20 července 2021

Výlety s hádankou ....


.... potřetí a naposledy. Skvěle jste hádaly i tentokrát,
opravdu šlo o Lázně Mšené, a moc vám děkuji za komenty. Navíc kdo zabloudil o den dřív k Padesátce, ten věděl hned. Po šestnácti letech se hodně věcí mění, jiné jsou tak nějak neměnné. Tady se něco změnilo na první pohled, a něco nezměnilo. Tedy asi jak v čem. Už jsem psala, že před tím pavillonem kde jsem já bydlela zmizelo spousty vzrostlých stromů, stejně tak zmizely vzrostlé lípy ze vstupní aleje a jsou nahrazené novými mladými stromy, ale co naplat, ty než vyrostou do té majestátnosti původních stromů, tak to uplyne hodně vody. Dvorana má nově opravenou fasádu stejně tak je nově zprovozněná lázeňská kaplička. Vznikla tu i nová venkovní sportoviště, posilovna a venkovní bar s odpočinkovou zónou. Ovšem nejvíc je vidět úbytek lázeňských hostů. Ono o víkendech nebo svátcích spoustu pacientů odjíždělo tak nějak načerno domů, protože procedur bylo minimálně, ale kompenzovalo se to tím, že sem přijela spousta lidí na prodloužený víkendový pobyt, a pak, hlavně ty výpravy japonských studentů architektury, které byly opravdu velmi početné. A tak lázně byly stále plné, žily a dýchaly. Teď po změně pravidel, navíc i s různými covidovými zákazy a příkazy lázně zely prázdnotou. To co se dřív dalo počítat ve stovkách, se dalo pomalu spočítat na prstech dvou rukou. A můžu vám říct že to nebyl radostný pohled ....


Ale dost smutnění dáme si poslední výlet téhle ne zrovna odpočinkové dovolené. Myslím že s městem ve kterém jsem byla si také lehce poradíte... připraveni? Tak jdeme na to ...

První zmínka o městě je z roku 1216, kdy patřilo pražskému biskupství, později arcibiskupství. Městská práva obdrželo město od biskupa Zbyňka Zajíce z Házmburka. Město leží 54 km jihozápadně od Prahy na řece Litávce



Ve 13. století se započala éra města jako města hornického. Nejdříve se zde těžilo stříbro, později, ve století dvacátém úplně jiný prvek.
Dolování se na dlouhá léta stalo určujícím prvkem zdejších lidí, ale podepsalo se i na pohnutých osudech mnoha jiných lidí



V jednom ze zdejších dolů se v roce 1875 dosáhlo poprvé hloubky 1000 m, ale také zde při požáru v jiném dole zahynulo 319 horníků. Až do 20.let 20. století bylo město jedním z nejmodernějších evropských důlních revírů s pěti hlubinnými doly. V roce 1846 zde byla založena první báňská škola


Město má, krom zdálky viditelné těžní věže, ještě dvě dominanty. Kostel sv. Jakuba st. na náměstí a mariánský barokní komplex nad městem, který je s centrem spojen krytým 400 m dlouhým schodištěm s 373 schody podle návrhu Kiliána Ignáce Diezenhofera






Z nich vede několik východů do parku kolem i ke kapli sv. Maří Magdalény. Už druhé v tomto regionu


Další historickou památkou je zámeček Ernestinum, který byl majetkem prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic. Zde se nachází stálá expozice zdejšího rodáka, fotografa Františka Drtikola.
Myslím že nápovědí máte habakuk, takže by neměl být vůbec problém město uhodnout. 


9 komentářů:

  1. V tom městě jsem nikdy nebyla, ale podle indicií a Googlu by to mohla být Příbram. Moc ráda jsem se do města na řece Litávce podívala.

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, tak tady jsem vedle, neznám. To náměstí - domy na něm - mi připomnělo Benátky nad Jizerou. Ale ta jsou opačným směrem. Každopádně ten žlutý kostel vypadá moc pěkně. J.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tady jsem také nebyl. Podle těžby stříbra by to svádělo říct, že jde o Kutnou Horu, ale v ní jsem byl a ta vypadá jinak. Velká koule na náměstí je zajímavá, i to jak se s nerovností terénu stavaři vyrovnali u konstrukce schodů.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsem si už jistá, ale tipuji to na Příbram. Kdysi jsme tam byli i v té kapli. Vnitřek je trochu podobný výzdobě kapličky na Skalce u Mníšku pod Brdy.

    OdpovědětVymazat
  5. Od začátku článku jsem se těšil, že v komentáři připomenu pana Drtikola, a pak jsem zjistil, žes ho připomněla sama :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Františka Drtikola jsem si nechávala jako takovou velkou nápovědu. I když asi spíš opravdu pro fotofajnšmekry ;-)

      Vymazat
  6. Podle dolů, té kašny a Svaté Hory bych řekla Příbram. Ale nebyla jsem tu vic jak 10 let, paměť už málo slouží 😉

    OdpovědětVymazat
  7. Téměř necestuji, takže ani nehádám. Ale fotky jsou skvělé a asi nejvíc působivý byl ten záběr na schodiště, kde,kdyby nebylo siluet lidí, tak bych měla pocit, že se dívám do šachty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé části těch schodů tak vypadaly, jiné byly velmi hezké. Je to dané tím že se překonával docela vysoký kopec, a to že mezi těmi schody byla podle terénu odpočívadla. Přece jen skoro půl kilometru je hodně na schody.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....