07 listopadu 2022

Zvenku vypadá ....

 

.... dóm sv. Jakuba opravdu krásně. Ale teprve
když vejdete dovnitř tak se ukáže jeho pravá majestátnost. Pro ten pocit lehkosti s kterou se tyčí vysoké nosné sloupy a pro krásu křížových kleneb mám tak ráda gotiku. Nic přezdobeného, ale vám nezbývá než udělat WAU. Myslím, že víc dodávat ani nemusím ....
Vzhledem k tomu že válku nepřežily všechna vitrážová okna, jsou vitráže v nich trochu modernější







Tady vypadá Ježíš Kristus trochu jako vládce pekelný díky barevnosti jeho roucha



A jelikož jsme v Polsku, a jelikož Polsko nezapomíná na své nejslavnější rodáky kteří něco znamenali ve světě, a pokud je zrovna někdo takový papežem a navíc svatým, je jasné že jedna z bočních kaplí je mu zasvěcená











Hodně moderní jsou i varhany které taky vzaly za své




22 komentářů:

  1. Obdivuji tyto stavby, které byly postaveny bez použití dnešních moderních jeřábů. Vše propočítané s úžasnou dokonalostí a za pomoci dřevěného lešení. Viděla jsem o takových stavbách dokument a bylo to moc zajímavé, hlavně jak řešili tu výšku klenby a veškerou výzdobu. Byli to mistři svého řemesla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom můžu jen souhlasit. Byli to machři. Já četla knihu Stříbrný jednorožec o stavbě jak Prašné brány tak hlavně chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře Matyášem Rejskem. Tam taky byli popsány detailně tehdejší stavební postupy.

      Vymazat
  2. Ač ,,bezvěrec,, mám ráda kostely a tyto prostory i výzdoba mě hodně zajímají.Proto jsem ráda nahlédla k tobě na tyto památky a díky za nafocení i doprovodné slovo. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem hodně velký nepřítel církve, ale kostely mám od mala ráda, právě pro jejich atmosféru ale hlavně pro architekturu a umění dávných mistrů.

      Vymazat
  3. Úžasné fotografie na kterých vynikne krása a mohutnost té stavby.S tím mám vždy problém dostat to do objektivu a tobě se to náramně podařilo.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ten problém mám taky a to mám objektiv 18 mm. Ještě bych potřebovala na takové stavby 10 mm. Většinou to dopadá tak jako v tomhle kostele, že jdu do kleku a fotím v kleče... :D

      Vymazat
  4. Taky mám ráda gotické klenby. I režné zdivo. Takže fotky byly něco pro mne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gotika je úžasná, ač jsou to ohromné stavby působí lehce a vzdušně. Občas jak z krajky.

      Vymazat
  5. Tak klenba je skutečně dechberoucí!
    Vendy, děkuji za fotky a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádherné gotické kostely a katedrály jsou ve Wroclavi, to jsou opravdu ohromné stavby. Také jsem z nich měla na blogu články.

      Vymazat
  6. Nádhera ! WAU !
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Miluju mozaiky a vitráže, tohle je fakt nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle jsou opravdu hodně moderní, ale své kouzlo mají...

      Vymazat
  8. Vendy, i já mám ráda tyto honosné stavby. Nikdy nezapomenu na pocity, které jsem měla v katedrále Notre Dame v Paříži, kde jsem si připadala jen jako zrnko prachu... Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak to s tebou souhlasím. Člověk si připadá hodně maličký a nicotný. Možná to byl účel, aby se lidé před bohem sklonili a uvědomili si svou malost ve srovnání s ním. Já se s tím neztotožňuji, náboženství je pro mne velké zlo, ale skláním se před uměním těch obyčejných stavitelů kteří tohle dokázali bez veškerých vymožeností jaké známe dnes.

      Vymazat
  9. Ty vitráže a klenby jsou krásné! Měj se hezky Vendy, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera, takový chrám bych čekal jen v metropoli.
    Polský papež Jan Pavel II. byl mimořádně populární a tím, že zcestoval celý svět, jsou vzpomínky na jeho návštěvy v každém jen trochu větším kostele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě tam jsou v každém větším městě. Jen kolik nádherných a ohromných gotických kostelů je ve Wroclavi. Je fakt, že i v Litomyšli, v kostele Povýšení svatého kříže má Jan Pavel II. svou kapli. Protože sem zavítal.

      Vymazat
  11. Varhany mne překvapily ne tak svojí moderností, jako spíše umístěním a otočením kolmo na chrám.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....