03 dubna 2022

Co mi dál ....

 


.... kvete na zahradě a trochu mi po tomhle
značně nevydařeném víkendu dělá radost. Jo, sebrala jsem se v sobotu ráno, sbalila nakoupené jídlo a vyrazila zpět. Protože ranní sobotní probuzení bylo ještě hnusnější než to páteční. Sníh se sypal jak divý, zima hnusná a materiálu k topení valem ubývalo. Takže jsem si řekla, tohle nemá vejšku, lepší to nebude a sedět v teple (zatím) můžu i doma a nemusím co chvíli přikládat. Takže jsem jen oznámila telefonem polovici ať je před jednou u nádraží, že jedu domů....
A co myslíte dneska? Sníh tu sice naštěstí není, ale je hnusná zima. Jenže začíná se pomalu vyjasňovat! Jen jsem zvědavá co mne čeká zítra v práci, donesla se ke mě zvěst, že zas je jedna kolegyně na neschopence. Copak o to, to by nebylo nic divného, jenže ta když má neschopenku, je to tak na čtvrt roku. A samozřejmě se vždy očekává, že já za ní nadšeně zaskočím a ještě si budu vesele hvízdat i na večeřích...
Ještě že mi radost dělají přibývající květy v záhonech i na keřích.


Mezi ně patří tyhle krásně modré sasanky. ještě mám i v takové ne úplně bílé, ale ty ještě v době kdy jsem tohle fotila nekvetly. A co mě těší je to, že se mi začínají samy vysévat a množit....


Ovšem co mi radost nedělá, jsou tyhle malé kosatečky, měla jsem jich z prvního nákupu krásné trsíky, jenže pak zaúřadoval krtek, celou plochu mi totálně prohrabal a kosatečky jsou fuč. Zůstal jen jeden. Tak jsem si koupila nové, ale ty jen každý rok vhodí list a květ žádný. Budu je muset vyrýt a zkusit znovu zasadit, možná jsou moc hluboko


Poslední mohykán z původní výsadby na záhonu, tak snad se začne zase rozrůstat


Další bojovníci. Jsou to poslední z kvetoucích drobnokvětých krokusů


Vloni a předloni jsem si jen tak ze srandy zahrabala do země  odkvetlou hlavičku od každé barvy koniklece. Vyrostlo mi spousta semenáčků, některé jsem rozdala a dva květináčky jsme si nechala. Naštěstí. Letos ty předloňské už kvetou, naštěstí je jeden fialový, o ten jsem přišla, takže mám nový. Loňské semenáčky jsou ještě malé, u těch uvidím co to je zase až za rok. Ale zjistila jsem, že takhle se koniklec množí docela snadno



Už tady byly sasanky skalkové a teď ty hajní, i když focené na zahradě








A začíná období magnólií. U mne tedy zatím jen stellaty, klasika je teprve jen pár proutků, a jsem ráda že přežila zimu. Jak ta v zemi, tak ta co se mi podařila nějakým zázrakem po letech snahy zakořenit z řízku



Na terasu jsem koupila nějaké petrklíče, říkala jsem si, že teď už nebude mrznout.... jak jsem se zmýlila! Takhle vypadaly minulý týden než jsem odjížděla. Dneska jsou chudinky celé povadlé v hlíně zmrzlé na kost. 


Stejně jako tyhle macešky










































19 komentářů:

  1. Krásné kytičky, krásné fotky, snad ti mráz vše nespálí. Magnolie kvetou v jedné zahrádce před domem u nás v N., ale neměla jsem včera volné ruce, nesla jsem nákup a tak foťák neudělal svoji práci.
    Krtkovi zmar, ať se odstěhuje, potvůrka. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé, jak jsem projížděla vlakem tak po valnou část cesty kvetly špendlíky a jiné zplanělé slivoně. Ale ani jedna magnólie. Na chatě nekvetly špendlíky, ale v zahradách nakvétaly ty klasické velkokvěté magnólie. Tady jen tyhle stellaty.....

      Vymazat
    2. Obdivuji tvoji znalost těch názvů, já už bych to nedala, mám plný hard disc.( přeci nenapíšu, že jsem pako).Zato si pamatuju milion věcí, které k ničemu nepotřebuji. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    3. nevím proč, ale u kytek si víc pamatuju latinské názvy než české. Je to asi díky tomu, že mě je učil od mala děda, a pak že jsem si kupovala mnoho knih a časopisů věnujících se zahradě, květinám a zahradničení vůbec.

      Vymazat
  2. Moc krásné jarní květy Vendy. Hezky jsi je nafotila. Přeji Ti krásný zbytek neděle a příjemné další jarní dny. Doufejme, že se brzy oteplí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřeju si nic víc! Ale teď jsem slyšela předpověď a zas to bude tedy sakra mazec to počasí. Bláznivý duben, dokonale to sedí....

      Vymazat
  3. Inspirovala jsi mě. Zkusím to s koniklecem také. Zatím mám radost, že se objevily ty dřívější dva. Všechny kytičky máš krásné. U nás na zahradě bylo prý 5 cm sněhu. Zítra má zase mrznout. Líbily by se mi i fotky zasněžených kyticek, ale nechce se mi v mrazu chodit tak daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu ti říct, že se takhle množí opravdu ochotně. Mne na to přivedlo kolik mám vždycky pod tou hromadou listů semenáčků. Jenže většinou je ty listy zahubí, protože jsou hodně husté. Tak jsem to zkusila jen tak zahrabat do hlíny ve staré výlevce co mám na stěně kůlny a vyrostlo mi jich tolik že byla úplně plná. Jen byl problém že jsem nevěděla jaké to jsou barvy. Nakonec mi zůstal ten fialový a jak to vypadá tak červený. Vloni už jsem to udělala sofistikovaněji, do květináčků jsem zahrabala vždycky jednu hlavičku a napsala si barvu. Jenže blbě, smazalo se mi to, takže zas vím houby.... měla bych tam mít jeden co jsem si přivezla semínka z rozária v Olomouci, takže to bude takové překvapení co z něj bude. Chce to sázet to chmejří když je opravdu suché. Takže když někde nějaký uvidím odkvetlý, tak si z něj vezmu chmejří. Chce to takovou víc písčitou hlínu na to sázení. Začal duben a to bude pěknej blázinec s počasím.

      Vymazat
  4. Koniklece jsou úžasné, jak rostou v celých trsech, nedaleko od domu máme celou rezervaci a každé jaro tam několikrát zajdeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je mám moc ráda, ale tady nikde nerostou ve volné přírodě. To myslíš Kamenný vrch? Tam jezdí fotit Frypat (Patrik) Už měl na blogu letošní fotky. Ale ono tam jezdí víc blogerů z okolí Brna.

      Vymazat
  5. Pořídila jsi nádherné fotografie.Já se chtěla dnes jet podívat do Podtroseckého údolí,zda už kvetou sasanky,ale nakonec jsem zůstala u kamen s knížkou.U nás sníh nepadal a dnes bylo i slunečno,ale zima.Tak třeba zítra jestli ukecám manžela.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já za nimi nemusím nikam jezdit, stačí mi projít zahradu. Ještě si říkám že bych si mohla zajít k potoku pro žluté a dát si je sem taky. Počasí je fakt hnusný a bude teď dělat pěkný kotrmelce.

      Vymazat
  6. Kochám se, Vendy a doufám, že přijdou i teplejší dny.
    Měj hezké pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už aby! Teď momentálně zase sype jak blázen...

      Vymazat
  7. Tohle mě tak štve, jak se pořád vrací mrazy. Minulý týden tak krásné počasí a teď je už čtvrtý den zima jak ... ani nenchci říkat kde. Ještě teď máme -4 a všude bílo, sněžilo jak o Vánocích. Vím, že je to tak skoro každý rok, ale stejně mě to štve. Květy jsou ovšem parádní, tak ať se jim daří. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď taky sype sníh jak o vánocích. Mrazy mě víš co. A co jsem teď slyšela předpověď tak tenhle týden to bude taky masakr. Sluníčko, 17 °C, slejváky a na konci týdne zas masivní sněžení.

      Vymazat
  8. Krásně barevné to máš. U nás všechno zapadalo sněhem, ale naštěstí ještě nic moc nestihlo vyrašit, tak snad všechna kvítka přežijí ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady už naštěstí ten bílej sajrajt nestraší. Tedy jak kde. Včera bylo na kopcích nad městem bílo. U nás naštěstí jen mokro od deště...

      Vymazat
  9. Potřebovala bych nějakou jarní fotku jako tapetu na PC, prosím.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....