07 srpna 2021

Propásla jsem .....

 

.... I, propásla jsem J+K, a tak to L musím prostě zase dát.
O interpretech moc nepřemýšlím, prostě vždycky dám první kdo mne napadne. Zatím to povětšinou byli interpreti zahraniční, jen pár výjímek bylo z české hudební scény. Možná proto, že mne na ní moc zpěváků nebaví. Přin elku mne ale napadli hned tři výrazní představitelé české hudební scény. Josef Laufer, toho času těžce nemocný, Daniel Landa. Olga Lounová a skupina Lucie. Ze zahraničních tedy Led Zeppelin, patřící do mého rockového dinosauřího Jurského parku.
Ale zůstanu tentokrát doma. A to u zpěváka, který je taková trochu, no v posledních letech spíš hodně, kontroverzní postava. Nevím proč mnoho zpěváků, herců a sportovců zapomíná na staré dobré přísloví Ševče, drž se svého kopyta a pouštějí se ze zcela nevysvětlitelných důvodů do politiky. Tady se dokonale zdiskreditují a své, těžce vydřené úspěchy pohřbí pod hromadou politických sr*ček.
A takovou postavou je právě Daniel Landa. Jeho tvorba mne nikdy nic moc neříkala, on sám mi připadá jako pozér. Pořád jsem ho vnímala jako toho z Orlíku, holou lebku v bomberu a vysokých botách. Ovšem až do chvíle, kdy ho zcela nepravděpodobně oslovilo duo H+H a nenapsalo pro něj pár písní na své desky. A stalo se něco, co jsem nečekala. Z to "orlíkáře" se stal šansoniér. No, pravda, nedá se srovnávat z Brelem, Aznavourem nebo Becaudem, to i nedávno zesnulý František Segrado (taky objev dua H+H) zpíval ty šansony lépe, nicméně mne zaujal i nadchnul. A tak jsem pro písmeno L vybrala jeho šansoniérský převlek a písničku Díkůvzdání ....





8 komentářů:

  1. Ano, s Tvým názorem souhlasím. Jen jsem kdysi byla zamilovaná do jeho Krysaře. "Orlík" zůstal mi mně a tím i ta nová tvorba. Kouknu na to. Pěkný víkend. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že Krysař byl úspěšný, úspěšná byla i Touha, nicméně nijak mne to neoslovilo. Popravdě až tahle spolupráce mi ho víc příblížila.

      Vymazat
  2. Hudba dobrý, on i ten dávný haněný Orlík byl hudebně slušný, natožpak některé novější hudební projekty, ale Daniela Landu je těžké vnímat bez spojení s jeho hodně neuspořádanými mimohudebními aktivitami. Osobně mě štve, že právě takový typ lidí má neodbytnou touhu dávat ostatním lekce z vlastenectví, i když chápu, že pro jeho občasné aktivistické úlety nejsem tou správnou cílovou skupinou. Bohužel, i díky tomu, musím říct, mohu-li si vybrat, koho poslouchat, většinou dám přednost jiným.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas. Ano, a Lucie by byla asi lepší, ale mě baví ukazovat i jiné tváře některých interpretů a jejich méně známé písničky, i když si tím body nenahoním ;-).... ale tahle tvář Landy při spolupráci s H+H se mi hodně líbí, a právě tahle písnička nejvíc. On v těch klidných polohách má hodně příjemný hlas, a ti dva ho v nich přidrželi. Moc se mi líbí i písnička Otevřete okno, aby duše mohla ven. A takový legendární králíček Azurit s Aťkou Janouškovou, to je číslo! Jak říkám, on je pozér a musí neustále všem něco dokazovat, poučovat je. A k tomu je cokoli dobré. I ta vlastenecká "Žitovská" struna. Kdyby zůstal jen u hudby a těch automobilových závodů (no pěkně si tam rozbil ústa) udělal by líp. Jinak ostatní jeho písničky sice vnímám, nedají se v rádiu přeslechnout, ale v oblibě je, narozdíl od této, nemám.

    OdpovědětVymazat
  4. Landa a šanson!? To je tedy fakt zajímavé spojení. No to si musím poslechnout...Nebo možná ani ne, protože lidsky - jak to říct...
    Vendy, přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to chápu, prostě si to těmi svými extempore hodně podělal, a asi valné většině lidí jeho osoba nesedí. Jak jsem psala, je to neštěstí když se umělci dají na politiku. Nikdy to neskončí dobře. Ale mě tahle písnička hodně oslovila když jsem jí poprvé slyšela na jedné z desek H+H a líbí se mi pořád.

      Vymazat
  5. Mně jeho aktivity byly vždy protivné - Žito44, Blanická výzva (nebo jak se to jmenovalo), teď cosi proti covidových omezením, považuji ho primitiva, který využívá toho, že má jakous takous popularitu, ke které si ovšem dost pomohl tím, že si vypůjčil písně Karla Kryla. Že pro něco napsali H+H, je pro mě novinka, ale pídit se po tom nebudu, protože Landu neposlouchám a poslouchat nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho taky nemusím jako člověka, to jsem psala hned v článku, kdyby se nenas*al do politickejch aktivit byl by asi udělal mnohem líp. Krylovku si vypůjčil i Divokej Bill, to by mi ani zas u něj tak nevadilo a navíc to nazpíval docela pěkně. H+H mu psali písníčky tuším na album Penzion Svět, Strážce plamene a na Benefici černých koní. Ale právě že ho lidi mají ve škatulce Žito a jiné bláboly, ztrácí už přehled o tom že je zpěvák s docela příjemným hlasem a že taky dokáže nazpívat něco jiného než kolovrátek Touha jsem ho do Hudební abecedy zařadila. A myslím, že není od věci si to poslechnout.... ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....