10 ledna 2023

Poskočíme o měsíc ....

 

.... a místo barevného podzimu tu máme, alespoň
na pár dní bílou zimu. Bylo to opravdu jen něco málo dní a něco málo sněhu. Ale i to stačilo k tomu, abych se, i přes prvotní varování ortopeda abych se do takových akcí moc nepouštěla kvůli možnému pádu, vydala na procházku tady okolo. Šla jsem opravdu jen malý okruh a tam kde jsem věděla že je buď cesta uklizená, nebo naopak sníh nesešlapaný na kterém by hrozilo uklouznutí. Co mi po celou dobu co tu bylo bílo chybělo, tak to bylo slunko. Stále se držela olověně šedá obloha takže ona kouzelná atmosféra sněhu a sluníčka se prostě nekonala. A to se až na dva nebo tři dny, kdy byl hezký celý den, od konce listopadu doposud ani nekoná. Sluníčko stále tvrdošíjně zůstává za hradbou mraků a tady vládně něco jako podzimo-zima. Zahrada začíná opět pomalu a jistě čvachtat, v trávě kterou jsem nestihla posekat si tvoří Myšpulín blátivé cestičky. O náladě na nule ani nemluvím. Dojíždím už na poslední zbytky energie v bateriích a dobití je zatím v nedohlednu. Spíš se na nás valí místo sněhu jedna jobovka za druhou. Takže takový krásný lednový den jako je na blogovém kalendáři letos asi nebude k mání ....

Kdosi si zapomněl uklidit vozový park ....













Do skoro horské zimy vás vezmu příště. Stačilo k tomu jen mlha, mráz a vyjet na kozlovský hřbet, který nás dělí od sjezdu k Litomyšli a rozděluje počasí mezi oběma městy. A někdy vskutku radikálně ... 


20 komentářů:

  1. Anonymní10/1/23 13:58

    Lydie
    Opravdová a krásná zima. Předpokládám, že jsi byla v Srnově.
    Třeba ještě bude sněžit.

    OdpovědětVymazat
  2. Barvy jsou barvy,ale i zimu a sníh mám ráda.A vůbec,když vidím tvoje fotografie,tak si přeji,aby byl
    sníh aspoň na horách.
    Máš krásnou úvodní fotku.Také si tam dám zase brzy Modřinku
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se tak brodím blátem po cestách, loukách a čvachtám v něm po zahradě, tak si taky přeju aby byl raději sníh.... tak dandík už dlouho nebyl na blogu, tak aspoň takhle čučí z úvodky ;-)

      Vymazat
  3. No, zdá se, že fotky z těch pár prosincových dní budou unikátní. Sníh není ani na horách, bláto by se dalo vyvážet, ale nikdo ho nechce :o)
    Vendy, nenech si kazit náladu a užij si den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli unikátní, tak asi jedině v tom, že opravdu ani tady kdy normálně poslední čtyři roky pravidelně mezi prvním a sedmým lednem začalo sněžit prostě nepadá. Včera jsem viděla hodně paradoxní fotku z Rakouska ze Schladmingu. Svěže zelenou trávou mezi zelenými vrchy Alp se vine po kopcích bílý had sjezdovky z umělého sněhu.

      Vymazat
  4. Ty máš krásné zimní fotky. Já ani krajinu se sněhem vyfotit nestačila. Sice chvíli u nás sníh byl, ale zmizel příliš rychle.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu že to byl fofr. Moc dlouho to opravdu neleželo....

      Vymazat
  5. Tak u nás v Ostravě byla v prosinci ta sněhová nálož taková, že byl problém najít i vlastní auto. Tento vozový park by byl na pár dní totálně ztracen :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tolik toho tady zas nebylo. Naštěstí. ;-)

      Vymazat
  6. Vendy, taky se mi líbí změna fotky v úvodu u tebe na pejska.
    Tyhle zimní já můžu i když podzimní barvy to nejsou, ale čistý potok a okolo sníh, pěkné. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to tak nevypadá protože je bohužel focená na výšku, ale on je taky na sněhu, takže tématicky .... a říkala jsem si, že tu dandík už nebyl táááák dlouho.

      Vymazat
  7. Ne, že bych musela haldy sněhu, ale přece jen alespoň na chvíli dodá takovou zvláštní a neopakovatelnou atmosféru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sníh snesu do výšky tak 20 - 30 centi. A prašan. Jak to začne dělat před domem na silnici hradby který nejdou uklidit nebo přejet autem, tak mě to přestává bavit.

      Vymazat
  8. Teď už po sněhu není ani památka a dokonce i provozovatelé skiareálů naříkají, asi na tom globálním oteplování něco bude a takové fotografie budou jen v archivu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady zasněžili ve městě sjezdovku, a než se pořádně začalo lyžovat zas to roztálo. Ta zimní sezóna se jim musí děsně prodražit když navíc musí brát vodu z veřejného vodovodu. Provoz jim vlastně jistí v létě bike park. Ještě měli i lanový park ale ten už taky zrušili. Četla jsem prognózu, že do deseti let zmizí všechny tyhle městské a nízko položené areály, protože nebudou ani takové mrazy které by dovolily umělé zasněžování.

      Vymazat
  9. Sníh màm ráda na pohled z okna, na fotografiích a přeju ho dětem a přírodě. Ale když ho mám vyhrnovat u dvou baráků nebo v tom jezdit štreky autem, tak to zase ráda nemám. Děkuju za zasněžené fotografie, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně, akorát že v tom nemusím jezdit štreky autem. Jinak všechno ostatní mám nastavené stejně jako ty ;-)

      Vymazat
  10. Hezky jsi nám připomněla, že je zima - když v reálu to občas vypadá na jaro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se střídá jaro s podzimem.... zima někam vysublimovala

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....