12 ledna 2023

Jedna část nad městem ....

 


.... vždycky v zimě při průjezdu vypadá jak na nějakém 
vysokohorském sedle. A občas k tomu stačí i jen nízké mraky nebo mlha a mráz. To pak dokáže příroda hodně čarovat. Když se k tomu ale přidá i něco sněhu, vysokohorská iluze je hotová. Jedná se o přejezd Kozlovského vrchu směrem na Litomyšl. Ostatně tady kouzlí mraky nebo mlha celý rok. Celý hřbet je sice v mapách no name, ale tady se mu jinak než Kozlovský, podle maličké vesničky Kozlov, neřekne.Není ani vysoký zhruba něco kolem 350 m.n.m. První část fotek je z 15.12. kdy jsme se vraceli z kontroly v nemocnici, takže jsem fotila jen mobilem a jen chvilku, ono se tu přece jen na úzké silnici špatně zastavuje a ještě tu člověk všelijak kašpárkuje na silnici. Provoz sice není velký, ale stejně nemám úplně dobrý pocit. Ovšem ten den tu stavělo víc aut a posádky si fotily co tu příroda stačila vykouzlit. Jen tomu prostě chybí sluníčko ....


.... díky jeho absenci vypadají všechny fotky černobíle ....
Tohle místo je prostě moje oblíbené, takže většinou tu při cestě do nebo z Litomyšle muže stopnu. Líbí se mi tu tenhle strom (už několikrát na blogu) i ty staré betonové sloupy




Nahoře kouzlil mráz a mlha, dole sníh




Stejně jako nahoře vždycky musíme zastavit, tak zase při cestě dolů i nahoru fotím z auta. Stromy tu celý rok vytvářejí tunel nad silnicí. Na jaře svěže zelený, na podzim zlatý a bronzový a v zimě bílý





Byla jsem vcelku smutná, že jsem si nevzala foťák, a přijet domů, vzít ho a snažit se přemluvit muže aby tam se mnou zas vyjel nepřipadalo v úvahu. Nakonec se ukázalo, že i když jsem při další cestě už foťák měla, nakonec se zase lépe osvědčil mobil




30 komentářů:

  1. Zimní pohádka a ostré fotky u tebe se mi moc líbí. Snad se v letošní zimě ještě sníh a jeho scenérie ukážou. Příště už možná budeš mít foťák ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho pak měla, ale nakonec jsem stejně zas fotila mobilem. Naštěstí tenhle venku za dobrých podmínek dělá fotky vcelku publikovatelné....

      Vymazat
  2. Nádherné zimní fotky.Snad napadne sníh na horách,abychom se tam mohli vypravit.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na hory nejezdíme, nelyžujeme ani na výlety. Tedy pokud se náhodou nestane zázrak, tak jednou tři čtyři roky, že mužského napadne že bychom někam vyjeli. A jelikož to je vždycky neplánované, skončíme většinou na Šerlichu nebo pak na Neratově a Zemské bráně. To mi až tak nevadí, protože to jsou místa která mám hodně ráda a ráda se tam vracím.

      Vymazat
  3. Krásné fotky, Vendy.
    Na silnici fotím nerada, není to nic příjemného...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tady se to vcelku kvůli malému provozu i dá, ale i tak si vždycky musím vyslechnout za a) hromadu řečí od muže a za b) necítím se právě kvůli nim v pohodě a tak to vždycky nějak nacvakám a pak čekám doma co z toho vyleze.

      Vymazat
  4. zZajímavé zimní fotografie. Myslím si, že paní "Zima" nám ještě ukáže co umí, ale v časech, kdy se už bychom raději měli jaro a rozkvétající louky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho se taky bojím, že teď všechno díky teplu vyleze a pokvete a pak přijdou mrazy a bude šlus. Ovšem je zvláštní, že tulipány se zatím drží v zemi, když bývá takováhle teplá zima, jsem hned po krokusech další co vylézá, ale teď to jsou narcisy a krokusy.

      Vymazat
  5. Pobavila mě ta potřeba zastavit kvůli záběru, také s tím bojuju. Dnes už je člověk blogem tak poznamenaný, že ho každou chvíli napadá, že toto by se mohlo hodit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně je to fakt. Já jsem posedlá focením nicméně nebýt Bobeše a výstav a následně blogování, tak bych taky byla v klidu a takové věci mne nenapadaly. Ale zas díky focení se teď na všechno kolem sebe dívám z úplně jiného úhlu a pohledu.

      Vymazat
  6. Anonymní12/1/23 22:00

    Lydie
    Opět krásné fotky paní zimy. Kozlov je opravdu kouzelný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je kouzelný když jedu do Litomky autobusem a nemůžu tam zastavit. To jsou tam většinou ty nejhezčí scenérie!

      Vymazat
  7. Kde že ty loňské sněhu jsou. U Orlice je jaro 😢. Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady taky, i to jsem zaznamenala.... navíc je tady všude takového bláta, že do lesa musí mít člověk boty s opravdu hodně dobrým a hlubokým vzorkem. Jinak se tam nedá vůbec po cestách chodit.

      Vymazat
  8. Ahoj Vendy, zcela mě okouzlila fotografie s opuštěným stromem. Krása! Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem jí měla na blogu jako pfko. Já ten strom mám ráda od první chvíle co jsem ho viděla.

      Vymazat
  9. Sníh dovede krajinu zkrášlit. Jenže letošní zima zatím je jaksi divná.
    Moc hezké uklidňující fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud to nemá za následek takové práce o kterých píše v komentu Babi Lenka, tak ho taky beru ;-) Asi si na takové divnozimy budeme muset zvykat. I když je bláto, tak je aspoň že prší, že aspoň trochu vody se do země dostane....

      Vymazat
  10. Hezké fotky, mají svůj půvab i bez sluníčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bez sluníčka to je takové ponuré.... ta krásná bílá jiskřivost sněhu když se nad ním klene modrá obloha a svítí sluníčko je nepřekonatelná. Ovšem na focení šílená! :D

      Vymazat
  11. Jako nemotorista nemám s focením ze silnice valné zkušenosti, tak jen odhaduji, že by mě nervozita a neklid rozptylovaly, takže by na to pak nejspíš doplatila kompozice :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě asi víc než auta znervózňují kyselé obličeje a řeči muže. To je vždycky tolik keců.... jen občas mne překvapí když se zeptá jestli nechci zastavit.

      Vymazat
  12. To bílý je tak krásný... na fotkách :D,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v reálu už tak moc ne.

      Vymazat
    2. To máš pravdu. Ale zase tak tři čtyři dny se to vydržet dá. I když bych teď místo toho bláta co je brala aspoň mráz. Aby se dalo normálně po těch cestách chodit a ne že člověk dojde domů zaflákanej až po kolena blátem. Boty musím většinou sundavat už před domem....

      Vymazat
    3. O blátě mi povídej, každý den chodím po cestě kolem přehrady, tam by se daly normálně pořádat zápasy v blátě! Ještě, že tráva zbyla, alespoň si do ní ty boty můžu utřít, jinak by mě paní uklízečka nejspíš zabila :D.

      Vymazat
  13. Oba komentáře jsou asi ve spamu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začínám se bát, že tu někde skrytě žijí komentíkyžrouti, protože se komentáře nenávratně ztrácejí.
      Nejen u Vendy. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, mám to samé, když to zjistím, upozorním autora blogu, když ne, tak tam ten komentář prostě nemá. Nějak se mi nedostává času hlídat ještě tohle.

      Vymazat
    3. Já už si to na blogu hlídám po té, co mi Majka poradila odkud ty komentáře na blogu ze spamu lovit. Nejdřív si je čtu na mejlu, protože tam jsou všechny, a než jdu na ně odpovídat na blog, tak se ještě podívám do administrace a vylovím případné zatoulance.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....