09 března 2022

Volání jara....

 

.... čili jarní výzva na blogu Jarušky je pro 
mne něco jako rochnit se ve vaně plné teplé vody s ohromnou hromadou pěny. Nikdy se nemůžu nabažit ani jednoho ani druhého. Ovšem narozdíl od toho příchodu jara, který je jen jednou za rok, tu vanu si můžu dopřát obden. Ale i tak se mi nechce nikdy ven. Nic, trochu jsem zabloudila do jiných pocitů. Takže zpět k jaru. Myslím, že na jaro se těší každý, a přeje si, aby přišlo co nejdřív, i když letos je naprosto odlišné od předpovědí, které slibovaly už přelom února a března a pak i celý březen jako abnormálně teplý. No nevím, ale stálé noční a i občasné denní teploty pohybující se pod nebo lehce nad nulou a někde i sněžení mi zrovna jako abnormálně teplé nepřijdou. Ostatně to jsem si vyzkoušela i teď o trochu delším víkendu na chatě. Na procházkách mi docela na foťáku mrzly prsty a popravdě nijak mne to  focení ani nebavilo. Už to tam mám ofocené kolem dokola a hledat nové pohledy je čím dál tím větší dřina. Navíc ani květů jara tam člověk moc nenašel, sněženky se mi okolo skalky teprve tak nějak rozpačitě dívaly v poupatech kolem, a v lesích nic člověk nenajde. Takže si musí nechat tak akorát zdát o údolích plných sněženek nebo bledulí. Jen maximálně narazí na pár jaterníků když je jejich čas. Takže volání jara tedy mohu vyslyšet zatím jen tady u nás na zahradě ....


Takže se podíváme, co mi letošní předjaří na zahradě připravilo co se týče květů. Vlastně je to klasika, sněženky, krokusy a talovíny. Jen letos přibyly květy předloni zakoupených krokusů, které se konečně na podzim dočkaly stálého místa na záhonu. A je vidět že jim to prospělo, protože za ten jeden rok, co si tam lebedily udělaly krásné trsíky. Ty původně vysazené se zas krásně rozrůstají a za chvilku udělají na hrůbcích našich chlupáčů barevný koberec



Konečně se dočkávám i toho, že mi talovíny kvetou takhle brzy, většinou se jim ráčilo vykvést v době když všude jinde už byly odkvetlé a začínají se také pěkně množit. Ale že jim to trvalo hodně dlouho!


První z předloni zakoupených krokusů. Zaujala mne na nich kombinace tmavě fialové vnější strany okvětního lístku a žluté vnitřní. Navíc objevuji i kouzlo výklopného displeje, na kytičky super


Někomu kvetou na vánoce ( v Praze nám tak taky kvetly) mě až na jaře. První vlaštovka mezi čemeřicemi


A nesmí chybět klasika. Sněženka podsněžník. I u jejich focení jsem používala aparát na zemi a kouzlo výklopného displeje





Já si na zahradu sněženky donesla z břehu řeky, když už bylo jasné, že se celý bude bagrovat. Takže jsem nemohla přenést přes srdce že by ty krásné trsy které tam kvetly měly zahynout. Rozsázela jsem je na několik míst po zahradě a i když se to nezdá, tyhle poslední jsou také jeden z nich. Ale i když jsou na sluníčku, teprve teď se klubají ven. Asi jsou hlouběji po zahradnickém zásahu Myšpulína který je vyhrabal. No hlavně že vůbec přežily ....
Takže tolik asi první z mnoha článků, které do datumu 20.3. počítám že vyjdou.



29 komentářů:

  1. Vendy, zdravím. Hezky Ti to kvete. U nás kvetou na zahrádce zatím jen bledulky a čemeřice, narcisky a tulipàny jen vykukujou. Ale aspoň tak... Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, a mě se bledulky teprve klubou. Tulipány a narcisky taky, okrasné česneky a ladoníky už začaly někdy v lednu a stejně tak i holandské irisy. Teď by mělo být krásně slunečno pořád, takže počítám, že sluníčko začne táhnout květinky ven....

      Vymazat
  2. Vendy to jsou moc krásné fotografie. Krásně Ti kvete ta čemeřice. Talovíny zimní mi nějak ze záhonku zmizely, ale sousedka u vedlejšího domu je má, tak si vyžebrám semínka. Krásně jsi výzvu pojala. Ono vlastně to skutečné jaro stále ještě není, to až právě 20. března. Zatím je jen to meteorologické. Ráno velké mrazy a i když svítí sluníčko. Je dost chladno i přes den. Těším se na další příspěvek. Pro bylo téma "Volání jara"( tedy konec zimy a čekání na první květy)...výzvu na rozkvetlé jaro třeba vyhlásím později, někdy koncem května pokud na to bude čas. I když já s i pamatuji. že napadl sníh a už kvetly narcisky...Měj krásné hlavně klidné, dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U těch talovínů je moje radost dvojnásobná, je to vzpomínka na Prahu, domov a rodiče. Dovezla jsem si je z naší bývalé pražské zahrádky. Nerada bych o ně přišla, ale zatím spíš se množí vesele a já jsem za to ráda... teď jsem četla předpověď, v noci stále mají až do příštího týdne teploty klesat místy k - 10°C. Nám tu nejpozději napadl sníh 25.5. ale byla to taková ta jednodenní zima, nicméně stačila mi zhubit pár orchidejí které jsem už měla na letnění a připálit vánoční kaktusy.

      Vymazat
  3. Moc pekne..hlavne krokusy a taloviny..Kralupy jsou 170 m.nm. takze u nas uz snezenky odkvetaji, kvetiu petrklice, bramboriky uz delsi dobu...krokusy nam letos nejak nevylezly...Ale lezou falsi a uubse tesim na kveteni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na zahradní bramboříky se chystám. V sobotu jsem viděla dokument o Cornwallském vévodství a záběry na zahradu u domu prince Charlese kde byly celé plochy kvetoucích růžových a bílých bramboříků. Byla to nádhera!

      Vymazat
  4. Čemeřice se mi líbí nejvíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel z těch krásných pastelových plnokvětých mi zbyly snad jen dvě. Což mne mrzí, protože byly krásné a s těmihle jednoduchými se skvěle doplňovaly....

      Vymazat
  5. Krása! Kochám se. Na naší zahradě je jaro ještě nesmělejší, než u vás...
    Přeji hezký večer, Vendy. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady na těch záhonech, nebo spíš záhonově upravených hrůbcích jsou na plném slunci, takže je to táhne rychleji ven než na jiných částech zahrady. A proto taky se jim tam tak dobře daří

      Vymazat
  6. Kytičky v uměleckém pojetí, super. Jaro se blíží. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se o jiný úhel pohledu, když už fotím tisíckrát focené ;-)

      Vymazat
  7. Krasně jsi zachytila volani jara.Krokusů mam docela hodně a doufam,že se povedly fotky.To uvidim,az mi syn zapoji počitač.
    Vendy hezky večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem prošvihla vloni nabídku v Lidlu a letos je neměli. Chtěla jsem si koupit stokusové balení a vysázet je do trávníku. Tak už tam mám nějaké od předloňska a každý rok sázím další. Buď z míst kde jim to nevyhovuje nebo že si koupím nové cibulky či se někde hodně rozrostou.

      Vymazat
  8. Jaro už je v rozpuku. O víkendu jsem byl po dlouhé době v místě svého rokycanského trvalého bydliště, kde už první várka letočních kytiček odkvétá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Brdech tedy ne, tam ještě vládne chlad a mráz. Taky jsem tam teď o víkendu byla a zjistila, že ač je to stejná nadmořská výška jak Rybník, je to tam pro změnu o dost zpožděné.
      Perfektně na celý ten prodloužený víkend platilo My čekali jaro, a zatím přišel mráz... protože fákt v noci mrzlo a přes den to šlo tak max ke třem nebo čtyřem stupňům a propadával každý den sníh.

      Vymazat
  9. Hezké fotečkové jaro !
    Do výzvy jsem se taky přihlásila, ale zatím žádná sláva. Jen sněženky. Čmeřice se krčí při zemi. Krokusy nemám. Stále pátrám, nu což do 20. je ještě čas :-).
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z čemeřic mi kvete teprve tahle jedna, ostatní mají teprve pevně spící poupata. Botanické krokusy kvetou rok co rok už třeba od půlky února, ty velkokvěté teprve začnou až teď v březnu, ale zatím ještě ani nevylezly.

      Vymazat
  10. Nádhera, letos je jaro, jak má být a ne s měsíčním zpožděním jako loni či předloni. V naší koniklecové rezervaci jsme už viděli první trsy květů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, až na tu zimu.... v noci furt pod nulou a přes den tak max 5 - 6°C. Já ani nevím kde koniklece jsou. Tedy až na pár suchých loňských listů. Každé jaro je to sázka do loterie jestli obživnou.

      Vymazat
  11. U vás si to jaro opravdu pospíšilo. U nás zatím jen sněženky a talovíny. Ani se nedivím, když každou noc mrzne a přes den fouká strašně studený vítr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě tyhle drobnokvěté krokusy kvetou docela dost brzy, někdy už koncem února. Ale jinak počasí máme stejné. V noci mrzne a přes den se to nevyšplhá moc nad 5°C. A fouká.

      Vymazat
  12. Vendy, krásné fotky a neuvěřitelně ti to kvete. Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! No dělají mi na tomhle smutném kousku ty kytičky radost. Jsou to hrůbky jezevčice Matyldy a jezevčíka Matýska. Já jim tam nasázela právě tyhle jarňátka.

      Vymazat
  13. Moc pěkné pokoukání. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  14. Vendy, krásné fotky. To Tvé makro mne baví, kochám se.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se ti to líbí.... aspoň vím, že to má nějaký smysl.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....