoň trochu jako dítě, co se soustředí při psaní do písanky, tak si to dovedu živě představit :D.

      Vymazat
    3. No asi tak nějak podobně. Občas i s tím vyplazeným jazykem :D

      Vymazat
  10. Moc pěkné fotografie z přírody. Koukám, že jsem stejný cvok jako ty a pro fotku jsem schopná vlézt kamkoliv...hihihi...To údolí je opravdu krásné. My jsme jezdívali do údolí Pekla, ale už druhý rok jsme jej vynechali, protože posledně už se nám tam tak nelíbilo jako to bylo dřív. Přeji Ti krásné jarní dny a dobré světlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to máš pravdu, vlezu kamkoliv. Ale tady jsem lezla jen na vyšlapané cesty, doprostřed jsem tentokrát nešla. přišlo mi, že to je mnohem hustší než když jsem tam byla v minulosti. Tady když jde člověk ve všední den je to OK, ale víkendy tam jsou šílený.

      Vymazat
  11. Moc hezký. Nejlepší je vyrazit ve dvou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fajn, ale nedělá mi problém razit i samotná. Ale po Praze to je opravdu mnohem, mnohem lepší ve dvou.

      Vymazat
  12. Moc krásné. Ta auta v přírodě mě také štvou. A v rezervaci nemají co dělat. Sluší ti to. Tu foto-techniku už bych asi neunesla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten batůžek je lehounký. No mít v ruce jeden foťák a na krku druhý není úplně ono, ale ten nexík je lehoulinký, takže se dá.....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....