08 září 2021

Odpočinuli jste si od nich....


.... ale jsou tu zase. A budou. Květy. 
Nějak se mi tu namnožily, za tu dobu co jsem buď nepsala, nebo vás seznamovala s jinými krásami. Jako naposledy výletem do Rakouska. K tomu ještě jeden dodatek. Rakousko a covidová opatření. V Rakousku můžete kamkoli jít bez roušek a respirátorů. Do obchodů, do restaurací, do MHD. V Rakousku vám to nikdo nepřikazuje. Chcete nosit roušky? Noste je. Nechcete nosit roušky? Nemusíte. Je to na každém jednotlivci, zda chce nebo nechce. Nikdo vám nezakáže vstup do obchodu, nikdo vás nepokutuje když sedíte uvnitř restaurace s kamarády, nikdo vám nediktuje rozestupy. Pokud obchodník uzná, že by měli zákazníci mít roušku, slušně je požádá.
Jaká úleva když si nemusíte nandavat a sundavat roušku když chodíte po obchodech či památkách. Jaké pak je rozčarování, když tady přijdete na zříceninu hradu kde je pár lidí a musíte povinně nasadit respirátor a funět s ním po schodech do věží. 
Myslím, že už by bylo na čase naučit se prostě žít s tím, že tu už máme novou formou respiračního onemocnění, ale nedusit lidi proti jejich vůli různými opatřeními, které jsou vesměs ve své podstatě kontraproduktivní. Nechat to na každém jak se s tím chce srovnat.
Tolik malé odbočení, a teď k těm květům. Opět budou příspěvky tzv. do barvy. A opět tam najdete květy jarní, letní a občas i už ty pozdně letní ....

Tahle fotka patří k těm, které jsem už fotila staronovým foťákem který mám na hrátky se starosklíčky


Z květnové návštěvy v ZOO




Na jaře jsem si koupila v LIDLu semínka různých lučních rostlin ve směsích. V nich třeba byly chrpy v různých barvách. Od bílé po tmavě bordó. Takže i ve fialové ....


A našla se v nich i svazenka






Překvapivé červencové květy náprstníku z lesa na chatě ....



.... a ze stejného místa ještě překvapivější květinový nález. Lilie zlatohlávek. V místech kde jsem jí nafotila jsem byla už za těch dvacet let co tam zas jezdíme několikrát, ale nikdy jsem jí tam neviděla. Až letos



Vloni jsem jí zachránila, letos se mi odvděčuje množstvím květů. Bugenvilea a opět detail starosklíčkem na bezzrcadle Sony



17 komentářů:

  1. Krásné fotky, některé jsou malá umělecká díla.

    OdpovědětVymazat
  2. Vendy, poté, co jsem si vyslechla zážity z Chile, leckde respirátor ráda nasadím. A fotky jsou krásné. Myslíš, že ti letní směs vysemení a poroste příští rok znovu? J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesrovnávala jsem Evropu a Jižní Ameriku, to se ani srovnat nedá. Srovnávala jsem situaci ve dvou inteligenčně vyspělých zemích zhruba stejné lidnatosti. Jak se prostě kde snaží o dobrý a plnohodnotný život svých obyvatel. A kdo se jen ohání slovy a sbírá body a kdo pro lidi opravdu koná. Pro lidi, ne pro sebe a skrývá to za populistická hesla o roztrhání těla. No já doufám že aspoň něco ano, nechávala jsem všechno na záhonu hodně dlouho, aby to tu možnost mělo, z něčeho jsem si semínka sebrala (koukol). Ale stejně si příští rok pokud budou v nabídce koupím ty směsi zas.

      Vymazat
  3. Vendy,zdravím. Moc hezké fotografie, mám ráda náprstníky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jich je víc pohromadě, tak je to krásný pohled. Je to taková bílorůžovofialová krása.

      Vymazat
  4. Covidem si kazit náladu nebudu .-) Protože ty květy jsou zas úžasné. Člověk jen kouká, co vše příroda dokáže vykouzlit. Hezky jsi je zachytila.

    OdpovědětVymazat
  5. Vendy,moc hezké fotografie. Pohled na květiny pohladí na duši. Co vše okamžitě smete ze stolu je to věčné téma jak být za každou cenu proti všemu. Mysleno všeobecně. Roušky jsou v kurzu a nedodržení základních hygienických požadavku také a jak nastane vážnější covidova situace nastane opět boj proti všemu a všem.
    Je potřeba být sami sebou a ne se nechat strhnout davem proti všemu a všem.
    Roušku nosím kde je potřeba,hygienu dodržuji,bohužel mohu doplatit tak jako mnoho jiných právě na ty kdo jsou proti všemu a všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to není tak, že bych byla proti všemu, že bych tvrdila že covid neexistuje nebo že to je Sörosův a Gatesův plán jak vyhladit lidstvo. Jen říkám, že mi některá u nás nastavená pravidla připadají kontraproduktivní a zbytečná. Viz teď školy. Ve třídách roušky být nemusí, ale na chodbách ano. V tom Rakousku to není o tom že by si to rozhodli lidé sami a byly proti opatřením. Tam to tak nastavila vláda, a není to jen tam. Prostě musíme se s tím naučit žít, nemůžeme si dál až do konce věků huntovat imunitu tím, že budeme mít furt na puse nějakej hadr. My jsme si tak za bolševiků zvykli na to, že nám stát nařizuje, že jsme se odnaučili být sami sebou a nad tím co se nařizuje přestali myslet. A teď zas stát nařizuje ve stejných kolejích jak kdysi a my zas nepřemýšlíme jestli to opravdu je až tak nutné nebo ne.

      Vymazat
  6. Opět moc krásné fotografie. Já jsem fotila párkrát s mezikroužky, ale foťáku se to moc nelíbí a od té doby zlobilo ostření. Teď jsem ho měla v servisu na čištění snímače a zák doufám, že to bude v pohodě. Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to s mezikroužky problémy nedělá, ale musela jsem si objednat na tu sonku speciálně pro ní, tak jsem zvědavá jak to půjde s nimi. Předsádky mi na heldovi na ní nějak nefungujou, takže to bude chtít ty mezikroužky. Čištění čipu mne taky bude čekat, dělali mi to někdy ze začátku, když jsem tam měla na opravě ostření, ale to už pár let je a navíc jak furt měním objektivy, tak se tam ten bordel brzy dostane. No příští část důchodu půjde na to ;-) Snad už budu mít doma nové baterky do sony tak budu mít náhradu po ruce.... musím to poslat do Brna, to je nejbližší a i vyzkoušený servis. Nebo si tam udělat výlet...

      Vymazat
  7. VendyW, ty bys mohla vydávat knihy botaniky, nádherné fotografie květů, myslím, že kdybychom je viděli ve skutečnosti, dojem by ani takový nebyl.
    Bez nutnosti nosit roušky to bylo i v Budapešti, dokonce i ve vlaku nás po přejetí maďarské hranice upozornili, že roušky můžeme sundat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono už by to asi mělo někomu docvaknout, že to tu s náma bude už furt a tak si budeme muset zvyknout. Ale ty roušky mi už připadají jako nařízení na nic. Zrovna v sobotu před náma stál ve frontě chlapík, respirátor šedivej, chlupatej, ten ho snad nosil od začátku loňskýho roku. Lidi už to stejně nosej pod nosem (já taky, protože s brejlema jsem se to prostě nosit nenaučila, furt se mi zamlžujou) takže k čemu takové nařízení? Já jsem pro ať to je na každém. Chci nosit nechci nosit. A možná pak by to lidi paradoxně nosili i víc. protože by to bylo nenařízené.... a jak víme, u nás se nařízení s velkou radostí obcházejí.

      Vymazat
  8. Květiny jsi zachytila skvěle. Moc pěkná podívaná, Vendy.
    V Německu před nedávnem jsme museli nosit roušky a pokud jsme si šli sednout do restaurace nebo cukrárny, museli jsme vyplnit formulář!A taky to šlo.Do Polska jsme vezli osvědčení o očkování a nakonec ho po nás nikdo nechtěl.
    Prostě každý dělá co umí a já raději roušku, než covid.
    Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....