10 dubna 2022

Věnec na .....

 


.... ozdobu i k snědku. Včera jsem psala o
výborné vychytávce k výrobě věnců na ozdobu. Ovšem neměla jsem hotový výrobek nafocený. Dnes jsem dělala věnec jiný, velikonoční k jídlu. Jde o těsto na vynikající mazanec ovšem v podobě pleteného věnce. Dopadl zas vcelku dobře, ale příští už udělám ne na plech, ale také do formy. Nerozběhne se tak do stran (při pečení zdvojnásobí svou velikost) ale zůstane pěkně vysoký. Nicméně na jeho chuti to nic nemění, minulý rok když jsem ho dělala poprvé se první snědl za den a půl, druhý vydržel tři dny.
Takže dnes se pochlubím svými věncovými výrobky ....
Protože jsem nefotila surový výrobek, musela jsem ten ozdobený pro focení otočit aby bylo vidět jak vypadá když se vyndá z formy


A máme ozdobeno.... 


Na kterém blogu a u koho jsem viděla světelný řetěz omotaný perličkami už nevím, ale nechala jsem sen inspirovat a jeden na baterky jsem si také omotala, a ten použila na dozdobení věnce. prostě světlíška musí být .... musím se k něčemu přiznat. Nemám moc ráda řetězy na baterie. Pokud jsou baterky venku, nemají moc velkou výdrž, a musím je co pár dní dobíjet. Ale to by ještě šlo, ale pokud je řetěz na malé placaté nebo i ty větší je to neštěstí. Ty vydrží svítit tak dva dny a baterky jsou v háji. Když to spočtnu, tak vloni jsem do hvězdy kterou jsem si koupila v LIDLu a kterou jsem si poskládala a která má osvětlení na kulaté placaté baterie celkem naprala za měsíc svícení těch baterek dvacet. A to jsem s ní svítila vždy jen pár hodin. U věnce jsem se snažila aby baterie byly doma v teple. Ale po včerejší premiéře je dneska už musím vyměnit


Tolik věnec na potěchu oka a teď věnec pro potěchu chuťových buněk. Tady jsem si dovolila trochu víc zdokumentovat výrobu ;-)
Na radu cukrářky Mirky van Gils Slavíkové, že pokud má být těsto na mazanec nebo vánočku opravdu nadýchané, chce to ho při kynutí minimálně čtyřikrát propracovat. Ono na tom něco je, protože po základním zpracování kynulo tak hodinu na topení, po prvním propracování už to bylo dvacet minut, po druhém deset a po třetím to byla chvíle a těsto takhle nádherně vyběhlo.


Krásně se s ním i pracovalo, rozdělila jsem ho na menší a větší část. Z té jsem udělala spodní cop ....


... z menší části jsem upletla druhý cop který přišel na ten první. Pomazala jsem je oba rozšlehaným vejcem a posypala sekanými mandlemi ...


.... a tohle je už hotový pocukrovaný výsledek. Jak je vidět hodně během pečení hodně nabyl.


Ještě jedna zábava se váže k tomu že začalo  jaro. Život kavárenských povaleček. Jak se udělá hezky, tak  s dcerou a Bobulí jak to jde míříme do kavárny nebo na jejich zahrádky. Tentokrát ale byla zima, takže jsme zakotvily uvnitř. Měly jsme štěstí, najít v téhle volné místo je opravdu výjímečné. Daly jsme si s dcerou medovou kávu (káva s panákem medového Jacka Danielse) s pořádnou čepicí šlehačky, k tomu jogurtovo-tvarohový pohár, pro Bobuli čokoládu bez šlehačky a čokoládové lízatko. A že si to sezení v kavárně Bobule opravdu užívala! Stejně jako já .....


Jediné místo které Bobule bere je to u okna. Protože musí pozorovat svět za oknem. Prostě ta správná kavárenská povalečka :D







24 komentářů:

  1. Vendy, ty mazance bych si okamžitě ke kávě či čaji zakrojila, nádhera.
    Výzdoba super.
    A posezení v Litomyšli v restauraci - záviděníhodné. Vy si umíte užívat. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to vždycky super, a Bobule je už teď skvělej kavárenskej typ! nesmírně jí to baví...

      Vymazat
  2. Moc pěkný věnec jsi vytvořila i upekla. Jsi šikovná. Také jste si stihli užít krásné odpoledne v kavárničce. Super. Přeji Ti hezké jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bylo cestou ze školky, bylo to takové překvapení pro Bobuli, že pro ní přijdeme s mámou obě. A pak jsme si zašly takhle užívat.

      Vymazat
  3. Vendy, ty mně připomínáš, že už je nejvyšší čas začít s velikonoční výzdobou. Zajít na vrbové větvičky se chystám už více, jak čtrnáct dní, ale zatím k tomu nedošlo. A myslím, že nyní bude mít už vrba lístečky a nebude to ono. Připravovala jsem se na Kojetín, a když bylo trochu pěkně, tak byla na prvním místě zahrada. Mňamku jsi připravila přímo mňamózní. To já bych nesvedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já žádnou výzdobu nedělám, tedy krom toho věnce a pak možná ještě stihnu pověsit vajíčka venku na vrbu. Taky už měla ta vrba lístečky, ale nijak to ničemu nevadilo...

      Vymazat
  4. Parádní věnce - oba!
    A skoro bych řekla, že si užíváte v Chocco caffé, tam to je vždycky zážitek...
    Vendy, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bingo! Jasně že to byla Čokoška!! To je už holek skoro domácí kavárna :D. Ale tam je opravdu problém najít volné místo dokud není venkovní zahrádka. A i pak je to sázka do loterie jestli tam bude volno.

      Vymazat
  5. Vendy, moc hezká dílka. A té kavárně rozumím, taky jsem ráda kavárenský povaleč. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo.... mít pořádnou měsíční rentu, tak jezdím po městech a courám po nich i po kavárnách! ;-)

      Vymazat
  6. Velmi povedené jarní tvoření i mlsání. :D Ráda si nechám poradit, co se týče kynutého těsta a zkusím tedy téntokrát těsto čtyřikrát znovu promíchat, mívám problém právě s tím, že bývá mazanec hodně hutný, přála bych si nadýchanější. Ale možná to bylo i starou troubou (výjimečně nemyslím sebe ;)), mám asi měsíc nový sporák, tak jsem zvědavá, jaký bude mazanec letos. Přeji pěkné jarní dny, pokud možno bez sněhu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak čerstvý je naprosto luxusně nadýchaný a i druhý den je to v pohodě. Já mám sporák starý skoro třicet let, plynový a je pravda, že i tak mi krásně ještě při pečení vyskočil. Poznáš to opravdu na té rychlosti toho kynutí. Jak se každým dalším propracováním zrychluje a nabývá víc a víc.

      Vymazat
  7. Oba věnce super. Každý ale potěší jinak. :-)
    Jo,jo co se Bobule v mládí naučí, ke stáru jako když najde :-))). Jak už je veliká !
    Hezké modré pondělí !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No roste, roste.... je to fofr. Tak určité dovednosti je opravdu záhodno začít pěstovat brzy ;-)

      Vymazat
  8. Udělalas mi chutě, ne že ne. Já budu péct až ve čtvrtek. Ale ty baterky jsou divné, my máme řetěz vánoční na 4 AAA a vydrží několik měsíců, jsou v něm ledky, nic nežerou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsou nabíjecí baterky, tak mi to moc nevadí, mám jich doma kupu, tak jen měním. Ale ty placaté nemají žádnou výdrž, a to jsou ta světýlka takové ty struny s drobnými ledkami. Přímo na balení té hvězdy je upozornění, že vydrží svítit bez zhasínání max 48 hodin. Ono to je třeba tři dny, ale to už je fakt takové bledničkové svícení.

      Vymazat
  9. Ahoj Vendy, věnce super oba dva. Já taky miluju kavárny jako Bobule... A proč se jí vlastně říká Bobule ? Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ještě z doby když byla u maminky v bříšku, a byla to taková malá bobulka! ;-)

      Vymazat
  10. Věnce moc pěkný, na baterky nemám právě z těchto ekonomických důvodů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám doma dost nabíjecích, kupujeme v Lidlu čtyři za stovku a vydrží tak čtyři pět let. A to jsem je točila furt v lampičkách venku na zahradě. Takže to mi tak nevadí je dobíjet. Ale tyhle placky mě fakt s tou minimální výdrží hodně štvou.

      Vymazat
  11. Ten pohárový závěr je vysloveně inspirativní :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ona vůbec tahle kavárna JE co se týče věcí ke konzumaci velmi inspirativní! ;-)

      Vymazat
  12. Já dělám ze stejného těsta mazanec i vánočku a věnec jsem dělala jednou. Ale ne copánkový, nýbrž že dvou. Do dortové formy bych to nedávala, protože kynuté těsto při kynutí zaplní volné prostory a výsledný efekt by byla pravoúhlá hranatost z vnější strany.Sice by byl souměrné kulatý, ale deformovaný jinak. To raději trochou rozjetý na plechu. Myslím, že se ti povedl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z těch dvou pramenů zkusím dneska. už mi těsto kyne...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....