01 září 2021

Voda, voda a zase voda ....

 

.... do toho občas spadlý strom, a majestátní
skalní útvary. Tak to je soutěska Ysperklamm. Proud řeky Ysper je tu opravdu místy pěkně divoký, spadající v kaskádách úzkého koryta, jindy se vodopády roztáhnou do šířky. Místy vytvořila padající voda tůňky v kterých je možné, zvlášť v parných dnech, se příjemně osvěžit. Což ovšem nebyl případ našeho výletu. Na sklonku srpna bylo krásných 12°C . Naštěstí ale byl k nám sv. Petr milostiv, a slejváky se dostavili vždy v době přesunu autobusem a na samotné túře se několikrát ukázalo sluníčko v plné své kráse. Být větší teplo, asi bych skončila v první tůni a už se z ní nehnula. Ona opravdu ne nadarmo je tato soutěska brána jako největší a nejnapínavější soutěska v Rakousku. Já si zatím prošla dvě jiné, Steinwaldklamm (Kamenná soutězka) a soutěsku vodopádů Myrafäll a je fakt, že Ysperklamm bylo dobrodružství ....


Problém ovšem nebyla jen moje shnilost, ale i nastavení foťáku. Jako vždy jsem si nastavila režim Krajina, který se mi zatím velmi osvědčil na všech výletech a neměla jsem nikdy problém s tím, že bych musela mazat fotky. Jenže tady si režim nastavoval dost dlouhý čas kvůli horším světelným podmínkám. Ano, nemusela jsem díky tomu sice při focení vody nastavovat delší čas, ale tím že jsem to až tak úplně netušila co to vyvádí, neudržela jsem spoustu krásných záběrů v klidu a ty pak následně letěly do koše protože byly rozmazané. Na displeji to tak hrůzně nevypadalo a tak jsem vesele bez přenastavení fotila dál. Jedině tam, kde jsem už fakt maskovala umírání focením opřená o zábradlí to klaplo. Ale zase z druhé strany musím uznat že mít 50 fotek s víceméně stejným tématem je taky na nic ...

I většina z těch co tu jsou nejsou I A kvalita, ale to by mi pak už nezbylo vůbec nic k uveřejnění 😉





Tropický prales? kdepak, jsme i když to tak nevypadá v nějakých sedmi stech metrem nad mořem v Evropě













Tady je vidět, do jaké výšky se soutěskou až vyhrabete. A když se z ní vyhrabete začíná druhá část cesty, Cesta Druidů. Ta vede na místa kde měli druidové své shromaždiště a posvatný okrsek




A na druidí cestu se vydáme zítra ....

26 komentářů:

  1. Vendy, je to tam boží. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Mě kvalitativně ani jedna, pohledama všechny..... ;-)

      Vymazat
  3. Vendy, to je opravdová nádhera. Ty vodopády jsou opravdu úžasné a krásně jsi je nafotila. Nafotit vodu s pohybem totiž vůbec není jednoduché... Díky za úžasnou podívanou. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to vlastně tím režimem nastavilo samo, jen jsem to bohužel nevěděla a proto jsou všechny ty fotky rozmazané.... což mě pěkně štve.

      Vymazat
  4. No, páni, to je tedy nádhera! Fakt krása!
    Přeji pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se všechny fotky moc líbí.I ta voda podle mě s dlouhým časem má tak vypadat.Chtělo by to stativ,ale tahej se s ním.Mně se voda takto zatím nepovedla.Máme v plánu jeden vodopád,tak uvidím.
    Stejně nádherné jsou i ty výhledy.
    Řekla bych,že to jsou všechno výstavní fotografie.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Voda je v pořádku, špatné je všechno okolo ní! Rozmazané, jen u dvou tří fotek to není až tak markantní. Jo, vědět, že mi to bude takhle fotit tak jsem si tam nechala prioritu clony. Anebo času, ale věděla bych o tom, a podle fotek bych si to nastavovala a hlavně fotila s foťákem opřeným. No stativy mám rozbitý oba, tady by ho navíc bylo možné postavit jen na jednom či dvou místech. Spíš by se hodil ten co ho můžeš omotat. Mám ho doma,n ale nenapadlo mne vzít si ho. Docela začínám uvažovat o tom, že příští rok bych tam jela zas, ale už bych nešla dál, ale dala si ty tři hodinky na klidné focení v té soutěsce.

      Vymazat
  6. Nádhera, tohle si budu pamatovat, rakouská horská příroda je úchvatná.
    Pokud tě náročnost túry neodradila, můžu doporučit Medvědí soutěsku ve Štýrsku, také se tam jezdí na jednodenní výlety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, cestovka jí má taky v nabídce, ale to ani náhodou. Lozit po žebříkách s foťákem, děkuju nechci. A popravdě, pokud se nedám trochu dohromady a nebudu mít lepší kondici tak tohle absolvovat zatím nechci.

      Vymazat
  7. Vendy, zdravím. Jedním slovem - nádhera ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, ale já si jí po určité době už ani moc neužívala. Možná kdybych rezignovala na další cestu, vylezla nahoru a tam si odpočinula a zas to vzala zpátky dolů, měla konečně čas na klidný focení, byly by ty fotky ještě lepší.

      Vymazat
  8. Vendy, moc krásné místo. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Vendy, nejsem odbornik, abych mohla posuzovat kvalitu fotek, ale muselo tam byt krasne. J.

    OdpovědětVymazat
  10. S odstupem času, když už mne nic nebolí a jsem zas fit můžu říct Ano, je to tam krásné! ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Teď už fotím skoro výhradně na čistý manuál. Chvilku trvalo, než si hlava zvykla, nemůžu říct, že by to nedrhlo - každou chvíli jsem něco zapomněl ohlídat, a vyhodil jsem tak zbytečně řadu obrázků, ale teď už to klape a nemůžu si to vynachválit.

    Krásné místo. Stálo by za to sbalit stativ a vyrazit :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od návratu uvažuju o tom, že bych si to zopakovala, ale jen tu stezku a v klidu, mít ty čtyři hodiny jen na tu vodu. Pak by to samozřejmě bylo o mnoho lepší. A užila bych si to i já.

      Vymazat
  12. Je to kus krásné krajiny. Fotky jsou hezké. Ono fotit svým způsobem ,,za pochodu" svoje rizika má.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby byl čas jen na tu soutěsku, bylo by to fajn, ale měli jsme čtyři a půl hodiny na celý víc jak dvanácti kilometrový okruh v dost obtížném terénu, až poslední kilometry byly po rovině a normálních cestách. Navíc musel člověk pomalu mezi těmi kameny a kořeny, protože to po deštích solidně klouzalo, jednou jsem měla na mále s pořádným držkopádem a ještě i se zkroucením nohy v kořenu. To je daň těhle jedodenních zájezdů. Spěch...

      Vymazat
  13. Tak tohle byla lahůdka, ale jít těch 12 km v zájezdové skupině bych asi nezvládla. V takových případech mám ráda své vlastní tempo a pohodičku na focení. A že tu také bylo co fotit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pár lidí to vzdalo už na začátku, ale já si taky šla svým tempem. Nicméně i tak ta hodina a půl byla dost náročná. Spíš mne z celého toho štve, že ty fotky jsou tak nekvalitní....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....