01 srpna 2021

Lesní jezírko ....

 

.... které tu nikdy nebývalo a teď je. A ukazuje na to, 
jak moc jsou tu lesy plné vody. Aspoň tedy letos určitě. Jak se tu objevilo a začalo objevovat netuším, když jsem jako malá holka na chatu jezdila, nic v lese nebylo, a to jsme ho měli prolezlej skrz naskrz. Pravdou je, že v tomhle místě, kde teď to jezírko je, vždycky rostla taková zvláštní tráva, jezdili jsme na ní s kárkou a srpem, pak se sušila a babička s ní vycpávala slamníky na spaní. Tráva zůstala jen v pár trsech, za to se kolem ní objevila voda. Docela dost vody.

 Poprvé jsem to zaregistrovala před třemi lety, a od té doby po deštích je jezírko větší nebo menší, ale nezmizí docela. Když jsem se teď dívala na dokumenty o naší krajině, bylo tam řečeno, že voda má paměť a i po stoletích se najednou vrací tam kde kdysi byla a odkud zmizela nebo odkud jsme jí vyhnali. Možná to je případ i tohoto jezírka. A není samo, tentokrát když jsem se šla podívat na houby, bylo jich po lese víc. A vždy v místech kde roste ta zvláštní tráva.
Asi se vám už někdy stalo, že jste šli na troud suchým lesem a najednou k vám vítr přivál vůni vody, která ovšem nikde široko daleko nebyla. I mě se to dost často v lese na chatě stávalo, a tu vůni cítil i muž, nebyl to jen můj subjektivní pocit. Navíc z lodi jsme na tuhle vůni byli hodně naučení. Takže je možné, že ta voda tu pořád někde byla, ale pod povrchem, jen neměla tolik síly aby se dostala nahoru. Ale deštivé počasí jí pomohlo a ona se vrátila. Je to jen taková moje teorie, nejsem hydrolog.
Ať tak či tak, vznikla zajímavá místa k focení. Ovšem pokud máte na sobě něco, čím nepronikne komáří sosák. Jakmile se člověk u té vody zastavil, okamžitě byl oblepený komáry od hlavy k patě ....



Pohled nahoru do korun, nebo dolů do vody?


Někdy máte dojem, že jste někde v tropickém lese


Ještě před pár lety tu bylo jezero téhle trávy  ....


.... teď tu z ní zbylo jen pár trsů



Takový stav vody byl při mém příjezdu na chatu. Když jsem se vypravila k jezírku fotit v sobotu před odjezdem, už se plocha zvětšila a přibylo hned vedle další




Protože se mi poprvé nepodařil jeden záběr, vydala jsem se v sobotu nejen omrknout houbovou situaci, ale i zkusit nafotit onen záběr znovu. Jezírko už bylo tak o dva metry širší



U toho stromu uprostřed jsem stála při prvním focení


Díky komárům a jejich neustálému odhánění se mi ani napodruhé nepodařilo vyfotit to co jsem chtěla, zaostřit a cvaknout byl chvílemi nadlidský úkol při použití automatu, ale já potřebovala ostřit ručně a to se fákt nedalo.... ty bestie byly v tu ránu všude. Takže jsem raději vzala co nejrychleji nohy na ramena a prošla do míst, kde bylo sucho a o komára člověk ani nezavadil. Tam zas na mne čekalo další překvapení. Asi tak deset ještě krásně kvetoucích náprstníků. Je vidět, že bylo všechno o dost opožděné, protože potkat v červenci v lese kvetoucí náprstníky se mi ještě nepodařilo




O kus dál na cestě jsem potkala další, taky ještě pěkně v květu. Ale ty už jsou zařazení v detailech květů, které po celou dobu střádám ... 

29 komentářů:

  1. Jak je to jezírko hluboký, zkoušela jsi zjistit...??? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezkoušela, ale je to stejné jak s rozlohou. Když je dlouho sucho, tak může mít tak dvacet centi hloubky, a když prší tak kolem 40 cm ? No já to honosně nazvala jezírkem, ale ona to spíš je taková velikánská kaluž která nevysychá.... :D

      Vymazat
  2. Zajímavý článek. Myslím, že se jedná spíše o mokřadní lesní louku, která v určitém období zadrží velkou část vody a pak zase vysychá. Ta tráva, co jste na ni chodili, je metlice trsnatá a u nás na mokřadech také roste. Dříve se kosila a přidávala hlavně do podhlavníků, protože sláma, která se používala do slamníků byla moc tvrdá. Jako dítě na to pamatuji, že jsme také na ni chodívali, když byly letní sušší dny. a po žních se měnily sláma ve slamnících i tato tráva většinou v dětských matracích nebo podhlavnících. Zase jsi mě díky článku zavedla do dětství, což je už dávná minulost. Díky a měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je divné, že až teď, poslední tři roky. Před tím 17 let nic a přitom taky občas sakra pršelo. Dokonce i po povodních v roce 2002 tam bylo naprostý sucho. Tak ona ta tráva nebyla nic moc ani v těch slamnících, a je fakt že když jsem tam se synem přijela poprvé po nějakých 35 letech, tak jsme uklízeli neskutečnej svinčík který tam byl, a našli pár takových malých polštářků které s ní byly vycpané.... jsem ráda že jsem ti mohla připomenout něco z dětství.

      Vymazat
  3. Vendy, zase jsem se od Tebe a z Jaruščina komentáře dozvěděla něco zajímavého. Také si myslím, že by to mohla být mokřadní louka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě spíš překvapilo to, že tam v posledních sedmnácti letech nikdy nic nebylo, ale v za poslední tři roky tam je už podruhé a zvětšuje se když víc prší. Poprvé ještě zmizelo, teď se tam drží.

      Vymazat
  4. Nejhezčí jezírka jsou v zatopených lomech, např. v Žulové v Jeseníkách, v tomto by se myslím koupat nedalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o tom mi vyprávěj! Na chalupě jich bylo po lesích hafo, do některých jsme se chodili koupat a některé měli potápěči jako výcviková střediska

      Vymazat
  5. Zajímavý článek.Na podobné mokřady občas narážíme,ale v poslední době bylo u nás velké sucho až dnes konečně trochu popršelo.
    jak píšeš o komárech už se ošívám.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to překvapilo už poprvé, myslela jsem si, že to je jen opravdu díky tomu, že byly tak silné deště a všude kolem je skalní podloží. Jenže ono to tam je stále, větší nebo menší, ale dřív to tam nikdy nebylo. A to tam jezdíme už 20 let a před tím jsem tam jezdila jako malá. Jinak jsou tam i po deštích většinou lesy namočené jen zlehka, a spíš jen kolem cest.

      Vymazat
  6. Náprstníky jsou skvostné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně mne překvapily, už tím, že tam nikdy nerostly a pak tím, že ještě byly v květu, byť tedy už dokvétaly. Náprstníky v celé kráse mi připadají jak kytky z jiné planety.

      Vymazat
  7. No vida, úplný lužní les! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. spíš lužní pidilesík. Ale je to hezké v tom lese. Až na ty komáří svině.

      Vymazat
  8. Vendy, ahoj. Hezké fotky a ty fialové náprstníky jsou nádherné. Komáři mě taky štvou, jsem s vnučkama na chalupě a jsme poštípaný všichni. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem šla lesem, hned jsem věděla, že někde zas je takové jezírko, v tom místě se na mě vrhaly okamžitě ty mrchy...

      Vymazat
  9. Děkuji za krásné fotky s nasazením života.
    Vendy, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné povídání o paměti vody i vzpomínka na dětství. Fotky jezírka jsou krásné a jak překáží komáři focení, moc dobře znám. Hezký den. Vrátila jsem se z dovolené a nevím, co dřív. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě (snad) čeká ještě týden na přelomu srpna a září, jestli jo, to se dozvím ve středu u doktorky. O paměti vody svědčí i ty záplavy (teď neberu ty bleskové, ale ty z delších deštivých dnů) protože se řeky narovnaly. A ony se při nejbližší příležitosti vylijí tak jak byly zvyklé z doby kdy meandrovaly, jenže tam stojí domy.

      Vymazat
    2. Ať ti ten dýden vyjde. My jedeme, nebo spíše chceme jet, ještě do zápdních Čech v druhé polovině září.

      Vymazat
    3. No jsem zvědavá, včera jsem se dozvěděla že na tu operaci bych měla jít v září, ale nevím kolikátého. Takže teď přemýšlím, jak vysoká je šance, že to bude hned začátkem, protože to bych měla být na dovolené. Navíc jsem to zvrtala, a na sobotu kdy jsem měla odjíždět jsem si zaplatila jednodenní Rakousko, takže pojedu až v neděli až se vyspím. Tedy ještě také podle toho jaké bude počasí, být týden v chatě když by pořád pršelo nemá cenu.

      Vymazat
  11. Zajímavé místečko i ta teorie o skryté vodě, zdá se to dokonale logické. A náprstníkům se letos mimořádně dařilo, viděla jsem jich pěknou skupinku v lese a dokonce v příkopech kolem silnice. A přitom v zahradě se mi udrží sotva dva nebo tři a bílé se mi ztratily úplně. Zřejmě je mám na špatném místě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta teorie je moje, a nejsem hydrolog. Jen to tak nějak dávám do souvislostí i s tím, co jsem slyšela v těch dokumentech. Ale taky to může být naprostý nesmysl na entou....

      Vymazat
  12. Vendy, díky Tobě a Jarce jsem se dozvěděla zase něco nového. Trávu ve slamnících bych nečekala. Jo, dnes by na tom nikdo asi nespal, v době různých možností matrací. :o)
    Hezké fotky.
    Přeji pohodvé dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slamníky se vycpávaly nejen slámou, ale i senem. Děsně to šustilo. A nic pro alergiky. I když dřív taky vlastně žádné alergie skoro nebyly. To máme výdobytek tak posledních 60 let.

      Vymazat
  13. Vidíš, na podhlavníky vycpané senem si už nevzpomínám. Ale fotky jezírka jsou romantické. Letos mám po ruce pořád Fenistil, štípou nejen komáři, ale i ty mrchy muchničky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono letos štípe snad všechno co na člověka sedne. To já si je pamatuju jak z chalupy, tak i z chaty.

      Vymazat
  14. Vypadá to tam u vás ve vašem městě ale opravdu krásně. Já si třeba život bez plastového jezírka na naší vesnici už ani nedovedu představit. Pravdou je že na chatě nám takový kus přírody také nechybí, ale to je asi dáno tím že na Šumavě je obecně krásně všude a nezáleží na tom kam vlastně jdete.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....