03 srpna 2021

Sice už ....

 

.... mám sbaleno, a dávám dovolené
a chatičce sbohem, ale ještě tu mám pár obrázků, které do téhle dovolené patří. Nepsala jsem o mém prvním ani druhém houbovém úlovku, neukázala jsem vám ještě pár záběrů z cesty vlakem z Mšeného na naší ikonickou horu, a konečně ani na ten můj výtvor v podobě schodů (to jsem se vážně dlouho rozmýšlela jestli je to vůbec ke koukání, ale k té dovče to patří) a ani o tom, jak se plné léto může po ránu změnit ve vrcholný podzim.Takže  ....

Říp se nikdy neomrzí ....




Ani krajina kolem 



Zepředu nic moc, není to zrovna podle pravítka ....


.... ale z vrchu to vypadá mnohem líp. Stejně ještě na nášlapy přijdou přidělat terasová prkna z materiálu odolnému počasí, takže se to krásně začistí. Hlavní účel, chodit po nich pohodlně a nebát se kdy se rozpadnou pod nohama splněn!


První houbová nadílka byla hned u autobusové zastávky. Bylo mi divné, proč tam slečna rejdí mobilem sem a tam, ale když jsem k ní došla, bylo mi to jasné. Pohromadě tam trůnilo asi sedm krásných hřibů kovářů různé velikosti. Já si z nich vzala jen dva, ale o kousek dál pod smrčkem mne upozornila že je prý ještě jeden takový. Byl, ale ne kovář, ale krásný smrk dubový. A jen o další dva metry dál na mne vykukovaly další ....


Tihle se na mě těšili na jednom z míst, kde pravidelně dubáky sbíráme. Ale rostly, stejně jako ti první, jen u cesty a kraji lesa. Uvnitř jen pár holubinek



Celkově jsem našla znovu mísu, tentokrát babky a sameťáci navrch


A aby mi nebylo líto, že je konec dovolené, loučily se se mnou Brdy takhle ....


Všechny fotky jsou mobilem, proto ta mimořádná nekvalita u některých. Teď už vás zase čekají o něco kvalitnější fotky květů. A že jich je požehnaně. protože jsem si je syslila v archívu podle barev, s některými se vrátíme zpět v čase až do jara....



18 komentářů:

  1. Vendy to je úžasné. Říp jasně nádherný,a houbičky fakt parádní. My se zatím na dovolenou připravujeme...Schody budou super. Hlavně ať jsou bezpečné a konečná úprava to doladí.Mej se moc pěkně a užívej si léta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se mi za rok nerozpadnou.... bezpečné snad jsou, hlavně na nich nemá co ztrouchnivět. Mě ještě čeká týden na přelomu srpna a září. Ale co bude dál to se dozvím dneska u ortopedky.

      Vymazat
  2. S mraky je Říp majestátný ještě více.
    Schody máš parádní a až je doladíš budou dokonalé.Připomnělo mi to moje dovolené s vnoučatama.každé prázdniny jsme si vybíraly pobyt někde v chatičce a přesně takové schody tam byly.Potom jsme jeli s manželem k moři s vnukem a byli v karavanu a tam schody nebyly a hned první den jak jsem udělala ven dlouhý krok jsem si udělala výron.Naštěstí jenom slabý.
    Houby snad začnou růst i u nás,prší.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vlastně fotila jen kvůli té obloze, bylo to hodně zajímavé. Ale kdybych nebyla líná vytáhnout foťák, byly by mnohem lepší. Ten úraz tedy hrozil už od těch původních. jenže... ty schody, tedy ty původní, udělal synátor když jsme byli na chatě poprvé před 21 lety, a to mu bylo nějakých patnáct let. Ty které tam měl otec byly strašně příkré, tak šly ke vchodu, kterým se moc nechodí. Ne že ty nové by nebyly, ale aspoň byly o něco pozvolnější.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. No, a to jsem z nich neměla nic. První várku si odvezl kamarád z Prahy, moc času na toulání po lese nemá a druhá mísa tam zůstala manželovi. Tak snad příště už nějaká mňamka bude.

      Vymazat
  4. Říp - jsem docela zvědavá, kdy mám to vyjde a vyšlápneme na něj...
    Chválím schody, Vendy, jsi fakt dobrá!
    A houby sbírám vášnivě ráda, s Aaronem to je spíš běh lesem, ale i tak většinou něco najdeme :o)
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na výšlap na Říp ani nemyslím, ono je to přece jen na spojení i s chaty jen vlakem a autobusem dost z ruky a časově dlouho. Tak snad se ty schody ještě vylepší tím obložením...já tady sbírám houby přímo fanaticky ráda. A i když jdu v zimě v lese furt čumím po zemi...jenže na chatě jsem sama, a živit se týden houbama už fakt není zrovna nic extra ;-). Tak když se mi podaří dokopat k návštěvě kamaráda, tak si je odveze on, jinak je tam s nesmírnou lítostí nechávám v lese jiným. I když občas prostě neodolám.

      Vymazat
  5. Říp je fotogenický to se nedá upřít. Krásné úlovky hub jsi měla ! Počasí se teď změnilo, ale určitě dny letní se ještě ukáží. Ještě nemám všechny slunečnice rozkvetlé, tak aby se pak měly šanci za sluncem se otáčet :-).
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono nejen Říp. Kdyby jsme vylezly na kopec nad lázněmi tak by bylo krásně vidět i na Házmburk a kopce kolem něj. Zatím tedy předpověď na tenhle týden vychází, čili déšť a zima. A kdy se začne oteplovat bůh suď. Já slunečnice nemám, a zašly mi i chryzantémy, takže moc květů už mi ke kvetení nezbývá. Růže, a to i popínavý, už zas chytly černou plíseň a opadávají, kvést už moc nebudou, tak jen pelargonie na oknech dělají radost....

      Vymazat
  6. Na Řípu jsem byla asi jako dítě a ráda bych se tam někdy vydrápala. Také musím opravit schody přes skalku ke sklepu. Jsou poskládané z balvanů a už se dost sesunuly a naklonily. Já už tamtudy nechodím, ale namžel ano a už několikrát uklouzl, když byly mokré. A nedá si říct a nedá, dokud si nenatluče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam nebyla nikdy. Dokonce ani se školou, což je docela zvláštní, když si vezmu jak se v té době dbalo na národní tradice...ale do Lidic jsme jeli. No právě že manžel z nich jednou spadl, taky byly kluzké, já se po nich drápala, psi vůbec po nich nemohli, tak jsem to prostě musela udělat.

      Vymazat
  7. Fotky Řípu mi připadají jako z nějakého katastrofického filmu, myslím jako temné a zlověstné, obzvlášť ta druhá. Houby u nás teprve začínají, krásné úlovky máš. A schodky super, jak se obloží prkny budou ještě mnohem lepší a hlavně, když se po nich bude chodit pohodlně a bezpečně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se sluníčkem a normálním foťákem by byly rozhodně optimističtější ;-)

      Vymazat
  8. To je to, čemu pracovně říkám "prsatá krajina".

    OdpovědětVymazat
  9. Na Řípu jsem byl jen jednou v životě, asi před 6 lety, docela mě odrazovalo, že byl oblíbeným místem politických papalášů.

    Schody u chalupy, a sice jen 3 do zahrady za domem, jsem stvořil loni. Nejdřív jsme mysleli, že koupíme někde v kamenictví hotové, ale bylo to dost složité, objednávka s dodáním za několik týdnů, proto jsme koupili ve stavebninách kamenné bloky, podložili je kamínky a shora na ně položili desky s nášlapovou plochou tvořenou kamínky. I když není nic maltou propojeno, ani se nehnou, protože ty desky váží 20 či 25 kg.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono až se to ještě dopodloží a vyrovná, tak to bude taky držet a nic se nebude kejklat a hejbat. Kamarád mi poradil, že jsem měla ty bloky postavit a přes ně dát prkna, jenže ty jsem bohužel žádný příhodný nenašla a za chvíli by byl ten samej problém, že by ztrouchnivěly, protože jsou na dešti. Ale když na ty nášlapy použiju krytí terasovými prkny ze dřeva které je k tomu přímo určené, tak to nebude snad hned shnilé. Však tyhle bloky taky mají zhruba těch 20 kg.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....