04 října 2021

ZOO koutek Karlštejn ....

 


.... objevila dcera na na netu. Je na druhém
břehu Berounky, zhruba deset minut chůze od nádraží. My se do něj vypravily po dobytí hradu, protože jak Bobule z vlaku viděla skákací hrady nebylo s ní k vydržení. Areál je dost velký, počítám že postupně budou přibývat další výběhy, plný různých laviček, pohovek, židliček a křesílek rozestavených před klecemi a výběhy, takže si můžete pohodlně sednout a pozorovat zvířata. U vstupu si můžete zakoupit kbelíček s různými dobrotami pro zdejší obyvatele. Tedy jen pro ty u kterých nehrozí že vám ukousnou ruku i s kusem flákoty. Můžete tu najít ozdobné slípky a kachny, kozy ale i černé levharty a bílého tygra. Velblouda a oslíky, lvy i pár opiček.
Že byla Bobule nadšená je jasné, méně už peněženka dcery, i když jsou hrady v areálu, platí se na ně vstupné zvlášť. Asi možná i proto, že pokud děti nezajímají zvířata, mohou si jít skákat jen na ty hrady.
Najdete tu i bistro a velké parkoviště, kde můžete nechat auto celý den. Výhodné to je když chcete jít na hrad a neplatit nehorázné parkovné na ofiko hradním parkovišti. Tedy pokud vám ovšem nevadí, že v tom případě musíte použít pěškobus na delší vzdálenost.
I když se malá bavila hodně, ukázalo se, že na její alergii a podrážděné průdušky prach s pilin není to pravé ořechové, opět začala mít záchvaty kašle, a to dost ošklivé, takže jsme zavelely do auta a zpátky. Domnívaly jsme se, že jak se dostane z vlivu alergenů, bude to zas OK, leč nebylo. Kašel se stupňoval, léky které sebou dcera měla nijak nezabíraly a tak jsme usoudily, že dál trápit malou prokašlanými nocemi nebudeme a že se holky vrátí domů, kde pro případ, je v dosahu nemocnice a já pojedu domů v pondělí vlakem. Jenže když jsem viděla jak je malá nešťastná, že musí odjet z perníkového domečku, nechtěla jsem jí ještě víc rozesmutnit tím, že já tam zůstanu a tak jsem se sbalila taky. Když jsem se o půl osmé objevila doma, polovice byla dost překvapená ....

Začneme těmi nejmajestátnějšími. Šelmami kočkovitými.
Ovšem řádně línými a spacími. Jediný levhart skvrnitý byl natolik zvědavý co se děje kolem a pak jeden z tygrů. Ostatní, zřejmě po dobrém obědě vyspávali



Levhart černý si užíval siestu velmi tvrdě spící ...


... stejně jako partička kolem bílého lva Leona




Proč ležet na tvrdém, když si můžu z kolegy udělat podhlavník, že?








Cvakání spouště evidentně odpočívajícího tygra naštvalo a tak mi ukázal kam mu mám vlézt ....




18 komentářů:

  1. Po dobrém obědě na hodinku.....Bezvadné fotky.
    Doufám, že už je vnučka v pořádku. Něco podobného zažíváme s naší vnučkou, ta navíc na začátku nemoci prozvrací dva, tři dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No moc v pořádku není, po návratu stále kašlala, tak dostala atb. Ta jí zabrala, ale vydrželo jí to týden a už zas je nastydlá, zas strašně kašle ....

      Vymazat
  2. A jinak zoo líbila? V poslední době o ní slyším potretí (předtím nikdy) a reakce jsou různé, tak nevím, jestli stojí za návštěvu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi takhle, je to nově otevřené, a v rozjezdu, a zatím tam není až tolik zvířat, ale areál je opravdu rozlehlý takže počítám, že časem začnou ještě další výběhy přibývat. Majitelem je Ludvík Berousek, takže se dá čekat, že zde možná budou končit i zvířata s cirkusů po zákazu jejich vystupování. Je fakt, že k některým se dostaneš tak blízko jak v žádné zoo.... je to pro děti, a dětem se tam líbí.

      Vymazat
  3. Šelmy si evidentně vychutnávají posledních letošních teplých a slunečných dní. krásné fotografie. U nás se to už dnes pokazilo. Zataženo a celý den tma...Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věřím, že ještě bude pár krásných dní.... tady je třeba už týden pořád hezky. Dneska sice fouká, a mě bolí pazoura, což znamená, že asi přijde změna, ale já budu doufat, že ještě hezky bude.

      Vymazat
  4. Vendy zdravím. My jsme byli o prázdninách s vnučkama v Zoo Chleby, nebyla jsem tu několik let a byli jsme překvapeni, jak je to tu rozšířené a vylepšené. Holky byly taky nadšené, jen nám pršelo. Pro malou mám pochopení, dva z mých tří synů měli tyto problémy taky, jeden z toho vyrostl a druhému to zůstalo. Jak já říkám, dědí se blbosti a právě problémy s průduškami zdědili po mně. Já s tím mám velké trápení celoživotně, teď jsem měla zase zánět průdušek a stále nejsem o.k. Posílám pozdrav a hlavně ať je Bobulka zdravá. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla jako malá šílený problémy s průduškama, dcera i syn také, nakonec jsme s toho vyrostli všichni. I když zrovna v téhle chvíli jak já, tak dcera taky chrchláme jak dva tuberáci. Dokonce když jsme se sem nastěhovali, tak měli děcka takové problémy, že už nás chtěla doktorka poslat do ozdravovny. Dost jsem se tomu smála, že se odstěhujeme z toho děsně nezdravýho města na děsně zdravej venkov a děti mají větší problémy než měli v tom městě :D Alergie holt bude pro ní asi celoživotní. Já mám tyhle malé zooparky ráda, jeden krásný je u Českých Budějovic ve Dvorcích.

      Vymazat
  5. Ano, jde to vidět z vlaku, ale nikdy jsme tam nebyli, My radši tu turistiku ;)
    Krásný den a snad bude vnučka brzo v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ono to je hned pod tratí. My dáváme obojí, turistiku a pak za odměnu zábavu. O to víc jí to baví a příště má zas chuť se někam jet podívat a ani jí člověk nemusí moc přemlouvat.

      Vymazat
  6. Parádní fotky kočiček :o)
    Vendy, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám podobné zážitky ze Zooparku v Doksech.Ten je hodně malý,ale také jsme si zakoupili mrkvičku na krmení.Byla s námi pro změnu dcery tchýně,která má astma.Já to o ni vím,ale ty záchvaty kašle byly hrozné.
    Hlavně,aby se vnučka z toho dostala.
    Fotografie zvířátek jsou nádherné.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alergie za ní jdou s tátovi strany a průdušky z mé a dcery. No snad z toho vyroste jak my dvě, i když zrovna teď máme ten kašel také obě. ;-)

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. To ano, ale přišly jsme ve špatný čas ....

      Vymazat
  9. Ty odpočívající šelmy vypadaji neškodně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadají, ale nechtěla bych se s nimi setkat když neodpočívají....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....