24 srpna 2021

Po neplánované odmlce ....

 


.... způsobené víkendovým pokládáním
nového lina, následným doražením už načatého kabelu na net a čekáním na opravu synkem se opět hlásím s nějakými obrázky. Ovšem nálada nic moc. Za prvé, při pokládce lina jsme zjistili, že nám uřízli o 20 cm méně než jsme potřebovali, to se nakonec vcelku zdárně synkovi podařilo vyřešit že to ani není na dálku vidět, lino vypadá super, měla jsem strach jestli nebude moc světlé, přece jen vybírala jsem jen ze vzorku 50 x 50 cm. A po reklamaci mi v prodejně přislíbili kompenzaci. Za druhé, už podruhé jsem se dozvěděla, že mne paní doktorka, zřejmě velký vtipálek, i přes její ujišťování že v září ta operace bude, ani na září, ani na říjen a ba ani na listopad neobjednala a že ani žádný požadavek na mou operaci nebyl primáři předložen. To už jsem se málem rozbrečela, protože ruka mne bolí víc a víc (ani se neobtěžovala mi napsat léky na bolest) a navíc mne zrazuje občas i v úchopu. Takže jsem se naštvala a dneska se objednala k mému původnímu ortopedovi, tehdy jsem to neudělala protože mne to hodně bolelo a hledala jsem kde mají co nejdřívější termíny aby mne mohli vzít. Teď tedy už chápu proč u téhle doktorky byly tak krátké ...
Mám si vyzvednout rtg snímek a 10.9. k němu přijít. Tak snad se té operace někdy dočkám.
 A zatím jsem neměla moc možnost zkoušet nový fotopřírůstek ke starosklíčkům, starobezzrcadlovku Sony NEX. Je to prťouš do ruky, na krku jí skoro necítím, ale má jednu pro mne nezanedbatelnou nevýhodu. Fotí se jen přes displej. Ale už chápu proč se bezzrcadlovky stávají stále oblíbenější. Jsou malé, lehké, ale nejste u nich odkázaní na jediný objektiv, protože jsou výměnné stejně jak u zrcadlovek. Je to prostě takový hybrídek mezi kompaktem a zrcadlovkou. Ještě si mám v plánu si pořídit redukci na objektivy Canon, neb jeden analogový EOS se mi tu fláká na poličce a díky ní se můžu podívat ve starosklíčkách i po těch canoňáckých. A nejlepší je, že mne tahle hračka i s redukcí vyšla na 2400 Kč.  No teď ještě tedy za dvě kila ta druhá redukce a za kilopade mezikroužky.Ty moje na ní nejdou. Beru tuhle koupi jako bolestné 😄😉 ....


Ale ke kytičkám. Tak tři roky zpátky, měla jsem já i dcera dlužichové období. Jak jsme někde viděly zajímavou dlužichu, už jsme jí měly v záhonku. Z Polska jsem si dokonce dovezla čtyři krásné exempláře. Vloni mi ale dcera její dlužichy přivezla s tím, že přece jen si místo nich dá něco jiného. A teď babo raď kam s nimi.... nakonec jsem je dala na místo, které se ukázalo pro ně jako dělané. A když je dcera viděla, jen koukala co z nich narostlo....

Tahle byla dárek, vybírala jí Bobulka


Ta je od dcery ze zahrady ....


... stejně jako tato ...


... a tato ...


Tohle jsou úlovky z Polska ....




A nakonec moje koupě z květinářství



A jak mají různorodé barvy a tvary listů, tak i jejich květy jsou velmi variabilní










20 komentářů:

  1. A já čekala fotku toho lina 😉 Kytičky pěkné, já jsem takový antibotanik, v životě jsem třeba neslyšela název dlužicha.
    Jinak teda přeju, ať se ruka vyléčí a je zas dobře ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha.... no vidíš, to mi nějak nepřipadlo důležité.... ;-) možná si slyšela název Heuchera, mnoho lidí jí zas třeba zná jen pod tímhle latinským jménem. Doufám, že se to dá dohromady a ne že zas kvůli kovidu zruší operace. To by mne asi vážně švihlo.

      Vymazat
  2. Tyhle kytičky jsem už někde viděla, ale neznala jsem jejich název. Mají krásné listy i květy.
    Držím palce, aby ses operace dočkala. Když něco bolí, tak to stojí za prd. Opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná ti řekne něco spíš Heuchera. I pod tímto názvem jí můžeš znát. Dneska jsem si vyzvedla cd s rtg snímkem, a ještě zavolám praktičce jestli jsem nakonec ty zprávy nedala jí. A jen budu doufat, že kvůli kovidu zas neskončí s operacemi.

      Vymazat
  3. Pořídila jsi pěknou sbírku aparátků na focení a krásnou sbírku dlužich. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No sbírku.... aparáty mám dva, spíš jako základ sbírky by mohly sloužit ty objektivy ;-) Dlužichy jsou něco jiného :D

      Vymazat
  4. Moc pěkné fotografie. Bezzrcadlovka Sony ...to prý je dobrá volba. Syn, který fotí už roky a dokonce i na živnostenský list, tak o ní docela vážně uvažuje. Ovšem o nějaké vyšší řadě, aby fotky byly skutečně kvalitní. Podle různých recenzí prý patří mezi ty kvalitní. Jsem zvědavá, zda se pro ni rozhodne. Má sice zrcadlovku NIKON D750, ale nechává ho často vnučce Andrejce, která už také fotí. Měj se hezky a ať Ti Sony dobře slouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sony byl tuším první výrobce foťáků, který s tímhle konceptem přišel na trh. Až dlouho po něm ostatní a třeba Nikon s bezzrcadlovou řadou Z přišel až předloni. Ten fotograf od kterého jsem jí kupovala mne varoval, že Sony je návyková, že on sán z Nikona na ní přešel ;-) No mě prostě chybí ten hledáček a ovládání všeho rovnou rolery na foťáku a ne že musím jít všechno nastavovat v menu. U Nikouše si to v menu nastavíš projednou a už tam pak nemusíš šahat, všechno ostatní si pěkně ovládáš prsty na rolerech. Ale nevím jak je to u těch vyšších řad sony a normálních zrcadlovkách. jen srovnávám tuhle s tím s čím normálně fotím.

      Vymazat
  5. Fotky jsou moc krásné, ale jinak - ta ruka musí být hodně nepříjemná, bolavá a navíc pocit, že na tebe lékařka prostě kašle celé situaci nepřidá. Snad bude v jiných rukou tvé ruce i tobě líp.
    Vendy, přeji pokud možno hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V to doufám, ten můj původní ortoped je opravdu na takové věci dobrý. Snaží se ulevit od bolesti jak to jde.

      Vymazat
  6. Slovo dlužicha mi doposud zůstávalo utajeno, ale to v botanice to není žádná výjimka. A z fotek jsem si vybral tu předposlední :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dlužicha nebo též Heuchera, to je latinsky a předpokládám že to už ti vůbec nic neříká ;-)

      Vymazat
  7. Tak nejdříve ti přeji,aby jsi měla po operaci a zbavila se bolestí.Mně občas už nějaké klouby zabolí.A doktoři,ti u nás ve městě snad nefungují.Objednají jenom asi se smrtí na jazyku.
    Docela mě zaujala bezzrcadlovka Sony.Má ji totiž švagra a trochu jsem se s ní seznámila.Pokud mi nepůjde opravit můj Nikon,nový si kupovat nebudu,jenom starší tělo,mám hodně doplňků a zkusila bych něco jiného.A právě uvažuji nad Sony.
    Fotografie jsou nádherné,jako vždy.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tuším Sony byla první kdo s bezzrcadly přišel na trh. A jak o tom přemýšlím, tak už je to nějakých cca 12 let kdy se o nich začalo mluvit. Tehdy to stálo kolem 80000 Kč. Až teprve dlouho dlouho po nich začala třeba Leica a ostatní. Nikon s řadou Z teprve předloni. Zatím stále je víc plusů pro zrcadlovky, ale bezzrcadla je rychle dohánějí. Tak pro hobby fotografy je to výhoda, malý rozměr ale výměnná skla, profíci sice na ně taky slyší ale spíš zatím pořád drží na zrcadla. Ovšem že já jí koupila za takovou nízkou cenu neznamená, že by nové nestály pálku. Na Bazoši tuhle nexku pětku koupíš i s objektivem za cca 5000 - 7000 Kč. A pokud bys chtěla investovat víc, tak do 12000 koupíš Sony A7, což už je mnohem novější model. Jen na staroskla budeš potřebovat redukci NEX - M42. Na Aliexpresu je mají do těch dvou stovek. Nebo si můžeš zkusit dát inzerát že koupíš samotný tělo Sony Nex 5 a výš nebo Sony A7. To je pak levnější. Tak jako jsem ho koupila já. Je to od profesionála který s ním už nefotil, takže objektiv si nechal k jiným foťákům (přešel na SONY úplně) a já zas ten objektiv tak nutně nepotřebuju, když to mám jen na starosklíčka. Jen tedy mezikroužky by sis musela pořídit nové, přímo na Sony. Taky je mají na Ali do dvou stovek.

      Vymazat
  8. Krásné fotky, hodné učebnic botaniky.

    Asi před dvěma roky jsem si koupil kompakt Sony, ale použil jsem ho jen jednou při výpravě na Gerlach, resp. půjčil jsem ho synovi a snaše, aby fotili nezávisle na mně, já jsem se držel mobilu.
    Samozřejmě žádný bokeh nezachytím, ale zase nemusím tahat 2kg fotobrašnu. Držím se při zemi :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na výlety mám docela fajn fotobatoh s možností nastavit si uvnitř prostor jak potřebuju, takže ho využívám krom na foťák a objektivy i na bundu nebo triko, mám tam peněženku. A je lehký a není to žádný obr.

      Vymazat
  9. Jak budu mít opravenou nohu, ráda bych se pustila do důkladného předělání zahrady. Prozatím si alespoň čtu a prohlížím rozličné trvalky i letničky a už pouhé plánování a čtení o nich mi přináší nesmírné potěšení. Dlužichy jsou také ve hře, ráda jsem si je podrobněji prohlédla, určitě taky nějakou pořídím.
    Doktorka je skutečně neskutečná. Seš si jistá, že je opravdová? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, začínám o tom pochybovat.... zahradu zas nějak zanedbávám, a to není dobře, ale musím se do ní dát, jen teď mne čeká týden dovolené na chatě (zas práce!) ale také záleží na tom jaké bude počasí, protože pokud by mělo být tak jak dneska, tak se rozhodně nikam neženu, i když riskuju, že se tam pak dostanu bůhví kdy. Dlužich je opravdu velké množství variet, určitě by sis vybrala. jen po letech mají takovou nepříjemnou vlastnost, že dělají takové vyholené stonky, ale to se zas tak nic neděje, ostříháš je, necháš zakořenit a máš nové sazenice a původní rostlinu můžeš zlikvidovat. Ale řekla bych že to dělají jen ty úplně původní kultivary, ty nové už tak moc ne.

      Vymazat
  10. Vendy, obdivuji Tvou práci se starosklíčky a co já vím ještě. Já to ani neumím použít. Fotky jsou parádní, jen tak dál.
    Přeji fajn sobotu. D.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak každý má něco, ty zas rejdíš po republice a máš tím pádem spousty možností fotit místa známá i neznámá.... ;-)

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....