28 února 2022

Dnes mi dovolte takové malé porovnání aneb uprchlíci versus vyžírky ....

 


.... Podotýkám, že je to 
jen můj náhled na věc a názor. V ne moc dlouhém časovém horizontu začínáme být svědky dalšího uprchlického exodu. Ze stejného důvodu. Válka. Ať už opravdová nebo tak trochu neviditelná. Před třemi lety se do Evropy hrnuly statisíce uprchlíků. Prý před válkou. Ze Sýrie, z Afganistánu. A pak z Afriky. Taky kvůli válce. O Sýrii jsme věděli, o Afganistánu taky, jsou to země kde se bojuje velmi dlouho a velmi tvrdě. Navíc většina těch kteří opravdu prchali před válkou zůstávali v táborech v první bezpečné zemi, protože věřili že se hhed po skončení konfliktu zas vrátí a začnou znovu. Doma. Ve své zemi. Ale o tvrdých bojích v Africe někdo slyšel? Četl o nich v médiích? Možná mám špatnou paměť, a nepamatuji se. Ano, vedli se a vedou neustálé kmenové války, to ano, ale že by to nutilo najednou statisíce mladých mužů se sebrat, obléct se do značkových věcí, vzít do rukou nejnovější modely Iphonů nechat v těch válkách své matky, ženy a děti, a vydat se do bezpečí ekonomicky silného Německa? Ne, to nebyli uprchlíci z válečných zón, to byli vyžírkové, kterým Německo naservírovalo lehký život bez práce na stříbrném podnose. Ti by svou zem nebránili ani náhodou. Naproti tomu dnes vidíme opravdové uprchlíky před válkou, ženy s dětmi které jdou se svým plyšáčkem v ruce jedné a s kufírkem na kolečkách v druhé ruce, když nemohou autem, tak pěšky mnohdy i třicet kilometrů k bezpečné hranici, staré lidi které jejich manželé, synové a otcové dovezou za hranice do bezpečí, rozloučí se a jdou svou zemi bránit.
Vracejí se domů z mnoha evropských států, kde pracují aby své rodiny na Ukrajině zaopatřili, ale teď je mohli chránit tentokrát před válkou. Nebo od svých rodin zde odcházejí. Nemuseli by, co jim kde chybí? Mají zázemí, mají práci. Ale jdou, jdou bránit svou zem i když jim toho moc neposkytla. U nás se pro ukrajinské obyvatele vžilo ne zrovna lichotivé označení. Úkáčko. Myslím ale, že nejen nám hrdým Čechům, ale celé Evropě právě teď tahle Úkáčka dávají docela solidní morální lekci. A tak trochu by mne zajímalo, jestli i jim třeba Německo poskytne stejnou pomoc a vyjde jim vstříc tak, jak vyšlo těm vyžírkům. Oni totiž, narozdíl od nich opravdu prchají před brutální válkou, a na rozdíl od nich by pracovali aby alespoň částečně mohli splatit svůj dluh. 

30 komentářů:

  1. Vendy, souhlasím s každým tvým slovem. Hezky jsi to napsala. Přeji ti hezký nový týden. 🌹🌹🌹🌹🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby mi včera dcera ty příběhy nevyprávěla, protože se týkají jejích spolupracovnic a známých Ukrajinců dlouhodobě žijících tady, tenhle článek by nevznikl. Dokonce v pátek měli rozlučku se sousedy, oba utekli do Čech z Běloruska, tady se vypracoval pán na úspěšného podnikatele, ale jelikož expandoval do Litvy, chtěli se tam přestěhovat. Prodávali vysněný dům který si tu postavili a chtěli se tam usadit. No nakonec to dopadlo tak, že jedou do Rigy pro babičku a vrací se zpět do Čech a už nehodlají Čechy opustit. Ale manželé a synové jejích spolupracovnic jezdí na hranice pro zbytek rodiny, dovezou je do bezpečí a už na Ukrajině zůstávají a jdou do armády. Proto mě taky napadlo to srovnání s těmi Afričany.

      Vymazat
  2. Vendy to je zajímavý příběh a musím přiznat, že i tvůj článek mi vehnal slzy do očí, když jsem ho předčítala manželovi. Jakmile se jedná o děti, o trpící lidi, tak jsem vždycky na měkko. Napsala jsi to opravdu krásně a pravdivě. Děkuji Ti. Jára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera mi psala ještě večer dcera, že od další spolupracovnice odjeli odsud bojovat manžel, synovec i bratranec...

      Vymazat
  3. Vendy, jak já s Tebou souhlasím. Hezky jsi to napsala. Do Evropy připlouvali čluny hlavně plné mladých mužů a dnes přichází jen ženy a děti. Tak kdo kde opravdu bojoval a bojuje? A kdo se chce přizpůsobit a pracovat a kdo chce jen brát? Kolik těch uprchlíků z Afriky už pracuje?
    Škoda mluvit.
    Přeji klidné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě tohle bylo divný už na začátku té africké krize. Německo udělalo chybu, když jim dalo takové podmínky. Teď by správně mělo udělat to samé pro Ukrajince, protože tam je evidentní že ta válka je. Já si myslím, že nikdo nikdy si vlastně vůbec neověřil odkud ti afričani byli a jestli opravdu tam nějaký konflikt. Je pravda že při tom množství to asi ani nebylo možné....

      Vymazat
  4. Pěkné zamyšlení, a opravdu s tebou souhlasím. Mezi opravdovými obětmi a sprostými vyžírkami je potřeba rozlišovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát je to ovšem evidentní kdo je kdo...

      Vymazat
  5. Vendy,moc hezky a dobře vystihující napsáno. Souhlasím a děkuji za to, že jsi to zde napsala.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebýt dceřina vyprávění, tak by mě to asi hned tak nenapadlo. Nicméně teď je evidentní kdo je válečný uprchlík

      Vymazat
  6. Vystihla jsi to naprosto přesně.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. No tady to je vidět z reportáží i fotek, že to není nějaký uměle vyvolaný exodus.

      Vymazat
  7. Není co dodat!
    Ukrajinské matky a děti nemají problém s tím nechat se ztotožnit a jsou vděčné za vše, co jim hostitelská země poskytuje. Sama jsem to viděla...
    Vendy, je opravdu čas nazývat věci pravými jmény.
    Díky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že teď by mělo Německo, které umožnilo těm vyžírkům to co umožnilo, se zachovat stejně k uprchlíkům z Ukrajiny. A hlavně uznat chybu za to jak se zachovalo v té první imigrantské záležitosti.

      Vymazat
  8. Už není co dodat. Napsala jsi všechno výstižně.

    OdpovědětVymazat
  9. Máš pravdu, ti běženci z islámských zemí většinou šli jen za lepším a jednalo se často o mladé muže, kteří své děti, ženy, staré a nemocné nechali napospas nebezpečí a bídě doma, místo aby se snažili své zemi pomoct.
    Ukrajinci se naopak vrací domů a rukují do zbraně. Bohužel ale není vyloučeno, že i pochybná individua se nakonec s uprchlickou krizí svezou a problémy přijdou.
    Snad však ta válka brzy skončí, už teď na ni doplácí celá Evropa. USA s Čínou to zdálky pozorují a pak přijdou pomáhat s obnovou a na kontraktech ještě vydělají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsme si tak zglobalizovali svět, že všechno souvisí se vším. Čína si sice nechce moc zadat s Ruskem, ví že má v Evropě bohatý trh a přijít o něj se jim určitě nechce. USA je prostě USA. Stejné mocenské choutky jak Rusko. Tady je velký problém v tom, že nikdo neví jak moc Putinovi hráblo a jestli když zjistí, že nedostane co chce, prostě nezmáčkne ten červenej čudlík. Tudíž se všichni drží při zdi.

      Vymazat
  10. Napsala jsi to moc pěkně a hlavně je to pravda.
    Zrovna včera mi syn říkal, že Ukrajinci, kteří u nich pracují, odjíždějí domů. Docela z toho byl takový divný. Pracovali spolu, nikdo neví, zda se vrátí. Je to prostě hrozné.
    Klidný den, Vendy!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera odjel dceřině kamarádce z práce manžel bojovat. Že už se odsud z bezpečí na to nemohl dívat.... a to tu žijí už přes dvacet let, takže by nemusel. A jede... a nevědí jestli se vrátí. Její bratr a synovec už odjeli hned zezačátku. Nevím jestli by Češi byly něčeho takového schopni....

      Vymazat
  11. Myslím, že nikdy není pozdě obě kategorie začít rozlišovat. Jen by se muselo chtít. A ono se asi časem bude muset chtít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady máme ten problém za humny, je do něj vidět a dá se poznat kdo je kdo. A to rozlišování by bylo dosti nutné a hlavně žádoucí.

      Vymazat
  12. Pod každou větu tvého článku bych se podepsal. Mám úplně stejný názor!
    Za pětadvacet let, co jsem pracoval ve stavebnictví, jsem se potkal s bezpočtem Ukrajinců a nikdy jsem se k nim nechoval povýšeně a spíš se jim snažil pomoci, aby to u nás dobře zvládali. Možná i proto mám mezi nimi docela dost přátel a jejich osudy se mě proto teď o to víc dotýkají. A informace, které se dovídám z jejich domoviny, mě doslova šokují.
    Musím ještě připomenout jednu věc z tvého článku, a to tu, že dostáváme těžkou morální lekci. To je naprostá pravda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém nás Čechů je ten, že se neumíme vžít do situace těch druhých. My si tu v tom svém zaprďánkovaném pelíšku žijeme klidně, máme svou bublinu bezpečí. To musí přijít až takováhle facka a nakopnutí, aby jsme z té bubliny vystrčili hlavu a zjistili že by se mohlo lehce stát že budeme na stejné uprchlické lodi a ve stejných podmínkách. A že budeme rádi za každou pomoc od jiných. A budeme se modlit aby byli ochotní pomoci.... jen si nejsem moc jistá, jestli by jsme se dokázali takhle zachovat a bránit se.

      Vymazat
  13. Vendy, dnes se musím ozvat. Napsala si to hezky a pravdivě v každém slově ...

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím, že nás není vůbec málo, kdo mají na tuhle nešťastnou událost podobný pohled. Evropská Unie na nás koukala jako na bezcitné grázly, když jsme nechtěli přijmout uprchlíky z Afriky jen proto, že jsme si chtěli bránit svou kulturu. Tady je to ale něco úplně jiného, jsou to lidé z hrdého a bojovného národa, kteří utíkají před skutečnou válkou, vesměs ženy, děti a staří lidé. Přála bych jim, aby všechno brzy skončilo a oni se mohli vrátit domů začít znovu, s pomocí dárců z celého světa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že ten kontrast mezi africkými "uprchlíky" a ukrajinskými uprchlicemi je tak do očí bijící. I požadavky. Hele my chceme jen do Německa, jinam ne, tam nám nic nedají a chtějí po nás práci. Tady jsou rády že dojdou za první bezpečné hranice a můžou zůstat co nejblíž své zemi, aby se zas mohly za svými muži a syny zas vrátit a začít znovu žít tam. Ale kolik se vrátilo těch Afričanů?

      Vymazat
  15. No ja bych to nepodcenoval...ono s temi ipody a saky to nebude tak horke, podle mne kdo utika ze zeme,kde může vest blahobytny zivot (soudě podle tedy ipodu a znackoveho saka) pokud by mu nic nehtozilo, byl by blazen, abybutikal do nejistoty, kde bude žít ze socialnich dávek což zas takova vyhra neni, viz treba zpevak Hutka ..Ale samozřejmě v každé uprchlické vlně se najdou lidé různí a Asad v Syrii např. po vypuknuti valky otevrel veznice ...Zkratka, asi nelze pausslizovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mi ale vysvětli, proč když utíkali před válkou, nezůstali v první zemi kde je mír a nečekali tam kdy konflikt skončí? A to nemluvím o tom, proč nebyli povoláni do armády anebo nešli sami ze své vůle tedy svou zem bránit jako teď Ukrajinci? A hlavně, proč chtěli všichni jen a jen do Německa? Protože jinde by nebrali takové dávky co tam, a museli by taky pracovat. To moc dobře věděli....tyhle mámy jsou šťastný když můžou zůstat tady, přichází jen s jediným požadavkem. Být v mírové zóně aby ochránily děti a mohly se zas co nejdřív vrátit domů. Ano, když mají příbuzné někde jinde v EU, jdou za nimi, ale nečekají že dostanou na stříbrném podnose podpory. A jsou zvyklé pracovat....Hutku mi nějak ani nepřipomínej, to je vůbec případ....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....