03 března 2023

A hupky šupky od kytiček zase ....

 


.... k vodě. Kdyby tu kvetly blatouchy jak kdysi
bývalo normální tak bych mohla spojit obě dvě témata. Jenže ještě je na případné blatouchy brzy, a pak, nějak jich tu je už tak málo, že stejně jako podběl i ony jsou alespoň pro mne velká vzácnost. Z doby kdy jsme se sem nastěhovali si vzpomínám na to, jak byly břehy řeky plné na jaře blatouchů a podbělů, v každém pangejtu jich byly mraky, sbírali jsme v místech odkud jsou dnešní fotky podběl a prvosenky s dětmi na sušení. Bylo tam vždycky žluto. A dneska? S bídou bych nasbírala tak na jeden hrneček a to by mi ještě bylo líto, že tím pádem tam žádné květy už nebudou. A co se týče blatouchů, tak ty jsem tu fotila naposledy před čtyřmi roky, taková chuďátka s pár květy. Ale to samé jsem zaregistrovala i na chatě nejen podél potoka který teče do jednoho z rybníků u Mníšku, ale i břehů dalšího. Ten třetí neberu, ten vyschnul. I v lesích kolem chaty kde se tvoří malé lužní paloučky, po stopách po lesní technice tam všude bývaly blatouchy doma. Dnes je tam spousty pryskyřníků ale blatouchy nikde ....
No, takže to by bylo malé ekologické zamyšlení a teď zpět k místům kde vznikly dnešní fotky. Jít se tam dá jakž takž pohodlně jen přes zimu a ještě takhle zjara, než se začne všechno zelenat a hlavně bujet ty lesní dráty neboli ostružiny, přes které mám zásadně pokaždé tendenci padat a motat se do nich. To se dá dojít až k potoku a najít si místa na focení. Ale i tak jsem si odnesla šrám od šípkové růže kterou jsem si málem vypíchla oko. Projít se dá celý zhruba půlkilometrový úsek plný pohledných tůněk a meandrů. Ale taky bohužel i bordelu který tenhle potok protékající celé zhruba pětikilometrové údolí naučné stezky nasbírá po neukázněných lidech. Sakryš, to vypadá dneska ten článek jak nějaká agitka od Gréty, jenže někdy a někde to je spíš nehezká realita. Takže asi raději skončím a zvu vás na procházku podél potoka ....

Tyto dva první snímky jsou shodou okolností focené vloni a dělí je od sebe rok a deset dní. Vznikly o těch deset dní dřív než ty letošní a bylo stejně krásně. Měla jsem je dané stranou a tak se teď konečně dostaly do tématu














Došla jsem proti proudu na cestu která vede k přehradě, odkud budou už poslední příští vodní fotky. Tam jsem totiž hlavně mířila, páč jsem si vzala delší sklo a šla pozorovat vydry




31 komentářů:

  1. Krásné pohledy do přírody a na tekoucí vodu. S tím odpadem v přírodě máš pravdu. Mnohdy při procházce a focení toho nasbírám i plnou tašku a to procházím téměř stejná místa. Teď to tu přikryl sníh, ale až roztaje, tak se toho zase objeví plno. A to nejsem žádná propagátorka nějaké aktivistky. Prostě mi nepořádek v přírodě vadí a je to "Sysifosvská" práce, pořád to po neukázněných lidech uklízet. ale někdy už to prostě nevydržím a posbírám to a nepotřebuji k tomu akci "Ukliďme Česko". Někdy už mi ale dochází síly, když vidím, že za pár dní je to tam znovu. Přesto my, co máme přírodu rádi, tak tam nikdy žádný odpad nenecháváme, vše si odneseme domů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mne ta lhostejnost lidí v přírodě vytáčí. když můžu do lesa donést v batohu plnou petku, proč jí nemůžu odnést zpět prázdnou? A ne jí někde mrsknout.

      Vymazat
  2. Vendy, souhlasím s tebou, že některé květiny mizí. Také pamatuji žluto od blatouchů a lány podbělu, který byl báječný na čaj proti kašli. Nejvíc jsem ho v posledních letech viděla na Šumavě, kde rostl na krajnici z Antýglu do Srní.
    Spousta kytiček z naší přírody téměř vymizela. Jako třeba "slzičky Panný Marie", čili hvozdík kartouzek, jsem už neviděla několik let. A přitom chodím na místa, kde ho bývalo spousta.
    Bordel v přírodě mně vytáčí také. Nechápu myšlení lidí, kteří nejsou líní jít nebo jet několik kilometrů do lesa nebo hájku, aby tam vyhodili pneumatiky, nebo použitou lednici. Obaly od potravin, prázdné lahve.... Před spoustou let jsme s kamarádkou uklidily u nás na rohu takový kout, rostou tam šeříky a bezinky. Její táta pak přišel s motorovou pilou, aby to trochu vypadalo. Naložily jsme na těch pár metrech čtverečních plný přívěsný vozík za auto. Lidé chodili kolem a ptali se, co za to dostaneme. Udělaly jsme to pro dobrý pocit. Za dva týdny tam někdo dovezl suť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On podběl asi tak trochu doplatil na zlepšení prostředí. Je to rostlina které vyhovují navážky, jalová zem, proto nejvíc rostla právě v pangejtech nebo rumištích. Hvozdík mi roste přímo na zahradě, mám tu místo tak půl metru na půl metru, kde mi roste velmi hojně. Jsem zvědavá kolik ho pokvete letos. Nesekám ho, až opravdu na podzim, kdy už neroste. Na chatě jsme takhle jednou při procházce objevili v lese na naprosto neskutečném místě shozené celé auto.

      Vymazat
    2. Ještě když jsme bydleli na Lužinách, tak jsme se ještě s jedním sousedem starali o předzahrádky u paneláku. Makali jsme jako diví, pár lidí se k nám přidalo, ale většina jen koukala a házela s balkónů vajgly a bordel. Odstěhovali jsme se mi, odstěhoval se soused a když jsem se byla na sídlišti podívat tak místo záhonků a kytek byl zas jen bordel...

      Vymazat
  3. Vendy,vodu máš opět nádhernou.Já jsem si už naložila do auta stativ a budu zkoušet vodu.
    O místech,kde jsou každý rok blatouchy vím a doufám,že budou i letos.
    Návštěvníci Českého ráje se mi zdají ukázněnější,protože zase tolik bordelu nevídávám.Myslím,že k nám jdou lidé,kteří přírodu opravdu milují a ví,jak se k ní chovat.Horší to je,když jedeme autem,tak u silnic vidíme vyhozené pytle.A to si myslím,že dělají chalupáři.Hlavně,když jedeme od dcery z pod Drábských světniček,tam je hodně chalup a popelnice žádné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ale to můžou dělat jedině s prominutím hloupí lidé, neb platit za odpady musí každý jak ve svém bydlišti, tak i na chalupě, alespoň tady u nás ano. Tak proč to vyhazují do pangejtu. To mi hlava nebere. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jen jednou jsem šla cíleně fotit se stativem vodu, ale nakonec jsem jí povětšinou fotila z ruky nebo z kamenů. Tady opravdu těch blatouchů ubylo strašně moc. Co se týče pangejtů, tak to je opravdu děs, ale ony pytle co tam vídáš mohou být i ty které jsou plné odpadu a připravené na odvoz. Takhle vídám když jedeme autem silničáře nebo spíš asi ty kdo mají soudně přikázané veřejně prospěšné práce apod. jak sbírají bordel do pytlů a ty tam pak zůstávají k odvozu. Ale je také pravdou, že na chatě okolo dálnice to je šílené co všechno se tam válí. K těm chatařům. Já jsem sama chatařka, platím dost vysoké náklady na odpad který přitom v takové míře nevyprodukuju. Dřív byl pro chataře kontejner kam se mohl házet odpad. Ten zmizel a my začali fasovat velké pytle na celý rok. To mi nevadí. Vadí mi to, že není u chat aspoň jeden kontejner na plasty protože jsem zvyklá třídit plasty. prosila jsem na úřadě aby ho tam dali, protože když nejsme autem musela bych tahat pytel až do města, kde jsou ovšem kontejnery neustále přeplněné. Prý dobrý nápad. No už pět let se ten dobrý nápad (ne)řeší. Takže prostě cpu všechno dohromady a říkám si, k čemu tedy je nějaké třídění dobré.

      Vymazat
  4. Taková místa kolem potoka se mi moc líbí a je to radost, ale pokud se tam nerozčílím nepořádkem.
    Vendy, ono pár nepořádníků dokáže zkazit dojem ostatním. Jiřina z N.
    Pěkně ses zabavila s fotoaparátem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to je třeba v rekreačních oblastech problém. Vím to, protože chatu v takové oblasti mám. Odpady platím, ale nejsou tam kontejnery na plast, takže všechno putuje do jednoho pytle. Když si chci objednat velký kontejner k odvozu věcí na sběrný dvůr, který má přes víkend a v pondělí zavřeno, takže jako odpovědný chatař který chce odvézt věci na dvůr nemám šanci, chtějí po mě 8000 a to platím docela vysoké poplatky za odpad který ani nevyprodukuji. Tady u nás obec má v chatách velké kontejnery na odpad, a ještě ti za ujeté kilometry a nějakých pár korun přistaví k domu malý kontejner. Tudíž se přestávám divit, že je všude takový bordel.

      Vymazat
    2. Vendy, ono je to o lidech a to i o těch na úřadech. Ale taky o těch, co chodí venku mezi námi. U nás pod okny mezi domy dvě hromady vajglů a denně psí exkrementy, mlátila bych ta čuňata po hlavě.A vůbec nemůžu pochopit, když najdu někde v lese, u potůčku, kam cesta nevede, třeba pneumatiku.
      To je těžké.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Ano, všechno je o lidech....

      Vymazat
  5. Fotky vody mám moc ráda, takže jsem se kochala.

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy, opět krásná voda ke kochání. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  7. Opět moc hezké fotky - ta devátá (doufám,že jsem počítala správně), ta se mi líbí tedy hodně !!!
    No jo, blatouchy. Už se musí hledat. Taky si pamatuji,že jich bylo všude. Já vím o jednom zamokřeném místě, kde jich je tedy docela dost - pojmenovala jsem to tam Blatouchovo. A taky cestou podél řeky Úpy k Ratibořicím se ještě taky místy drží.
    Pěkný víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si budu muset udělat výlet zas podél potoka nahoru ke studánkám jestli tam nějaké nebudou, ale spíš je to tam plné devětsilů a plevele. Ale nějaké opravdu hezké místo s blatouchy tu už snad ani není.

      Vymazat
  8. Krásně voděnkový fotky, u nás je všechno zamrzlý :D.
    Když jsme byli na Slovensku, byli jsme v šoku, jak je všude pořádek, nejen v lese, ale i ve městech. To se s tím, co je u nás, nedá vůbec srovnávat, lidi jsou prasata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle pro mne byl šok z první návštěvy v ještě tehdejší NDR. Navíc ještě o adventu. Všude čisto v pangejtech, všude něco svítilo, po stráních jsi viděla v domech svítit hvězdy, prostě krásná sláva k oslavě vánoc. Jak člověk přejel hranice tak pusto, tma, bordel..... a přitom bych si řekla, že alespoň ty příhraniční oblasti něco pochytí.... a už vůbec neberu Rakousko, kde jsem si spíš už než mezi živými lidmi připadala jak v jedné ohromné modelové železnici. Neříkám, že bordel je nádhera, ale ta přehnaná dokonalost mne už pak přišla až nelidská. Naštěstí i když stále je to tam krásné a čisté občas se nějaká nedokonalůstka objeví

      Vymazat
  9. Voda je úžasný živel, v této době, kdy okolní příroda ještě spí je to nádhera. Povedly se ti krásné fotky.
    Vendy, přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, jen bych uvítala kdyby jí bylo o malinko víc, tu správnou dobu jsem prošvihla protože pořád pršelo a tak jsem nechtěla tahat foťák do deště, to by bylo na focení vody tady u nás ideální čas.

      Vymazat
  10. Vendy, moc hezká procházka a krásné fotky... ☺ Také nejsem žádná aktivistka, ale nepořádek v přírodě mě hrozně rozčiluje... těším se na další fotky, měj hezký víkend, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky, ale už se přestávám nad tím rozčilovat protože to nemůžu změnit. Já ho tam nedělám, nedělá ho naše rodina, Bobule je také vedená k tomu, že se k přírodě musí chovat slušně. A že to neumí jiní? S tím nic nenadělám, protože pokud to nemají v krvi od mala, nikdo to v dospělosti už do nich nenatluče.

      Vymazat
  11. Živá voda - to je krása! Na příští vydry se taky moc těším. Měj se fajn a přeji dobré světlo.
    U nás už taky nikde nejsou podběly, a že jich bývalo. Je sucho a meliorace podmáčené části družstevní louky udělaly své. Škoda, byly to první květy barvy sluníčka ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No moc se netěš snímky jsou hrozně nekvalitní, i když jsem měla delší sklo, ještě to bylo málo. Takže ty výřezy jsou opravdu jen dokumentační s příšernou kvalitou.... já bych řekla, že podběly právě sucho a slunečno potřebují, vždyť co si pamatuji, tak nejvíc rostly na těch nejsušších místech, navážkách, hromadách, rumištích kam celý den pralo slunce. Blatouchy jo, těm meliorace ublížily strašně moc, a i celkový nedostatek vody v krajině má zřejmě za následek že tam rapidně ubývají.

      Vymazat
  12. U nás na Vysočině bordel nikde nevidím. Ale už kdysi jsem si dala závazek, že "každý den jeden dobrý skutek", takže DŘÍV jsem z vycházek po mezích nosila domů plné kapsy nepořádku. Teď si závazek můžu splnit snad jen na parkovištích marketů ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady v Teplákově to je děs, ale ještě větší je, a to je pro mě jako pro Pražáka velká rána právě v Praze a okolí. Když jedu na chatu po D4 tak to co je po pangejtech a co člověk nachází po lesích je opravdu hrůza....

      Vymazat
    2. No a ty parkoviště u marketů jsou kapitola sama pro sebe :(

      Vymazat
  13. To je ale vody a přitom dnes jsem někde četl, že zase hrozí sucha.

    OdpovědětVymazat
  14. Taky mi připadá že letošní podzimo - zima jen propršela takže vody by mělo být možná dost. Ale nejsme hydrologové aby jsme to poznali

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....