05 listopadu 2022

Je čas, vrátit se .....

 

.... zpátky do Nisy, a k prohlídce kostela
či jak je i jinde psáno dómu sv. Jakuba a Anežky. 
Bazilika sv. Jakuba, sv. Anežky a Panny Marie Mučednice. Tato stavba je nejcennější památkou města. A taky největší. Má velmi ostrou střechu, prý nejšikmější v Evropě a plochu 4000 m2. Za dobu  své existence, a ta je sakra dlouhá, už někdy kolem roku 1000 zde vystřídal pohanskou svatyni dřevěný kostelík, prošla mnoha úpravami, přestavbami i katastrofami. Takže 1195 - 1198 první románská zděná stavba stejného zasvěcení jak dnes kterou zničili Tataři. Rok 1249 a druhý románský kostel který se dožil 150 let. ovšem bez pořádné údržby se dostal do katastrofálního stavu a tak začalo přebudovávání na novou katedrálu. Rok 1401 a vyhoření nové katedrály. O pět let přestavěn, ale opět chátral a chátral. Rok 1424 znamenal další fázi přestavby. Z románských staveb se vyklubala gotická katedrála. Na ní se vystřídaly požáry, války i modernizace ale její základní silueta se nezměnila a v ní jí můžeme vidět i dnes. 17. a 18. století znamená barokní přestavbu interiéru. Mezi lety 1610 až 1810 se stává sídlem vratislavských biskupů. Napoleonské války znamenaly pro katedrálu velké poničení a na opravy si počkala až do roku 1889 a to ve stylu novogotickém. Ve 30. letech minulého století je kostelu navrácená částečně jeho gotická podoba, jsou odstraněny omítky. Květen roku 1945 ovšem znamená pro katedrálu doposud největší katastrofu, kdy shoří střecha, barokní varhany, dvě boční kaple, vzácný dřevěný gotický kříž který je součástí oltáře, zřítí se západní štít, jsou zničeny veškeré okenní vitráže a většina mobiliáře. Z obnovou katedrály je započato v roce 1950 a vlastně s dílčími úpravami trvá až dodnes. Zvláštností je že katedrála má sice zvonici, ale ta stojí vedle ní. Původně měla být výšky 120 m, ale nakonec stavba v roce 1516 skončila na čtvrtém patře ....

















Aby nedošlo k omylu, ne této tabulce se nejedná o reklamu na nějaký nový druh drog, ale upozornění že se jedná o polskou poutní trasu do kostela sv. Jakuba v Santiagu de Compostela. Jinak se také nazývá Svatojakubská cesta. I v Čechách najdete několik větví této trasy. Severní od Zbraslavského kláštera přes Karlštejn, Plasy, Stříbro, Kladruby až na Rothenburg ob der Tauer kde se napojí na německou větev, jižní trasa přes Mníšek pod Brdy, Dobříš, Příbram (všechno jsou to pro mě novinky, byť v Příbrami jsem kostel sv. Jakuba fotila) Nepomuk, Klatovy, Kdyni až se opět napojí na jinou německou trasu do Řezna. Od roku 2017 se začalo s trasou východočeskou přes Polici nad Metují, Ratibořice, Kuks, Hradec Králové, Pardubice, Kutnou Horu a Vlašim kde se napojí na jihočeskou trasu. Takže až někde uvidíte na turistických značkách symbol svatojakubské mušle, vězte že jste se právě na takové trase ocitli. Jo, a droga je polsky cesta 😉






Zvonice a kostel pěkně pospolu.Plocha před kostelem se právě předělávala na, podle vizualizací, velmi pěkný park. Počítám, že touhle dobou už bude hotovo, protože na rozdíl od nás se tam pracuje a to sakra pilně i v sobotu. Jen ty moderní bytovky mi fakt přijdou k těm gotickým stavbám hodně nepatřičně



22 komentářů:

  1. Krásný kostel. Měli jste moc zajímavý zájezd. Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem se přesvědčila ve Wroclavi, polské kostely jsou opravdu něco. Nádherná gotika, a dechberoucí velikost interiérů.

      Vymazat
  2. Bazilika je majestátní stavba. Nafotila jsi i krásné detaily. Hezký dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou opravdu zajímavé, ani jsem je nenafotila všechny. A stejně tak majestátní je i zevnitř

      Vymazat
  3. Moc pěkné fotky, ráda jsem se koukla. Líbí se mi gotika (i novogotika) a stavby z režných cihel, takže tahle kombinace byla pastva pro mé oči.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám gotiku taky ráda, neogotika sice je taky krásná, ale už je to přece jen něco jiného. V Polsku ty gotické kostely a katedrály ve velkých městech opravdu vedou a je to nádherná podívaná.

      Vymazat
  4. Vendy, moc krásný kostel a všechny ty detaily ! Přeju hezkou neděli a hodně zdraví, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co se týče kostelů, kde už jinde by jim měla být věnovaná větší péče než v Polsku? Dokonce kvůli tomu měli velký spor s EU, neboť jak jsou krásné jejich kostely, tak
      hrozné jsou silnice. Takže na průšvih si zadělali tím, že všechny dotace na silniční infrastrukturu které z EU dostali narvali do kostelů. Ta jim následně pohrozila sankcemi a tak chtě nechtě museli začít opravovat silnice.

      Vymazat
  5. Nádherná stavba a krásně jsi nafotila detaily.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  6. Skutečně impozantní stavba s krásnými detaily. Děkuji za fotky. A za info - o jakubských cestách vím ve Francii, ale netušila jsem, že se mapují i u nás.
    Vendy, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky netušila o tom, že jakubské cesty za a) vůbec jsou a za b) že i vedou přes Čechy. Obzvlášť že i přes Mníšek, nikde jsem tam nezaregistrovala označení. No až tam zas budu, musím se ve městě podívat. A to samé v Dobříši.

      Vymazat
  7. Opravdu krásná stavba. No vida- jakubská trasa povede i kousíček od nás- Ratibořice, Kuks.
    Prima fotky!
    Příjemnou neděli, Vendy!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vůbec netušila o té přes Mníšek, Dobříš a Příbram. Na Mníšku jsem si vůbec nevšimla že by tam označení cesty bylo. No budu se muset, až tam zas budu, podívat. Vím že přes Kytín vede jiná pěší trasa, Evropská dálková cesta E10 z Finska přes Cap Arkonu momentálně do Bolzána. Má jít ještě přes Francii do Španělska. U nás vede takhle.
      Na našem území začíná ve Varnsdorfu a pokračuje přes města Nový Bor – Česká Lípa – Doksy – Bezděz – Žďár – Kokořín – Mělník – Praha (Zbraslav – Radotín) – Vonoklasy – Karlík – Karlštejn – Zadní Třebáň – Kytín – Dobříš – Hřiměždice – Nepřejov – Smolotely – Bohostice – Kozárovice – Orlík nad Vltavou – Zvíkov – Písek – Albrechtice nad Vltavou – Týn nad Vltavou – Litoradlice – Purkarec – Hluboká nad Vltavou – České Budějovice – Kaliště u Lipí – Slavče – Holubov – Dívčí Kámen – Zlatá Koruna – Kleť – Český Krumlov – Světlík – Frymburk – Lipno nad Vltavou – Vyšší Brod – Studánky a končí na hraničním přechodu Radvánov.

      Vymazat
  8. Ahoj, Vendy, předně ti poděkuji za fotky a důkladný popis města Nysy. A to nemluvím o pěkné reportáži na zámku. O cestách do Compostely a to jak ve Francii, tak u nás, docela dost vím, protože za 1. jedna dcera mé kamarádky, vdaná ve Francii to šla z Vezelay s manželem a za 2. jsem četla nejméně 4 knížky o cestě do Compostely od českých autorů, nejvíc mě oslovila ta od jednoho církevního človíčka ( jehož jméno momentálně marně lovím v paměti, ale byl farářem v obci Chotěborky ), šel tu trasu přes Příbram a Jižní Čechy. V Rothenburgu ob der Tauber - kde jsem byla vícekrát nejen na adventních zájezdech i jinde na těch trasách najdeš všude na zemi i jinde symbol té cesty a to jest lastura.Mimochodem je to nejpohádkovější a nejznámější vánoční město v Německu.
    Ty kostely v Polsku a především cihlové jsou snad všude, kde jsem zatím v Polsku byla a silnice jak píšeš, docela trauma pro majitele aut. Zájezd se vám opravdu povedl a hádám, že to bylo s cestovkou? Opět jsem si díky blogu doplnila info o sousední zemi. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bylo to s cestovkou z Třebové. Sice těch nových jednodenních ubývá, není tam už moc na výběr, většinu jsem už absolvovala, anebo tam jsou zájezdy které mi opravdu nic moc neříkají. Ubylo i těch které byly po Čechách. Já bych brala třeba kdyby byl na Pálavu nebo na Šumavu. Popravdě mám i trochu výhrady k některým zastávkám, protože jsou vcelku k ničemu, naopak tam kde by to něco poskytlo zajímavého tak tam se nezastaví. Anebo se díky takové zastávce citelně zkrátí návštěva mnohem zajímavějšího místa.

      Vymazat
  9. Vendy, promiň, ale už mi to naskočilo, jmenoval se František Lizna, netuším, zda ještě žije, ty další knihy byly od výrazně mladších poutníků a jednu napsala žena, ale jména nyní nevím. Být mladší, a mít někoho k sobě, kdo ví, jestli bych si na to troufla? Měj se Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem zaregistrovala, pouť do Santiaga de Compostela absolvovalo i několik jedinců z řad českých "celebrit" které se věnují alternativním způsobům života nebo mají dobrodružnější povahu. Tedy všechny to byly herečky nebo zpěvačky.

      Vymazat
  10. Ačkoliv jsem na popud své polské rodiny křtěná, jsem v reálu nevěřící. Občas nestačím zírat nad tím, co dokáží vládnoucí zfanatizované hlavy v Polsku vyplodit. Ale co umí, to jsou kostely a před nimi vážně smekám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, taky se nestačím divit kam až vede náboženský fanatismus. Já tedy tvrdím, že církev a náboženství vůbec je největší zlo, protože se kvůli němu neustále válčí. A zrovna nedávno se mi to potvrdilo i ze zcela zasvěcených míst, když jsem četla o tom, co říkám dávno. Že většina nejhorších válečných konfliktů a vraždění v dějinách bylo a je kvůli náboženství. Co se týče kostelů, tak jsou všude. A když ne kostely, tak soukromé kapličky se sochou Panny Marie na zahradách před rodinnými domy. My máme sádrové trpaslíky, Poláci sádrové Panenky Marie.

      Vymazat
  11. Jak to popisuješ, dala by se na tomto dómu probrat skoro celá historie architektury :). Zvenku je ale opravdu skvostný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, ale to je tak u všech kostelů jejichž historie sahá hluboko do středověku. Občas až do starověku k pohanům když na místě pohanských svatyň vznikaly jejich prapůvodní stavby.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....