17 listopadu 2021

Pro lásku ....

 

.... a z lásky udělá člověk cokoli. To
je stará vesta. A také se z lásky dokáže naučit mít rád i věci, hudbu, knihy nebo filmy, které dřív byli mimo jeho okruh zájmu. Mě velká láska k jednomu člověku přivedla k hned několika hudebním stylům. Jazzu, blues a swingu. Poslední jmenovaný styl se pak ještě v mém životě zabydlel i díky pozdějšímu seznámení s členem našeho nejznámějšího swingového uskupení, který se stal mým dobrým a stálým kamarádem, byť se po odstěhování z Prahy vídáme už většinou jen na koncertech anebo když mi to vyjde, tak v Praze v obchodě.
První dva jmenované ale v sobě spojuje osobnost jejíž jméno začíná na S a tak je zařazená do dalšího kola Hudební abecedy. Pro mne, jako bývalou kytaristku, je fenomenálních kytaristů na hudební scéně
pět. Bryan May, David Gilmour, Joe Satriani, náš Lubomír Brabec a jako poslední, ale ze všech první je Carlos Santana. Troufnu si říct, že z mojí generace asi neexistuje nikdo, kdo by se na nějakém mejdanu neploužil se svojí láskou na jeho Samba Pa Ti. Ostatně tahle skladba se stala jakousi Santanovou obchodní značkou. Skladbou jejíž první tóny okamžitě odkáží na toho kdo hraje. I když je hlavně sólový kytarista občas vydá i desku duetů se známými latinskoamerickými zpěváky ....

Takže když S tak Santana a Samba Pa Ti
A hned ve třech verzích. Studiové a živé z koncertu ....



A pro mne zcela neznámé, kterou jsem objevila až dnes, když jsem hledala tahle videa, a to verzi zpívanou. Známým zpěvákem José Felicianem. Kytarové party si tu střihli oba ....











18 komentářů:

  1. Moc děkuji za krásné skladby, je možné, že existovaly už před více jak 50 lety? Tak se mi, cosi plete, že jsem je tancovala v tanečním kroužku. dnes, protože pořád pláču a jsem smutná, se mi díky této kráse nějak ulevilo a to smutné, někam odešlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skladba Samba Pa Ti vyšla na albu Abraxas v roce 1970. Jsem moc ráda, že aspoň trochu ti to zvedlo náladu!

      Vymazat
  2. Santanu já ráda, dobrá S volba :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Santana je prostě moje nej srdcovka už kvůli srdci ;-). Ještě jsem se měla v záloze Scooter I'm Raving. Ale prostě nic jiného než Santana to nemohlo být a Samba pa ti. I když jsem se rozhodovala mezi ní a Black Magic Women, ale když je to S tak jiná volba nebyla :D

      Vymazat
  3. Výborný výběr, Vendy!
    Do výběru skvělých kytaristů bych přidal ještě třeba Joa Bonamassu...
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle jméno mi tedy nic neříká... asi možná ostuda. Ten člobrda který byl tou mou velkou láskou a k Santanovi chová velké sympatie by mi vynadal a řekl jak jsem mohla zapomenout na B.B. Kinga. Já na něj nezapomněla, ale nějak nemusím tuhle odnož jazzu.

      Vymazat
    2. Najdi si ho a něco si poslechni. Jde o na doporučení našeho Adama, on se vyzná i v těch "mladších ročnících", i když i jemu je určitě přes čtyřicet :o) Koncert s Beth Hart miluju..
      Beth & Joe - I'd Rather Go Blind - Live in Amsterdam
      Pa, H.

      Vymazat
    3. Dík za tip, podívám se....

      Vymazat
    4. Tak jsem na to koukla a máš pravdu, další objevená hudba která stojí za to! Díky moc...

      Vymazat
  4. Díky za skvělý hudební zážitek. Přišla jsem na jiné myšlenky. M. Je nemocný, doufám, že jen bronchitida. Vždycky mě rozhodí, když není všechno OK.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to mě mrzí.... no chápu ten strach, je to teď zas nějak agresivnější. Já jsem zatím v klidu, už vích jak měsíc pokašlávám a pořád mám ucpanej nos, takže si říkám, že tohle určitě není covid ;-)

      Vymazat
  5. Díky za krásné chvíle s hudbou.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásná skladba a vůbec celé LP Abraxas, kde je společně např. se zpívanou Black Magic Woman.
    Živá nahrávka je skvělá a zpívaná verze také.

    OdpovědětVymazat
  7. Instrumentálku Samba Pa Ti mám velmi rád, i celé album Abraxas, kde se objevila, zejména pak zpívanou Black Magic Woman. Skvělá je ta živá verze a stejné tak zpívaná s José Felicianem.

    OdpovědětVymazat
  8. Instrumentálku Samba Pa Ti mám velmi rád, i celé album Abraxas, kde se objevila, zejména pak zpívanou Black Magic Woman. Skvělá je ta živá verze a stejné tak zpívaná s José Felicianem.

    OdpovědětVymazat
  9. Odpovědi
    1. A krásně vždycky při té písničce bylo, protože byl člověk mladej a zamilovanej...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....