29 června 2022

Mikeš, Bobeš, Nácíček a ti druzí ....

 


.... jsou už nastálo v srdcích mnoha generací
dospělých a stále okouzlují další a další děti. Takže už asi tušíte která zastávka byla poslední. Ano, jednalo se o vesničku Hrusice, kde se narodil a žil malíř, spisovatel, ilustrátor a scénograf Josef Lada. Zastávka tu byla opravdu krátká, akorát tak na obejití zdejšího kostelíka tolik známého z Ladových obrázků, vyfocení restaurací které jsou známé z Ladových knih a zase jsme frčeli zpátky domů.
Takže se pojďme podívat alespoň na pár míst kde žili Mikeš, Bobeš, Nácíček, kde sedávali hastrmani a strašili bubáci .....

Josef Lada tu má nejen bustu ale i vlastní malé sady




Jak je vidět, oproti Ladovým obrázkům už kostelík trochu zarostl do stromů



Kostel je zasvěcený sv. Václavu, původně románský, přestavěný do barokní podoby. Nejcennější na kostelu je původní románský portál

















A tady končíme. A končím zatím i já, protože zítra odjíždím na čtrnáct dní na chatu, takže další články nebudou, ostatně i tyhle dva poslední články jsem psala dopředu. Doufám, že se mi podaří získat nějaké nové fotky z nových míst, uvidím kolik budu mít volných dní, které si vždycky maluju růžově, ovšem nakonec vždycky na mě čeká tolik práce, že toho volna je poskrovnu.

26 komentářů:

  1. Anonymní29/6/22 18:48

    Lydie
    V Hrusicích jsem byla, ale už je to dávno. Obrázky J.Lady byly hezčí, než skutečnost.
    Přeji Ti krásnou dovolenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi proto, že je viděl tak nějak pořád dětským pohledem.....

      Vymazat
  2. O Ladovi mám dokonce dvě knihy, ale na výstavách jeho obrazů bylo bohužel vždy zakázáno fotografovat. Je to opravdový unikát, i když jeho dcera dovedla tím stylem malovat také.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, maloval zvláštně a když se k tomu přidá, že byl od dětství po úraze na jedno oko slepý tak to unikát je. Ale mě to nic moc neříká. Jako dítě se mi samozřejmě líbily jeho obrázky, ale jako dospělá k nim moc vztah nemám.

      Vymazat
  3. Vendy,děkuji za výlet aspoň takto,do Hrusic se těžko dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi takhle. Myslím, že při plánování tohoto zájezdu klidně mohla majitelka najít zajímavější zastávku. Připadlo mi to nějak mimo. Muzeum už zavřené, a jedině tam by se člověk o Ladovi dozvěděl mnohem zajímavější věci než jen že se projdeš po něčem co má být náves.

      Vymazat
  4. Vendy, užij si volna a díky za reportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na můj vkus jsem si spíš užívala neplánované nudy za deštivých dní, a pak hromadu práce když přestalo :D

      Vymazat
  5. Ráda jsem se do Hrusic podívala, Vendy.
    Přeji pohodové dny na chatě.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vlastně taková nijaká víska, kostelík, dvě hospody, něco jako náves.... moc pohody tedy nebylo. Spíš furt jen hromada práce.

      Vymazat
  6. Ladovu tvorbu mám ráda. V Hrusicích jsem nikdy nebyla, takže alespoň Tvoje fotky jsem si ráda prohlédla.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono víc by toho bylo v jeho muzeu, ale na něj už nebyl čas....

      Vymazat
  7. Tedy přeju krásnou dovolenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak krom té soboty co jsme se setkali a ještě nějakých dvou dnů ze začátku týdne stále co se týká počasí i výletů pěkně za vyližprd.

      Vymazat
  8. Tady jsem nikdy nebyla a tak děkuji za seznámení s Ladovou dědinou. Užij si chatu, určitě se vydáš i na nějaký výlet. Těším se na reportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono krom toho muzea tam vlastně nic není. A do něj jsme nešli. Jinak nebýt té jeho busty a těch dvou hospod pomalovaných jeho obrázky tam nic moc k vidění není. Rodný dům je zbouraný a stojí místo něj jiný, jen s pamětní deskou takže jedině si projít naučnou stezku kde jsou zastavení u stavení které jsou z jeho pohádek známé a odkud pocházel právě Mikeš, Bobeš a ostatní. A kde sedával hastrman. No na výlet tak jak bych si to představovala ani nedošlo.

      Vymazat
  9. Díky za virtuální výlet a přeji krásnou dovolenou! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkná reportáž. Je to krásná obec, kostelík uvnitř sice chudší, ale krásný. Zvenčí už volá po opravě stejně, jako mnoho dalších kostelů i kostelíků, většina i u nás. Přeji ti hezké dny na chatě.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezký výlet, ale mám strach, že už moje děti by Lada nezajímal, musím se jich zeptat, jestli si ty Večerníčky vůbec pamatují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tvém případě to naprosto chápu! :D Ale ony to nebyly jen tyhle večerníčky. Bylo to docela dost knih které ilustroval nebo sám napsal. Musím říct, že jako dítě ano, to jsem měla jeho obrázky ráda, ale jako dospělé mi už nic moc neříkají. A určitě vím, že bych si nekoupila od Matějovského povlečení s jeho obrázkem!

      Vymazat
  12. Krásný výlet a moc hezké fotografie. Na tu stranu je to od nás daleko a tak díky za podívanou. Krásné letní dny přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z celého výletu bylo tohle asi nejslabší část....

      Vymazat
  13. Ladovy obrázky mám dodnes moc ráda
    . Vzpomínám si na všechny dětské knížky. Ráda jsem v nich listovala obrázky si prohlížela stále dokola. Vendy, přeji krásnou"pracovní" dovolenou!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako dítě jsem ho měla moc ráda. No že byla ta dovolená docela vypráskaná! Nakonec jsem byla ráda, že z těch původně plánovaných čtrnácti dnů tedy bylo dvanáct a volné na výlet tak dva....

      Vymazat
  14. Hrusice jsou malebné.
    Byli jsme tam s milostivou několikrát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, mě tak nepřišly. Možná proto, že od doby kdy žiju na malé bezvýznamné vesnici, mi všechny malé vesnice připadají nezajímavé. Možná že kdyby byl čas na delší prohlídku názor bych změnila. Jenže jestli to bylo leností průvodkyně nebo čím, prostě jsme vylezli z autobusu u toho kostelíka a široko daleko nebylo nic než hasičská zbrojnice a hospoda, ten kostel, a ty dvě hospody. A šlus....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....