14 února 2023

Dnešní fotky nebudou ani ....

 


.... tak moc o přírodě a o kytičkách, ale vezmu vás 
na skok do Ústí nad Orlicí a jelikož to byla návštěva opravdu jen tak letem světem, jde o nejbližší okolí banky. Nicméně tady jsou docela zajímavé dvě budovy a jejich okolí. Z původní budovy ZUŠ Jana Kociána je městské muzeum, pro zušku byla vystavěná nová budova a před Střední zdravotnickou školou vznikl nový zajímavý park zvaný Kociánka. I když si tedy bohužel město ulehčilo práci a oproti původnímu projektu provedlo úplně jinou, podstatně ošklivější výsadbu betonových segmentů, i tak vypadá park docela zajímavě.
Městské muzeum sídlí v zrekonstruované secesní Hernychově vile, a tvoří tak jednu z velkých dominant města. Vila byla postavena pro textilního podnikatele Floriána Hernycha v letech 1906 - 07 podle plánů karlínské firmy Matěj Blecha a pro svého bratra jí postavil Josef Hernych. V majetku rodiny zůstala až do roku 51 kdy jí rodina musela nuceně pronajmou Ústřední radě ROH. Později sloužila jako sídlo ZUŠ do doby než v její blízkosti vyrostla nová budova ZUŠ ....






 Mnohem víc než celá budova zušky mne zaujaly odrazy v jejím proskleném průčelí





Že ještě není jaro, jak by se dalo podle slunečných fotek zdát, ale teprve prvních pár dní nového roku naznačovala ještě vánoční výzdoba u ÚP ....


.... ale i před již zmíněnou zdravotnickou školou





Dokonce i tařičky ve výsadbě si myslely že už je jaro a čas kvést


Tahle zastávky byla opravdu krátká, opravdu jen na otočku protože jsem si potřebovala něco vyřídit v bance, všeho všudy nějakých patnáct minut a fotila jsem mobilem, protože jsem nečekala že bych měla ve městě víc času na to abych sebou táhla foťák. Navíc jsem si potřebovala vyzkoušet něco co jsem se o focení mobilem dozvěděla z jednoho webináře.




33 komentářů:

  1. Vendy, vila se mi moc líbí a muzeum je pro ní myslím fajn využití. A zajímavé jsou fotky těch travin, to bych na mobilovou fotku netipovala.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si fotky z mobilu stahuju do počítače a dál je pak ještě podle potřeby doupravím ;-)

      Vymazat
  2. No jo, firma Matěj Blecha, to byla zavedená a spolehlivá společnost, potkáváme se s ní s Pražskými domy každou chvíli :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Tak to vidíš kam až se dostali! Sem do Opičích hor....

      Vymazat
  3. Vendy, moc ráda jsem se podívala. Mamka chodila v Ústí na ekonomku, když se tam byla se spolužačkami podívat, z těch betonových kusů byly "holky" (je jím 80+) celé rozčilené.
    Vila vypadá moc hezky.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co, ten park a obzvlášť ty betonové prvky měly být všechny osázené stromy, v některých měly být vodní plochy a trávníky pro možnost odpočinku. Město ale původní projekt upravilo dle svého, takže stromů tam je jen minimum a z těch kruhových prvků jsou odpaďáky a bordeliště. Občas nějaká květina. Viděla jsem v televizi dokument o tom architektovi a jeho pojetí, nádhera. Ale co z toho udělalo město je něco úplně jiného.

      Vymazat
  4. Vendy, moc hezké fotky. 👍👍👍
    V Ústí nad Orlicí jsem byla všehovšudy jen jednou. Dcera našich přátel se tam vdávala a my byli na svatbě. Její maminka tam dlouhé roky učila na nějaké střední škole.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Ústí je zdravotka, uměleckoprůmyslová (no honosný název pro školu která vychovávala obsluhy stavů v tehdejší Primoně, chodila tam dcera) a automobilní.

      Vymazat
  5. Ty odrazy jsou jako z jiného světa a tráva, ta nemá chybu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však mne ty odrazy upoutaly jako první.... do trav když svítí sluníčko tak kouzlí.

      Vymazat
  6. Vila se mi moc líbí a odrazy jsou zajímavé.Hodně se mi líbí fotografie trávy.Jsou úžasné
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono do těch trav krásně svítilo sluníčko, a já tam poskytovala kolemjdoucím velmi silný zážitek když jsem se tam všelijak vykrucovala, skláněla a zase zakláněla abych tam dostala to sluneční orámování trsů :D

      Vymazat
  7. Vendy, na to žes tam strávila jen krátký čas, dobře jsi ho zužitkovala a zajímavé fotky pořídila.Já jsme tam byla jen jednou a pak jsme jeli na blízkou rozhlednu. Město si moc už nepamatuji.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, a já na Andrláku na rozhledně ještě nebyla. Ani na staré ani na nové ;-). Ono to opravdu bylo krátké, jen jsem vlítla do banky a zase vypadla, a čekala až muž obkrouží město protože se tam nedá nikde zaparkovat. Naštěstí tohle všechno je pěkně pospolu takže jsem to jen oběhla a muž přijel. Město má krásný kostel, taky jsem ho kdysi na blogu měla, a u něj velice hezky upravený park. Pak ještě náměstí a to je všechno co se na Ústí obdivovat.

      Vymazat
    2. Vendy, mně se tam tehdy ( asi to byla neděle?) stala nepříjemná věc. Šla jsme si vybrat peníze a když jsem to v takové předsíni provedla, nevěděla jsem ,jak z toho prostoru vyjít ven, to jsem se zapotila! ale pak jsem na to přišla a ulevilo se mi.
      Já jsem totiž technický antitalent. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. No jo, to bylo otvírání asi platební kartou, že? To je tady takhle ve spořce, že po otevírací době se dovnitř a ven dostaneš jen přiložením platební karty

      Vymazat
    4. Tak to je ono, ale já jsem byla chvíli v šoku. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Vila je moc hezká a hlavně hezké jsou Tvoje fotky. Odrazy i traviny nemají chybu.
    Měj klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Někdy se vyplatí dívat trochu jinak na dané věci a pak se i něco zajímavého podaří...

    OdpovědětVymazat
  10. Ústí nad Orlicí neznám. Ta budova je nádherná. Škoda, že je to od nás dost daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pro mě když jsme ještě bydleli v Praze tyhle končiny, pokud jsem někde o nich slyšela, byly divočina.... :D

      Vymazat
  11. Odrazoffky jsou velmi působivé. Takové fotografie mám rád.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky snažím u takových velkých ploch hledat možnost nějakých zajímavých odrazů. Tady jich bylo tedy hodně....

      Vymazat
  12. Anonymní16/2/23 22:11

    Lydie
    Fotky jsou pěkné - ostatně jako vždy.
    Ty betonové kruhy se mě také nelíbily, když to bylo nové. Už teď později, když je to v létě obrostlé zelení, tak je to trochu lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě nějak nevadily od začátku, z Prahy ze sídliště jsem byla zvyklá že všechny okrasné prvky byly z betonu, takže mi to nějak nepřišlo. Kdyby to bylo udělané opravdu tak jak to architekt navrhnul, tak by to bylo mnohem hezčí. Však se taky s městem dostal kvůli tomu do sporu a odmítl další spolupráci.

      Vymazat
  13. Ahoj Vendy, do Ústí jezdím, tak budovu muzea znám. Moc se mi líbí Tvoje odrazy ve skle ! Hezký vikend přeju, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Chtěl jsem říct, že ty prvorepublikové vily jsou skvosty a tato je přitom ještě z R-U.
    V městě jsem asi nikdy v životě nebyl, dokonce i v Orlických horách minimálně, jako kdyby vše zdejší bylo na nějakém blacklistu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prvorepublikové vily miluju, a vždycky děsně trpím když vidím takové skvosty chátrat a bourat. Tahle naštěstí zůstala a může dělat městu alespoň trochu nějaké zdání luxusu. Jinak v něm vlastně na dívání nic není. Orlické hory mají výhodu, že neoplývají lyžařskými resorty tudíž jsou nejméně zdevastované aniž by musely být vyhlášené národním parkem nebo CHKO, aby se této devastaci zabránilo. Tím pádem si uchovaly určitou divokost a původní podobu.

      Vymazat
  15. Není v té první budově dole restaurace? Mám dojem, že jsme tam byli na oběd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, když tam byla ZUŠ tak asi ne, možná teď když je tam muzeum ano. Ale já tam nikdy nebyla, takže nemůžu sloužit.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....