25 července 2021

Kostel sv. Jakuba, Ernestinum a ....

 

.... šlus. To je všechno, co je, alespoň pro mne na Příbrami
hodno dokumentace a co mne zaujalo. Kostel je na náměstí, takový mi na té velké dlážděné holé ploše připadá osamělý. Ovšem díky tomu se dá zas dobře fotit. A byl zavřený. Nějak nechápu systém. V Olomouci až na pravoslavný kostel všechno volně přístupné, a že těch kostelů a kaplí tam je dost. Příbram kostel jeden, na zóně pro turisty a zavřený. A to není jen tady. Já vím, že i v Praze či jiných městech nejsou všechny kostely přístupné úplně, ale dá se u mnoha nahlédnout do interiéru alespoň přes mříž v otevřených dveřích.
No, nic. Tak jsem si ho nafotila aspoň zvenku. Vlastně kousek za kostelem se nachází zámeček Ernestinum, budova na které je jasně vidět jak šel čas. Slouží jako infocentrum, obřadní síň i výstavní síň. Když jsem tam byla, zrovna probíhaly dvě svatby. A obě zřejmě milovníků veteránů, jak uvidíte z fotek ....






Zámeček Ernestinum, historicky nejcenější stavba města nese jméno svého nejznámějšího majitele, pražského arcibiskupa Arnošta (Ernesta) z Pardubic. Dříve tu stála dřevěná tvrz církevních majitelů. Její existence faktická, je ale potvrzená až ve 14. století právě přestavbou kterou začal právě Arnošt. Jeho nástupce Jan z Jenštejna v úpravách pokračoval a tvrz nechal obehnat hradbou a hlubokým příkopem.
Citelně utrpěl za husitských válek, za nepokojů měšťanů v 16. století, za 30leté války a později i dost nešťastnými stavebními úpravami. Z původní kamenné středověké tvrze se zachoval na východní straně jen gotický arkýř kaple a dalších několik prvků. Ton že sem Arnošt jezdil a pobýval tu, dokládá i několik zde vydaných listin. Za jednoho z pobytů prý vyřezal z hruškového dřeva Madonnu která je nyní na oltáři v bazilice na Svaté Hoře. V roce 1849 po rozsáhlé přestavbě se stal zámeček  prvním sídlem montánního učiliště z kterého později vznikla Vysoká škola báňská a báňská akademie. Ta zde sídlila až do roku 1946. Pak byla přestěhovaná do Ostravy. Různá struktura a barva zdiva odlišuje jednotlivé etapy přestaveb. Hlavním lákadlem je stálá expozice díla fotografa Františka Drtikola který se v Příbrami
 narodil a je zde i pohřben.




Sochu Arnošta z Pardubic jsem musela fotit z boku, před ní se motalo velké množství svatebčanů, takže jsem se jim vyhýbala jak jen to šlo




Tahle krásná felda přivezla nevěstu  ....




.... zatímco ženicha tahle černá krasavice




A ještě pár záběrů po cestě na autobus



Zepředu úplně obyčejný dům, zezadu hrádek. Tuším, že je zde nějaká fara


Na ulici, kde je něco jako autobusové nádraží navazuje ulice nesoucí jméno generála Richarda Tesaříka. Pokud vám jméno někoho připomíná, máte pravdu. Jednalo se o otce zpěváků, bratrů Tesaříků zakladatelů Yo Yo bandu.
Když jsem si ho vygůglila, zjistila jsem, že to byl pěkný průšvihář a bouřlivák. Takže ne každý brigádní generál byl suchar 😉











16 komentářů:

  1. Vendy, obdivuji, kolik si zjistíš informací o místech, která fotíš. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě totiž hodně baví, a zároveň to je taková úchylka, poučovat... Ne, ale říkám si, že proč o těch místech nenapsat víc a nedat jen fotky, ale i nějaké info. Navíc net je skvělá studnice. Já sama kolikrát potřebuju zjistit nějaký výraz nebo místo či kytku a tak si brouzdám. A přitom kolikrát najdu ještě další množství doplňujících věcí.

      Vymazat
  2. Moc hezké fotografie a hezký je i výčet zajímavostí. O panu Tesaříkovi st. jsem něco už četla. Líbí se mi kostel, ale je fakt, že v současné době je málokterý otevřený a přístupný mimo dobu mše. Je to asi i kvůli možným krádežím a vandalům, kteří si ničeho neváží a ani k těmto místům nemají žádnou úctu. Vendy měj se hezky a hlavně se opatruj. Přeji Ti příjemné letní dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si matně vzpomínám, že o něm vyprávěli Tesaříci v nějakém pořadu ČT. Že stejnej jako voják, tedy bouřlivák a rebel byl i doma. Kostely mají většinou ještě mříž mezi vstupem, takže se tam vandalové nedostanou. A pokud se bojí tak ať jí tam nechají nainstalovat. Opravdu jsem byla překvapená, že v té Olomouci bylo přístupná většina a když ne, mohla ses tam právě podívat přes mříž nebo sklo.

      Vymazat
  3. Taky většinou narážím na zavřené kostely i když zrovna v poslední době jsem měla štěstí.Fotit kostely,pokud mě něčím zaujmou mě baví.
    Ovšem felda,to je něco.Jako mladá jsem se v ní vozila,také v bílé.Kde jsou ty časy.
    Měj se hezky



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem jako malá jezdila na chatu, tak jsme po cestě těch felicií a spartaků pár potkávali, jezdilo se tím směrem z Prahy na Slapy anebo na Dobříš nebo Orlík. To byly výletní místa Pražáků. Jenže to bylo v době kdy jezdili ještě kulaté autobusy "ereny" které mívaly, podle vytíženosti trasy ještě takovej "babosed" přívěs stejně kulatej jak ten autobus. Vždycky jsem chtěla sedět v něm. Průvodčí musel na každé zastávce projít autobus a pak přejít do toho přívěsu. V něm se svezl na další zastávku, počkal kdo nastoupí, zkontroloval ho a zas přešel do autobusu. No nachodil se chudák, nachodil... nechápu, proč se Škodovka v novodobé historii ke kabrioletům jako jediná automobilka nevrátila.

      Vymazat
  4. Ten zámek není nic moc, připomíná spíš budovu pošty, pokud ale ta hradní strana patří k němu, hned je to o něčem jiném.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je psáno v článku, rozdíly vzhledu a struktury omítek ukazují co kdy bylo přistavováno.... ano a ta kamenná část je nejstarší, ze 14. století.

      Vymazat
  5. Drtikol i Sitenský - to je moje krevní skupina :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na Sitenského bys ještě měl čas dva měsíce. Drtikol je tam stálá expozice

      Vymazat
  6. Vendy, krásná reportáž. Díky, v Příbrami už jsem nebyla leta. Měj pohodové dny nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  7. Vendy, krásné fotky. V Příbrami jsem nikdy nebyla, a proto jsem moc ráda nahlédla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono toho vlastně ani nemusíš litovat že jsi tam nebyla. Opravdu tam je k vidění jen ten areál na Svaté Hoře.... a okolí. Maximálně pro ty koho zajímá dolování a jeho historie pak muzeum na Březových horách a ten bývalý uranový lágr. Jenže to už by musel mít člověk auto, protože zrovna ten je úplně mimo autobusové spojení a na Březové hory hledat další spoj z některého z autobusáků.

      Vymazat
  8. Vendy, moc si pochvaluji tyto fotky, my jsme se v Příbrami nikdy neohřáli, vždy jsme ze Svatého Kopečku jeli rovnou směr Rožmitál a tak jsem díky tobě prvně ve městě na prohlídce.Dříve jsem taky u fotek nechávala info, které jsem znala nebo si zjistila a protože tehdy ke mně nikdo nechodil, nechala jsem toho a nyní popíšu jen stručně a přidám fotky. Ať si to ti, koho to zajímá, zjistí sami, ale tvůj styl je zajímavější a poutavější.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhledávání informací mě baví, ať proto, že se dozvím já sama něco nového, nebo i pro jiné. A stejně tak se ráda dozvídám i na jiných blozích na co se vlastně koukám. Toho že jste do města nejeli nemusíš litovat, není to zas tak bůhví co.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....