28 července 2021

Hurá do zahrad ....

 

.... pod Hrad. No jo, zas a opět. A opět s Padesátkou.
 Konečně jsem jí mohla předat fotku, kterou si u mne objednala a koupila. Ovšem tentokrát do těch které se při minulých návštěvách ještě opravovaly. Ledeburská a Malá Pálffyovská. První mne nadchla, druhá zklamala. Jak je Velká Fürstenberská opravdu velká, vlastně největší ze všech zahrad komplexu, malá Fürstenberská  má nejkrásnější dekorativní výzdobu a je nejčlenitější, Kolovratská a Malá Pállfyovská, nově opravená, si zachovaly svůj ráz zahrad užitkových, tudíž na jejich terasách najdete jen trávu anebo ovocné stromky, poslední, Ledeburská je zahrada jakou si opravdu člověk u šlechtického paláce i když ve stísněných městských podmínkách představuje. Rovnou plochu s krásnou salla terrenou, ale i pravidelná schodiště s terasami osázenými květinami. A samozřejmě nesmí chybět fontány. No a to nejdůležitější! Nádherné výhledy na Prahu.
My to měly ještě okořeněné rachotem střelby ozývající se z Palachova náměstí. Ne, nešlo o žádný krvavý převrat, i když dle intenzity a častosti střelby by se tak dalo i usuzovat, ale o natáčení amerického filmu Gray Man který tu jako jedna ze tří amerických produkcí které momentálně využívají Prahu, v hlavní roli s Ryanem Goslingem natáčí podle stejnojmených thrilerů společnost Netflix. Jinak by jste ještě mohli v Praze narazit na Adama Sandlera a Orlanda Blooma, ten už je tu pomalu jak doma.
Tak mi dovolte pozvat vás opět na procházku do
 palácových zahrad ....

Pohled do Velké Pálffyovské z nejvyšší terasy Malé Pálffyovské




To co by se dalo pokládat za louku s křovím jsou terasy Malé Pálffyovské zahrady



Teď už jsme se přesunuli do poslední ze zahrad, zahrady Ledeburské. Ta její rekonstrukce se opravdu podařila





Sešli jsme konečně po schodištích k poslednímu, z kterého už vejdeme do nejnižšího patra zahrady


Oprav se dočkaly hlavně fasády a fresky, ty totiž velmi trpí u všech zahrad kvůli jižní dispozici velkým zahříváním které zvlášť v zimě způsobuje problémy, kdy se zdi po mrazivých nocích zarosí, a následně zas voda zmrzne a tím pádem trhá omítky


Nové jsou i treláže na zdech


A hlavně výzdoba Sally terreny, která slouží i jako divadelní jeviště či koncertní sál






Zítra vás pozvu ještě do poslední ze zahrad tohoto komplexu, která ale už není v rámci zahrad svahu pod hradem, ale je součástí Valdštejnského paláce ....


26 komentářů:

  1. Wendy, děkuji za krásnou procházku v místech kam se určitě už nevídám. Věřím, že jste si procházku užili 👍🍀

    OdpovědětVymazat
  2. Vendy, moc hezké fotografie a ještě s Tvým výkladem.To se mám...Moc se mi to líbilo a jak je vše udržované. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty ostatní zahrady už přímo volají po opravách, prostě to umístění v jižním svahu je pro ně vražedné....

      Vymazat
  3. Ty zahrady jsou opravdu krásné a těším se na další příspěvek. Krásný den Vendy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou krásné, a já bych se tam někdy ráda dostala třeba v říjnu a navečer, když jsou nasvícené.

      Vymazat
  4. Moc ráda jsem u tebe na blogu zopakovala prohlídku zahrad, jen my jsme to šly obráceně - nahoru a ne všechny zahrady jsme navštívily, chtělo by to, až nebudou vedra, si tam opět zajít. Parádní výklad. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono se musí jít nejdřív nahoru a pak dolů. Směrem od Hradu, čili shora to nejde, to zatrhnul Ovar. Jen do Velké Fürstenberské se dá jít zvrchu jak ze zámeckých schodů tak zespodu od polského velvyslanectví.

      Vymazat
  5. Tak na procházku do zahrad jsem šla ráda,jsem nadšená.Krásně jsi všechno nafotila a nádherná je výzdoba Sally terreny.Praha je od nás kousek a sestra tam jezdí často.Ráda bych vše viděla na vlastní oči.
    Měj se Vendy hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty zahrady za to stojí, teď jsou přístupné v jednom sledu čtyři zahrady a do páté se jde jen o pár metrů dál, k polskému velvyslanectví.

      Vymazat
  6. Opravdu velká krása, dlouho jsem v zahradách pod Hradem nebyla...
    Vendy, měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát jsem si říkala, že už by se mohli dát do rekonstrukce těch dalších, tam už taky ty omítky začínají vypadat velmi tristně....

      Vymazat
  7. Asi se tam vypravím, "navnadilas" mě. Krásné fotky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla hodně zvědavá na tu Ledeburskou zahradu. Navíc to je pojem mezi těmi palácovými zahradami. A nezklamala mě....

      Vymazat
  8. Tuhlevá jsem šel kolem, ale nějak jsem zrovna neměl náladu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, není vždy nálada. Já se na tu opravenou Ledeburskou zahradu těšila už od loňska.

      Vymazat
  9. Vendy, díky za tuto krásnou reportáž. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné fotky, zahrady jsou krásně opravené. Procházka s Tebou se mi moc líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na jednom konci skončí a můžou začít s opravami od začátku. Na tom svahu to fakt hodně trpí povětrnostními vlivy.

      Vymazat
  11. Pálffyovci byl nějaký rod ze Slovenska, ne? Možná si to ale pletu s jedním slovenským hokejistou. Pěkné výhledy a ani si nepamatuji, že bych tudy někdy šel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož Slovensko nebylo až do vzniku Československé republiky samostatným státem, ale patřilo k Uhersku jako Horní Uhry, tak je to rod uherský. I když tenhle majitel byl Maďar jak poleno. ;-) Ty zahrady normálně z ulice neuvidíš, snad jen část velké Fürstenberské, jsou totiž schované za paláci ke kterým patří. A od Hradu, když jdeš po zámeckých schodech z Hradčanského náměstí je také neuvidíš, leda že se nahneš přes zeď u schodů.

      Vymazat
  12. Krásná procházka, umím si představit :-).

    Tentokrát mi na kalibrovaném monitoru připadnou fotky přesaturované, přemýšlím, čím to je. Nedělalas finální úpravy na obrazovce notebooku za hodně slunečného dne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bingo! Všechny stojí za prd, já to vím. Z té procházky jsou všechny spíš na vyhození než publikování. Bylo sluníčko zas jak prase, když jsem to fotila a navíc byly všechny sakra neostré. Nevím co jsem zas kde podělala. Já kalibrovaný monitor nemám, ale mám ho ve stínu, ale ty úpravy jsou různými filtry. Proto i ta vyšší barevnost.

      Vymazat
  13. Nádhera, závidím. Snad se také někdy osobně podívám.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....