17 října 2022

Předminulá sobota byla prvním ....

 


.... víkendovým dnem, kdy jsem zas po delší době
vyrazila na výlet. Bylo to takové díky kokotviru s výlety zamotané, něco se uskutečnilo, něco ne a něco se převádělo z roku na rok. Letos jsem byla na výletech v květnu a až teď v říjnu. Co se týče adventu, tak tam to je zatím velká neznámá. Navíc je tam jen jeden který by mne zajímal a který jsem vlastně měla původně zaplacený, leč byl jedním ze dvou, které se nekonaly. Za první jsem chtěla vrátit peníze a za druhý jsem si je nechala převézt na jeden z těchto podzimních výletů. První zájezd byl do Polska (ty mám ráda, nemusí se člověk kodrcat přes půl republiky a stávat tak kvůli tomu v takové nekřesťanské časy jako je půl třetí ráno a je tím pádem na místě i brzo a brzo i doma) a to jen kousek za hranice. Na zámek Moszna (Mošna), do města Nysy (Nisy) a do zlatého dolu Zlaty stok v Rychlebských horách. 
Druhý výlet byl po vlastech českých, a to na Karlštejn, do Koněpruských jeskyní a k lomu Velká Amerika. Právě kvůli dvěma posledně jmenovaným jsem se na něj přihlásila, byť ze závěru jsem byla pohříchu docela rozladěná. 
Dneškem vás tedy zvu na prohlídku zajímavého a tak vzhledem trochu pohádkového zámku Moszna. A jak je mým zvykem, nejdříve trochu historie ....

Zámek Moszna se nachází v obci stejného jména v Horním Slezsku. Jedná se z architektonického hlediska o zámek eklektický. Eklektismus je styl, který se objevil na přelomu 19. a 20. století a znamená že se používají a napodobují prvky z vícero a někdy i protikladných architektonických slohů a stylů spojovaných do nových kompozic a celků (pro ty kdo znají Pařížskou ulici v Praze, tak ta je přímo rájem eklektismu na zdejších domech).
I zámek je takovou "slátaninou" mnoha slohů. Barokní, nejstarší střední křídlo z druhé poloviny 18. století obnovené po požáru v roce 1896, novogotické východní křídlo z let 1896-1900 a novorenesanční západní křídlo z let 1912-1914. Všechno dohromady má prý 99 věží a věžiček. No nevím, nepočítala jsem, ale pokud se počítají různé ozdobné věžičky tak tomu tak možná i bude. Výsledek je tak trochu disneyovsky kýčovitý, ale  vcelku pohledný.
Zámek je nejvíce spjatý s rodinou slezských průmyslových magnátů von Tiele - Wincklerů, kteří v něm žili od roku 1866 až do konce II. světové války a kteří mu vtiskli dnešní podobu.
Zámek má 365 místností, část z nich tvoří prohlídkové okruhy, zbytek slouží jako hotel, restaurace a konferenční centrum. Zámek je tak nejznámější památkou Horního Slezska a symbolem Opolského vojvodství.
Základní kámen zámku byl položen v roce 1768, přecházel z jednoho majitele na druhého až k von Tiele-Wincklerům. V roce 45 jej zplundrovala Ruská armáda (horší než kobylky) ale naštěstí zámek nezapálila jak měla v oblibě. Po válce díky změně hranic připadl zámek Polsku a byl zestátněn. Od roku 1961 nejdříve sloužil jako oddělení psychiatrie, později coby sanatorium a naposledy jako Centrum pro terapii neuróz. V zámeckém hřebčíně se chovají koně pro polský soutěžní sport. Od roku 2013 slouží  zámek po předchozí rekonstrukci veřejnosti ....









Každou celou hodinu se fontána za zvuků skladby Jiřího Maláska! předvede v celé své kráse. Bohužel i když jsme se tam kolem celé pohybovali, nakonec jsem viděla kousek produkce jen zdálky. Netušili jsme jestli a v kolik se produkce koná ....




Část střechy je prosklená, ale evidentně jinde než jsme se pohybovali my




Někdy člověka napadají různé asociace když něco vidí. Já si třeba při pohledu na tuto hlavu vybavila písničku od H+H " Hlava kance" kterou zpíval František Segrádo .....


.... a při pohledu na hlavu zubra mne zas napadl film Grandohotel Budapešť který se odehrával ve fiktivní zemi Zubrowka







Když jsem se procházela po parku kam vás také pozvu, bzučel mi nad hlavou neustále dron. Je také i na této fotografii, a tak kdo ho najde, má opravdu skvělý pozorovatelský postřeh 😉😁


Tolik zámek zvenku, a příště už se podíváme dovnitř ....

26 komentářů:

  1. Mně se zámek líbí i když,jak píšeš je to slátanina různých slohů,ale zdá se mi,že si Poláci na podobné stavby potrpí.Na zámek jsme se chtěli podívat,když jsme byli na dovolené v Jeseníkách,ale někdo nás od návštěvy odradil.Možná byl zrovna v rekonstrukci.
    Ráda se podívám i dovnitř.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je v tom množství slohů opravdu takový pohádkově půvabný. Zámek se rekonstruuje i teď, ale zvenku, střední křídlo. Myslím že stojí za to, pokud budeš zas někdy v Jeseníkách, zajet se do něj podívat. Má nádhernou zámeckou kavárnu i velmi krásnou restauraci.

      Vymazat
  2. Zajímavé místo! Ráda jsem se na fotky podívala.
    Vendy, těším se na pokračování a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě vždycky na těhle výletech trochu vadí to, že si člověk nestihne projít všechna zajímavá místa kolem, je na to povětšinou málo času. Když pak narazím někde na blogu fotky z téhož místa od někoho kdo tam byl soukromě a měl čas si to opravdu užít tak mne to hodně mrzí.

      Vymazat
  3. To je krásný zámek, trochu připomínající Neuschwanstein, kde je také plno věžiček. Krásně jsi ho nafotila a těším se na další příspěvek. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Neuschwanstein je vůbec rarita. Tenhle na něj zdaleka nemá! ;-)

      Vymazat
  4. Zubrovka je přesná :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé kde všude a na co si člověk při pohledu na něco vzpomene!

      Vymazat
  5. Lezarts

    Dron jsem našla, rychleji, než se kdy dostanu na zámek samotný😁
    Opravdu stavba jak z Dysney - filmu, trochu Popelka, trochu Kráska a zvíře a třeba i Sňehurka + k tomu těch pokojů. Každý den v roce možnost spát v jiném pokoji…to by bylo na SuperSněhurku a 365 trpaslíků.
    Každopádně zajímavé místo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to klobouk dolů, já sama ač vím že na té fotografii je a kde, jsem ho vždycky hledala dost dlouho. Zajímavé místo to opravdu je. A vcelku půvabné

      Vymazat
  6. Děkuji za reportáž, ráda jsem se poučila a podívala na pěkný zámek, dál se půjdu podívat na vnitřní prostory. Tolik oken bych umývat nechtěla ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Talk když máš na takový zámek, máš i na služebnictvo ;-)

      Vymazat
  7. Byť je to trochu zvláštní stavba, tak ale jako celek na mne působí dobře. Pohádkový zámek, kde bydlí zlá královna......
    Dron jsem našla hned. Ale je fakt, že kdybys na něj neupozornila, tak bych o té tečce nijak nepřemýšlela :-)).
    Měj se hezky
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty jsi ho našla na té fotografii nad hádankovou, on je ale i na té poslední ;-).... ono se o něm v průvodcích opravdu mluví jako o pohádkovém ....

      Vymazat
  8. Ahoj Vendy, opravdu jako z pohádky ! Jsem zvědavá na interiéry, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně jako jsme zhejčkaný našimi zámky, velkými místnostmi a jejich mobiliářem, tak tady to taky je trochu chudší. A hlavně modernější

      Vymazat
  9. Krásné místo! Já si při pohledu na hlavu kance vybavím jednu restauraci, kam naběhla policie a zabavila všechna preparovaná zvířata, která zdobila stěny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady by jim to dalo podstatně víc práce :D :D

      Vymazat
  10. Vija
    Zámek takový pohádkový, spousta věží a věžiček. Hezké fotky, ovšem těch místností…
    Přeji hezký den. J

    OdpovědětVymazat
  11. Vendy, byla jsem moc zvědavá, kam jste na zájezd jeli a tento zámek neznám, resp. jsem tam nebyla, tudíž jsem si to u tebe na blogu užila. V Polsku je mnoho děsně zničených památek a tento zámek vypadá docela v kondici.Máme taky zaplacené nějaké výlety do Polska, příští týden jeden a koncem listopadu další, ale i adventní jinam.
    Dron jsem díky tvé nápovědě našla a fotky máš pěkné. Těším se na interiéry. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adventy jsem letos vypustila. Podle situace uvidím, možná bych si něco koupila jestli bude v prosinci. Tenhle zámek se stále podle situace opravuje. V Nise zas upravovali prostranství před dómem, ale i ostatní památky (no moc jich není) jsou v kondici.

      Vymazat
  12. Opravdu poháídkový zámek a okolí. Škoda, že fontánu jsi viděla z dálky, ale to je na zájezdech právě takové malé mínus, že nemůžeme být vždy tam, kde bychom chtěli, abychom dodržovali časy odjezdů. Ale samozřejmě zájezdy mají zase mnoho plusů v tom, že je vše zařízené a nemusíš se o nic starat. Do Polska to máš blízko a tak nemusíš vstávat tak brzy. My bychom na stejný zájezd museli. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, není to do Polska daleko. Ono čas byl, jen člověk nevěděl stopro jestli to je každou hodinu nebo třeba jen jednou dvakrát za den. Já fotila u rybníka labutě.

      Vymazat
  13. Ještě než jsem na to v článku narazil, mě také napadl Disney. Neuschwanstein je tím také typický a nejvíc Sintra u Lisabonu, která kromě toho ještě hýří barvami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takový zvláštní slepenec který ovšem v závěrečném výsledku působí vcelku ladně a pohledně. Ani jeden z citovaných jsem nenavštívila, první ale samozřejmě znám z fotografií a dokumentů, tuším že o Sintře jsi psal, ne?

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....