13 listopadu 2021

ZOO od Vltavy ....



.... tak by se dal nazvat dnešní příspěvek.
To že se okolo náplavky sdružují vltavské labutě kačeny a lysky má svůj důvod. Jsou to už mrchy zmlsaný a moc dobře vědí, že kde je větší koncentrace lidí, bude žrádlo zdarma. A tak načuhují co jim kdo kde hodí. Pravda, lidé už se naučili ve většině případů jim házet kousky salátu a jiné pochutiny které jim vyhovují podstatně víc než tvrdé housky a chleba, ostatně i sami prodejci jim tu a tam něčím přilepší do jídelníčku. Takže kdykoli se zjevíte na kraji náplavky, hned nastanou vodní dostihy která labuť, kachna či lyska bude u vás první a něco si vyslouží do volátka... 


Racek u přívozu 😉








Z náplavky se přesuneme na Střelecký ostrov. Tady jsou pro změnu naprostý salámisti kačeny. Pospávají si na břehu a je jim jedno jestli na ně někdo kouká a nedají se vyrušit ze slastného spánku ani když přijdete až těsně k nim. Snad by se daly i pohladit





Ovšem na druhém břehu ostrova se usídlili jiní zvířecí žebráci. Nutrie. A mají silně vyvinutý smysl pro účinné žebrání. Vylezou z vody, vyberou si nějakou oběť, doťápají až k ní, vyzubí na ní své oranžové hlodáky a když na tento neodolatelný úsměv nezareaguje, poškrábají jí pacičkou po nohavici.... a pokud jde o rodinku a na břehu stojí víc potencionálních dárců dobrot, rozdělí si úlohy. Máma jde k jedněm a prcek k druhejm. Přála bych vám vidět ten její xichtík, když přede mnou začala panáčkovat a čučet na mě přes ten prasátkovskej čumáček a cenit zuby! Bohužel vyfotit se mi jí nepodařilo, přece jen byla rychlejší než já, když zjistila že ze mne nic dobrého nevypadne !






A když se zdostatek nadlabou, důstojně odpočívají na břehu na sluníčku





16 komentářů:

  1. No hodně nutrii a kacenbjevtakevtreba v melnickem parku, ale takhle drzé nejdou...Ony se nutrie ory premnozily nebot jsou pomerne mirne zimy ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pražské nutrie jsou pěkně oprsklé, jen co je pravda. Jsou mírné zimy, není u nás predátor který by je likvidoval, jsou mírné zimy a navíc je lidé neustále krmí. Takže mají ideální podmínky na přemnožení.

      Vymazat
  2. Krásné fotky, nejvíc se mi líbí nutrie. U nás jsou jen kačeny na řece Jihlavě a jsou také zvyklé, že dostanou něco dobrého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nutrie se, jak je psané v komentu výše hodně přemnožily, nemají přirozeného nepřítele v přírodě který by jejich populace redukoval. A navíc lidé je chodí krmit, takže se nemusí obávat toho, že by neměli co do tlamky. Tady jsou v Litomyšli na řece ve městě taky.

      Vymazat
  3. Moc hezké fotografie. S nutriemi jsem se setkala na mnoha místech. V Nymburce u řeky Mrliny, v Mělníku cestou k nádraží u rybníka, ale také v Terezíně v zaplavovacích vodních kanálech od řeky Ohře. Kačen je letos nějak méně i u nás, ale také v místech, kde je lidé chodí krmit, bávají krotké. Labutě u nás nejsou. Když se náhodou objeví, tak jen odpočívají, než poletí někam dál. Vidět je lze v Lipové na Zámeckém rybníku, v Děčíně dokonce na Zámeckém rybníku, kde je rušno a je tam u parkoviště, tak tam dokonce vyvedli pět mladých. Tady v Rumburku nejsou. Nafotila jsem je jen jednou náhodu na Racku, ale to tam asi jen odpočívaly a druhý den u ž byly pryč. měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No začínají být nutrie někde velkým problémem. Ale zase, je to práce lidí. Dřív se hodně jak doma tak ve velkém chovaly na kožešinu a na maso, mimochodem mnohem lepší než králičí. Dodávalo se hodně do nemocnic protože je dietní. A když se kožešiny staly přežitkem, mnozí malochovatelé než by chov vybili tak je pustili do volné přírody. A jelikož nejsou náročné na chov, nemají tu v přírodě žádného přirozeného likvidátora tak si užívají. Díky roztomilosti je lidé chodí krmit a ony se mohou v klidu množit.... nám z řeky kachny vyhnali kvůli té zatracené revitalizaci, což není nic jiného než megalomanská betonovací akce která zničila jak ráz řeky tak vsi. Ale je fakt že i na přehradě je nějak míň než jich bývá. Labutě tu byly na řece jednou, pak jedna zmizela a po ní i druhá. od té doby už ne.

      Vymazat
  4. Kachny už máme také vycvičené, v létě v Bučovicích chodíváme s vnučkami k rybníku a jak nás zmerčí, už plují anebo i letí nadzvukovou rychlostí a vybíhají na břeh. Nutrie tam však nejsou, ty jsem ani nikde neviděl, jen bobry, a to už hodně dávno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na přehradě, jelikož je okolo chatařská oblast a navíc tam hodně lidé chodí na procházky, jsou taky už pěkně voprsklé, moc dobře vědí jak se někdo zjeví že určitě bude mňamka. Tady na řece bývaly ondatry, měli jsme je v rybníku na chalupě a jejich dlouholetá norovací činnost způsobila že se před časem protrhla při velké vodě hráz....

      Vymazat
  5. Vendy, překvapilo mě chování nutrií, usmívám se, tohle jsem ještě neslyšela. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No fákt! Ta malá přiťápala ke mě, chvilku na mě čučela, pak začala panáčkovat a zas na mě u toho čučela, když zjistila že ze mě nic nevypadne, tak se přestala snažit a šla za máti somrovat k Polákům, které už mezitím zabrala. Ti z toho byli taky celí paf. No já se tomu výrazu taky chechtala .... jak poulila očička přes ten prasečí čumáček a blejskala těma oranžovejma zubama a panáčkovala tak byla opravdu neodolatelná

      Vymazat
  6. Vendy, už jsem na více místech četla - nekrmit nutrie! Patrně vytlačují další obyvatele a možná i něco ničí...
    Ale fotky jsou parádní - kdo by odolal...
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jestli nutrie taky tak norují jako ondatry, ty jsou v tom hodně zdatné, ale pokud ano, tak ničí břehy řek nebo i hráze rybníků. I když tam spíš ty ondatry. Nutrie jsou spíš vázané na mělčí vody řek. Navíc jsou mnohem větší než ty ondatry, takže asi napáchají víc škod.

      Vymazat
  7. U nás je vodního ptactva na rybnících hodně.Poslední dobu jsem zjistila,co je i volavek.Jsou i nutrie.Hodně se rozšířily.Na rybníku Vidlák jsem četla o jejich likvidaci.Je fakt,že jich tam bylo hodně a v zimě se zabydlely v kempu,který je u rybníka.Původně jsem myslela,že to jsou krtičiny,ale začaly se hýbat.Je fakt,že když jsem tam byli nedávno,už jsem nutrie neviděla.
    Pořídila jsi krásné fotografie.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Volavka je na přehradě jedna, pravidelně. A volavek i bílých u nás hodně přibývá, dřív tu jen na rybnících odpočívaly při tahu, teď tu už zůstávají. V jižních Čechách jich je opravdu hodně. Tady jsem nutrie viděla v Litomyšli na Loučné, chodili jsme tam s malou krmit kačeny a tak se holky chlupatý přiživovaly.

      Vymazat
  8. Velmi malebné fotečky, to žluté listí a slunce tomu dodávají kouzelnou atmosféru.
    O náplavce jsem slyšela teď někdy v souvislosti s proměnou jakýchsi nevyužívaných prostor na restauraci a galerii a hned jsme si vzpomněla, že něco takového jsem musela vidět u Tebe mezi fotkami z Prahy, ten pohled kruhovým oknem dovnitř. Aspoň mám ten pocit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když se podíváš na ty fotky s ptactvem, tak to rozhodně nevypadalo na to, že by měly vzniknout takové sluníčkové fotky ... ano, kobky se přeměnily v útulné kavárničky a bary, galerie a i veřejné WC. Nápad je to skvělý, ta náplavka je hodně navštěvovaná a nejen když jsou farmářské trhy. A když nechceš do kobek, tak si může vybrat z mnoha zde zakotvených lodí které se také proměnily v kavárny...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....