26 prosince 2022

A pěkně chodit ....

 

.... po těch dnech nadužívání si. Doufám, že jste si
svátky užili bez zabodnutých kostí v krku, hořících stromečků a jiných klasických vánočních pohrom. A nyní nastal čas, kdy je potřeba se pěkně rozhýbat. Takže procházka číslo jedna, adventní Litomyšl. Ta se konala o druhou adventní neděli. Jela jsem za holkama po jejich návratu z lázní, měsíc jsem je neviděla takže jsem byla natěšená. A těšila se i na Litomyšl samotnou. Té správné náladě chyběl sníh, protože advent s deštěm, blátem a větrem není nic moc. Aspoň má ale člověk ten správný obhajitelný důvod proč si dát tuhle i tamhle vánoční svařáček nebo punčík. Aby nezáblo 😉....
Začalo se pěkně na Zámeckém návrší, na náměstí Václava Havla, nebo také jak si mnoho Litomyšláků nedá vzít na Olivetské hoře. Stánků dost, nabídka svařáků a punčů velká. Lidí docela málo, takže člověk nemusel stát dlouhé fronty


Na návrší při adventu nesmí chybět anděl který dětem rozdával malé dárky


Ty moje holky jsou na sobě hodně závislé, ten společný měsíc v lázních to pouto ještě upevnil


Ovšem někdy se může zdát, že to dítko je takové trochu zvláštní ....




.... ale nebojte, ono je úplně normální


V piaristickém kostele je výstava betlémů


Zaujal mne detail na zpovědnici


Betlémy byly z korálků ....


.... paličkované ....


.... dřevěné z více kusů ....



.... nebo vyřezané jen z jednoho kusu dřeva


.... a krásně nasvícené ....







 Z kostela jsme fortnou sešli dolů na Toulovcovo náměstí a z něj na náměstí Smetanovo


I tady je krásně nazdobený strom. Dokonce mnohem vyšší než na Zámeckém návrší


Pokus o selfie v kouli trochu selhal


Hotel Aplaus má krásnou výzdobu uvnitř i venku



Snad jste se moc neunavili, příště se podíváme na pár pohádkových kostýmů u nás ve městě

30 komentářů:

  1. Pěkná sváteční procházka. Děvčatům to moc sluší, i když některé výrazy malé modelky jsou skutečně zajímavé. :D Líbí se mi korálkový a paličkovaný betlém a zaujaly mě ty visící krabice, je to jako že vzduchem poletují dárky?
    Přeji krásný zbytek svátků a v novém roce mnoho radosti, štěstí, zdraví a inspirace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty krabice mi taky vrtaly hlavou. Možné to je, že mají evokovat dárky. No v Litomyšli se rozhodně nebojí kombinovat staré s moderním. Těch betlémů tam bylo opravdu hodně, já vyzobávala jen něco kde se zrovna nikdo nemotal do záběru.

      Vymazat
  2. Vendy, to byla paráda. Taková príma procházka, tolik betlémů, jen ten svařáček chyběl :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za procházku vánoční Litomyšlí. Litomyšl mám ráda. Do nového roku Ti přeji zdraví, štěstí a dobrou náladu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač. Já jí mám taky moc ráda a za holkama tam jezdím skoro každý týden. A tak na procházky vždycky dojde. Děkuji moc za přání a i tobě všechno nej!

      Vymazat
  4. O Litomyšli teď čtu jen samou chválu v souvislosti s architektonickým řešením centra města, proto i premiér Fiala tam na zahájení našeho předsednictví EU vzal jejich představitele.
    A vnoučata jsou radost a o Vánocích zvlášť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Litomyšli hodně pomohl starosta Brýdl a jeho přátelství s Václavem Havlem. To on Litomyšl dostal do podvědomí když se tam konalo setkání sedmi prezidentů střední Evropy v roce 94. Na to navázal premiér Fiala když tam pozval představitele EU. Ale těch akcí které se tam pořádají je mnohem víc. Navíc se opravdu nebojí kombinovat staré s moderním (viz zdejší Nový kostel) nebo přístavba nové obřadní síně a knihovny k piaristickému kostelu. Teď je tam postavený ultramoderní přechod pro chodce přes E35 s krásným výhledem na město. Dokonale tu dokáží skloubit historii smetanovskou a jiráskovskou s tou naší. Já to město mám ráda pro jeho ohromný genius locí a připomíná mi alespoň trochu Prahu. Tak je ta opička naše lásečka.

      Vymazat
  5. Lydie
    Fajn - procházku v Litomyšli má hotovou, tak tam nemusím jezdit.

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy, ta vaše princezna, to je tedy hérečka :o) Kouzelná holčička, objektiv ji miluje!
    Po Litomyšli se projdu moc ráda kdykoli, však víš...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, strašně ráda se xichtí. To má po mě :D. Ale máš pravdu, je fotogenická, ale zas na druhou stranu které dítě není. A umí se postavit jak modelka raz dva. Obdiv k Litomyšli máme obě dvě stejný, to vím.

      Vymazat
  7. Vánoční Litomyšlí jsem nikdy neprocházela, tak jsem si fotky ráda prohlédla. Děvčatům to moc sluší. Jak už je vnučka velká !
    Hezký den, Vendy !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě mrzí, že jsem ještě nestihla Litomyšl vánočně svítící, ale to snad ještě dám. Roste holka jak z vody, když přijela z těch lázní bylo to zas znát o kolik tam vyrostla a jak zas rozvázala v řeči. Ne že by nekecala už před tím, ale každý takový pobyt jinde jí nakopne ještě víc.

      Vymazat
  8. Přeji krásný a klidný čas v dobíhajícím starém roce.

    OdpovědětVymazat
  9. Hezky strávené odpoledne. Zaujaly mě ty krabice v kostele...Nějak mi to tam nesedí, ale proti gustu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, bylo to skvělý. Já to tak nějak taky nepochopila, ale na druhou stranu on ten kostel je specifický tím, že je otevřený světským i církevním událostem, takže proč tam nedat i moderní instalace....

      Vymazat
  10. Betlémy můžu, krásná podívaná.
    Holkám to sluší.
    Díky za procházku 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty betlémy tam byly různé a většinou všechny moc hezké. No ony se musí vždycky v něčem sladit, to už mají stejná trička na léto, šaty, čepice na zimu....

      Vymazat
  11. Betlémy jsou nádherné,ale fotografie vnučky je předčí.Co všechno dokáže jejich výraz
    vyjádřit.Hrozně ráda jsem fotila malá vnoučata.Mám jejich fotky všude po bytě.
    Vendy,měj hezké dny odcházejícího roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je expert na xichtění. A využívá to bohatě.... :D

      Vymazat
  12. Nezbývá mi než souhlasit s některými komentujícími:líbí se mi betlémy a to především korálkový a krajkový, ty nejsou tak často vidět. Vnučka dělá zajímavé ksichtíky a je moc půvabná.
    Ohledně Litomyšle, obdivuji a navštěvuji ji hodně roků a je stále co objevovat.Zbytečně není zapsaná v UNESCO.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krom těch korálkových tam ještě byly i háčkované, takže jsem podotkla, že jsem tam klidně mohla donést jeden z těch pletených betlémů které mám po mamince. Bobule je expert na xichtění, v tom je mou věrnou žačkou :D :D Já díky holkám jsem tam taky pořád a užívám si Klášterky nebo procházky kolem zámku.

      Vymazat
  13. Vendy, moc pěkná procházka. My oba svátky věnovali návštěvám - ale aspoň jsme tam vždycky šli pěšky (byť to nebylo zrovna moc fotogenické - sídliště na blátě...).
    Hezké zbývající dny roku 2022

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na návštěvě jsme byli jen u dcery, syn přijel sem, a pokud byl sníh tak jsem raději moc nevylejzala abych sebou neflákla, to by mne ortoped vykostil jak rybu. Nicméně už bych taky vyrazila, jenže počasí je zas takové hnusně zatažené takže to ani člověka neláká se někam vypravit.

      Vymazat
  14. Na silvestra to na procházky moc nevidím. Ale novoroční fotografická je téměř jistá :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chodívala se psy odpoledne, aby pak večer nemuseli. Ale pozoruji jednu pozitivní věc momentální situace, je tu ticho. Normálně od prvního bouchaly po okolí den co den ohňostroje až do druhého ledna, a teď jestli bylo slyšet dva tři.... jsem zvědavá na dnešek. zatím to vypadá na krásný jarní den se sluníčkem, což mi silně připomíná jiného Silvestra koncem sedmdesátých let kdy po takovémhle dni přišel ten šílený zvrat v počasí. Což by ale podle meteorologů letos nastat nemělo.

      Vymazat
  15. Pekne fotky..Letos jsem take navstivil Litomysl a je to skutecne non plus ultra, prave pri prilezitosti Smetanova Litomysl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak při Smetance to je ještě lepší, ta má spousty doprovodných programů a i ve městě je toho hodně k vidění. Občas i trochu nepochopitelné umělecké instalace jako třeba letos asfaltová iglú a podobné šílenosti. Ale co se mi líbí je to, že se nebojí spojovat staré s novým, jak právě při takových akcích nebo v architektuře. Nový kostel jsi viděl? proti němu se zvedla obrovská vlna nevole, architekt nakonec za něj dostal prestižní cenu a byl klid. Teď přibyl nově nadchod přes frekventovanou E35, hodně moderní stavba, sklo ocel. Ale jelikož slouží i jako vyhlídka na město jsou z něj krásné a netradiční pohledy. A Litomyšláci jsou z něj hotoví....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....