12 března 2023

Jak jsem (ne)fotila nového ....


.... prezidenta, čili i když mám sebou nové baterky
zas mě nechal foťák ve štychu.... tak a asi si teď říkáte co to tu blábolím nebo že mi už definitivně hráblo. To se zatím bohudík ještě nestalo, i když ve čtvrtek jsem k tomu měla docela blízko. Ale musím začít pěkně popořadě. 
Ve středu o půl desáté večer mi cinkla zpráva, ať jsem druhý den před devátou připravená na stanovišti u obchodu, jede se na inaugaraci. Psala mi ta moje fotokamarádka. Ovšem ona nemůže protože jí dva dny předtím trhaly čtyři zuby a že jí to stále bolí, navíc davy lidí jí taky nedělají moc dobře. Ale jelikož ví,  že já jsem pravý opak, tak mne nahlásila jako náhradnici. No kdo by takovou možnost zamítl? Cesta zaplacená, možnost se projít po Praze a nakonec se zúčastnit sice jen z nádvoří, ale přeci jen na vlastní kůži akce, které jsem se nikdy neúčastnila. Když měl inauguraci Václav Havel, bydleli jsme tady a byly trochu jiné starosti, další dva prezidenti stáli no však víte za co, a tak teď jsem si konečně mohla užít. A s foťákem. 
Na Hrad se nezamířilo rovnou, na hlaváku byl rozchod protože si původce této výpravy potřeboval zařídit své věci a tak jsem se šla podívat k Jubilejní synagoze v Jeruzalémské ulici. Okolo ní jsem chodila při návštěvách Prahy mnohokrát na cestě z nádraží na tramvaj, dokonce ještě jako puberťák při toulkách Prahou, ale nikdy jsem jí nefotila. Cvakla jsem pár snímků a vydala se podél kostela sv. Jindřicha k Jindřišské věži. Její návštěvu, hlavně tedy vyhlídky jsem měla v plánu už dost dlouho, navíc jsem tu na jednom z blogů viděla snímky, takže když už jsem stála před ní volba byla jasná. Hurá na věž! Tedy hurá výtahem kterým jsem vzala zavděk. Výhledy na Prahu luxusní, obsáhnete jí skoro celou kolem dokola a pohledy dolů taky za to stojí. Z věže jsem to vzala na metro, protože mi psal vedoucí výpravy že se o něco zdrží, což mi ani nevadilo, protože jsem měla na místě srazu, na stanici Malostranská v úmyslu dát si ještě v klidu kafe. Vzhledem k času který jsme ještě měli, zašli jsme si na oběd ke Schnellům. No pro mě velké zklamání. Výběr jídel, nebo spíš minimální výběr i provedení tedy nic moc na to že se jedná o jednu z vyhlášených pražských restaurací. Za to ceny byly tedy opravdu jak za velmi luxusní jídla. Pak už jen výstup Nerudovkou k Hradu, projít rámem (čekala jsem co se bude dít,  protože jsem poprvé procházela s kovovým kloubem v ruce, ale všechno OK) a najít si na nádvoří místo odkud se bude vše sledovat. Skončili jsme hned pod balkonem, ale v takovém odstupu aby jsme viděli na něj a ne na jeho spodek. A tady se dostávám k důvodu mého málem skorohrábnutí. Když jsem si všechno pěkně odzkoušela, nastavila a připravila foťák umřel. Prostě přestal cokoli dělat. Měnila jsem baterky, vypínala, zapínala, přemlouvala, prosila, nadávala a vyhrožovala, všechno marné.... 
Tudíž to, na co jsem se nejvíc těšila jsem musela fotit mobilem, což se na kvalitě fotek samozřejmě silně podepsalo. Další šok jsem pak utrpěla ve vlaku, když jsem při vystupování zjistila, že nemám v kapse klíče od našeho domu, od dcery i od bytu syna. Navíc jemu už jsem je jednou ztratila, což mi ještě prošlo, ale teď už by mě vykostil.
Koukala jsem všude, pod sedačku, za sedačku do všech mezer ale nic. Už jsem se smířila s tím, že prostě tenhle výlet se zas tak nepodařil, když jsem najednou klíče nahmátla v kabelce, kam jsem je dala nevím kdy. Prostě takový ten absolutně neuvědomělý pohyb na který si později vůbec nevzpomenete. Doma jsem jen vyndala foťák, zapadla do křesla a s chutí si dala víno a konečně si nějak srovnala v hlavě, že máme zas po třiceti letech prezidenta který nám nebude snad dělat ostudu, vzhledem k tomu, že není profesionální politik tak vidí problémy země ne z výšin kde nikdo neví co to znamená žít za normální, nebo podprůměrný plat či důchod, ale z pohledu těch kdo za ně žijí. Kdo se doufejme nebude stávat loutkou v rukou jiných ale bude se umět rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
A kterého opravdu lidé budou mít stále tak v oblibě jak se ukázalo právě při inauguraci ....
Angličané říkají Bůh ochraňuj krále! já bych si dovolila takovou malou parafrázi Svatý Václave, ochraňuj tohoto prezidenta, bude to mít sakra těžký!

18 komentářů:

  1. Ve finále to byl pěkný výlet, kór pro vesnickou holku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dovol! Já nikdy nebudu "vesnická" holka! Vždycky a napořád pražská kterou okolnosti zavály na ves .... ;)

      Vymazat
  2. Krásný povídání, až na ten foťák. A klíče :D. Připomíná mi to moje hledání peněženky - nakonec jsem ji našla v lednici, kam jsem den předtím vykládala nákup...
    Taky jsem ráda za nového prezidenta a připojuji se ke tvé prosbě ke svatému Václavovi :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí se ukázalo, že odešel "jen" objektiv, ale pěkně mne to vytočilo.

      Vymazat
  3. Vendy, ani nevíš, jak ti rozumím s tím focením. Mně se stalo něco podobného, plavili jsme se do Benátek a foťák, který je chytřejší než já a u kterého jsem dosud nezvládla všechny funkce, které má. začal zlobit. Vše fotil sériově a u toho vydával rachot jako z kulometu. Byla jsem na prášky, měla jsem zlost, chtělo se mi brečet. Na kymácející se lodi jsem se dotkla něčeho, co tohle spustilo. Plavili jsme se dvě hodiny a já se snažila o nemožné. S pocitem, že slepé kuře našlo zrno, se mi foťák podařilo přemluvit. V opačném případě jsem byla rozhodnutá si koupit v prvním obchodě nějaký malý kompakt, abych si milované Benátky zdokumentovala.
    Plánovali jsme také, že se na Hrad vypravíme, ale odradilo nás počasí, kdy chvilkama lilo. Rak jsem si to užívali u televize. Byla jsem dojatá a šťastná a věřím, že doba temna, která tu panovala, ztratí v propadlišti dějin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Foťáky dokáží potrápit. Jak jsem psala Janince, byl ta nakonec "jen" objektiv i když to je taky docela problém protože oprava asi bude stát víc než nový, ale nový už nekoupím protože už se neprodávají. Takže uvidím co a jak. Ty klíče mne tedy vyškolily, fakt jsem si říkala že až dorazíme domů že zavolám ke Schnellům, jestli nejsou tam, protože ve vlaku bych je slyšela vypadnout. No naštěstí byly v kabelce, ale fákt netuším kdy a proč jsme je tam dala.

      Vymazat
  4. O co šťastnější den pro naši zemi, o to horší pro tebe... Tohle fakt naštve.
    Vendy, přeji pohodové dny a vydařené výlety. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej. A jak se ukázalo ani pátek nebyl úplně topkový, taky byl plný problémů, ty budu řešit dneska.

      Vymazat
  5. Jo to se stava, ze clovek.z ruznych duvodu nebvyfoti.to.co chce..Take chodim.kolem sxnahogy v Jeruzalemskrbulici a jeste jsem tam nebyl....Puda vJindrisdke bezi, kde jsem.dr byl.kdysi s jefnou damou podivat a kde nam.predvedli vnitrni zbonkohru, mne pripomnela vesnicky "poval" v detstvi u ruzindilske babicky, kam jsme nesmeli a vzdy nas prozradilo dupani...Puda , ale v centru Prahy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tu zvonkohru si teď může člověk za desetikačku pustit sám. Mě se líbilo to jak je ta půda zařízená jako takový příjemný krásně dřevem vonící pokojík. V synagoze jsem taky nebyla, bylo zavřeno, ale když už jí mám nafocenou zvenkou, tak snad někdy dojde i na ten vnitřek

      Vymazat
  6. Možná jen tvůj foťák podporoval jiného prezidentského kandidáta a tenhle výsledek neskousnul :-). Ano, znám, jak si foťáky umějí postavit hlavu, už se mi to párkrát stalo.prostě tyhle fotky nejsou souzený. Kdysi jsem fotil na inauguraci Václava Havla, tentokrát jsem vše jen sledoval v televizi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivila bych se, kdyby ten foťák byl čínský.... ale tohle je starý dobrý Japonec Nikouš. Ono se ukázalo až doma druhý den, kdy jsem dala jiný objektiv, že si hlavu postavil on. Už jednou jsem ho měla na opravě a tleskání mu evidentně neudělalo dobře. To s těmi (ne)sympatiemi k novému prezidentovi mne taky napadlo! :D :D Tak vidíš, nějak jsme si to prohodili. Ona ta nálada byla vlastně skoro stejná jak na Havlově inauguraci. Ty vkládané naděje do Petra Pavla byly přímo hmatatelné!

      Vymazat
  7. Vendy, restaurace U Schnellů je vyloženě směřovaná na turisty (u kterých se předpokládá, že už stejně víckrát nepřijdou). Já kousek od Malostranského nám. pracuju a na jídlo v okolí nechodíme, akorát občas na pivo ke Glaubicům.
    A musím se přiznat, že ač jsem Pražák, tak na Jindřišské věži jsem ještě nebyla. Asi bych to měla napravit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to že byla vždycky drahá vím dávno, ale mě vážně překvapilo to nudné menu. Zvlášť v nabídce salátů. Jo, rádoby staročeský jídla no dobře, je to pro turisty, ale stejný a mnohem větší a chutnější výběry najdeš i v menších méně exponovaných restauracích. Tak mě ještě zbývá těch věží víc. Už mám hlásku u sv. Mikuláše, teď Jindřišskou, Staroměstkou radnici, takže ještě Mostecká, sv. Vít .... ;-)

      Vymazat
  8. S foťákem se mi stalo něco podobného, když jsem vyšla po dlouhé době do přírody. Doma jsem pak zalehla a celé odpoledne skoumala, co se stalo a proč se najednou mašina chová jinak. Když jsem na to přišla, zařvala jsem vítězný pokřik a manžel přiletěl, co prej se mi stalo. Dej alespoň mobilní fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na to přišlo po dvou dnech co se stalo. U objektivu se ulomil kousek bajonetu, přímo pod kontaktama. Já už delší dobu registrovala určitou vůli, že ten objektiv tak nějak kloktá v tom uchycení. No při potlesku to prostě už vzdal.... jelikož oprava by měla stát kolem dvou tisíc, tak se rozhlížím na bazoši po jiném. Mám v merku s ohniskem o něco delším, a kdyby náhodou nebyl tak znova ten samý. Původně jsem chtěla jít do nového, ale oni se už noví neprodávají.

      Vymazat
  9. Od našeho nového prezidenta si neslibuju vůbec nic, předpokládám, že všechno, co mu podstrčí, podepíše a zatím tomu vše nasvědčuje.
    Jinak mě docela pobavilo, že už si stěžoval, že rozpočet hradní kanceláře je malý a nebude mu stačit, protože svůj úřad chápe jako reprezentaci ČR a s tím souvisí "povinnost" sjezdit celý svět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, naše názory na prezidenty jsou zcela rozdíné. I když si nemyslím že to bude jen pokorný podpisovač a přikyvovač jak se ho snaží prezentovat opozice nebo proruské servery. Dočetla jsem teď jeho životopis a myslím si že jestli si vláda a Sněmovna myslí že si s ním budou moct dělat co se jim zachce tak se dost mýlí....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....