15 července 2021

Fontány kam se podíváš ....

 

.... aneb nejen město vědění je Olomouc, ale i fontán,
kašen a gejzírů. Ve městě se nachází soubor sedmi velkých barokních kašen s postavami z řecké mytologie s hromadným názvem Souznění. Mnoho dalších je ale také skryto v nádvořích fakult, u zdí domů, v pasážích ... Jako první jste viděli fontány v zahradě FF UP. Další na mne vykoukla na náměstí Republiky, tzv. kašna Tritónů, tak trochu popřesunovaná sem a tam když se budovaly tramvajové linky. 
Jelikož jsem došla jen na Horní náměstí, dvě ze sedmi jsou i zde. Neptunova a Caesarova kašna. Pod radnicí stojí velká, ale moderní Ariónova kašna a poslední co jsem nafotila je Pramen živé vody sv. Jana Sarkandera. Na Dolním náměstí jsou také dvě ze souboru Souznění, ale tam už jsem se nedostala ....


Kašna Tritónů na náměstí Republiky


Herkulova kašna. Nejdřív jsem chtěla nějak ty sedící lidi eliminovat, nicméně pak mi přišlo docela vtipné spojení gesta sochy s těmi kdo pod ní seděli. Jako by Herkules svým gestem říkal "Mazejte taky něco dělat" ...


Ariónova kašna. Je postavená náhradou za kašnu dítěte s delfínem. Uvedená do provozu byla v roce 2002. To že je rájem pro děti, bylo více než zřejmé, jak uvidíte z dalších fotek




Jak je vidět, u fontány bylo i pár obyvatel opálenější pleti, a ta paní která se velmi marně i když velmi hlučně snažila dostat z vody toho chlapce byla jeho babička. Že si z ní nic nedělal je jasné. Z vody vylezl až když zasáhla matka a několik tetiček



A vracíme se k baroku, největší kašnou v Olomouci. Caesarovou. Patří mezi hlavní ze souboru, který nemá nikde ve světě obdoby. 
Ústřední postavou je, jak jinak, Gaius Julius Caesar, údajný zakladatel bývalého hlavního města Moravy. Z archeologických nálezů v okolí Olomouce se opravdu prokázal římský vojenský tábor



Dvě sochy mužů na skále a podávajících si ruce vyjadřují soutok řek Moravy a Dunaje


Poslední z mnou viděných a focených fontán je Pramen živé vody sv. Jana Sarkandera na nádvoříčku před jeho kaplí. Je z roku 2007 a je velmi zajímavá krásně provedenými detaily i svou výškou. 620 cm





Tak, a pro tentokrát se s Olomoucí loučíme. Jednu zajímavou stavbu ještě mám v záloze, ale tu bych ještě ráda víc zdokumentovala. Takže až vyrazím na další průzkum tohoto města, musím si jí ještě řádně obejít a nafotit.




20 komentářů:

  1. Kašny jsou opravdu krásné, ty historické i ty modernější. A ke koupání v tom horku svádějí. Naštěstí si to nedovolí na každý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do té Ariónovi kašny děti můžou. Ty to mají povolené ;-)

      Vymazat
  2. To jenom koukám,jsou to všechno nádherné a zajímavé kašny.I ti lidé k tomu nějak patří.
    Přemýšlím,kolik jich je u nás ve městě.Vím jen o jedné.
    Díky za parádní příspěvěk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás ve městě je šest. Aspoň o kterých vím.

      Vymazat
  3. Voda je ve městech naprosto nezbytná. A v Olomouci to zjevně vědí!
    Vendy, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, tak. Fontán, kašen a gejzírů tu mají velké množství.

      Vymazat
  4. Olomouc se může pyšnit krásnými kašnami. Jak těmi historickými, tak i novými.
    V Jihlavě máme na náměstí dvě, kašnu Neptunovu a kašnu Amfitrité.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné jsou ty které jsem viděla a určitě parádní i ty které jsem neviděla. Ve Třebové je na náměstí jedna kašna, další dvě jsou pod náměstím, další, i když taková mrzácká je na druhém náměstí a dvě velmi zajímavé jsou před nádražím. Všechny jsem na blogu měla.

      Vymazat
  5. Ty želví jsou úžasné a moc pěkné jsou i ty spojené listy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celá ta fontána u JS je nádherně vypracovaná, má skvělé detaily.

      Vymazat
  6. Je zajímavé, jak nějaké město vnímá "cizinec" 😉 želva je jasná zastávka při každé návštěvě centra. Přiznám se, že pramen JS neznám, tak diky za osvětu. Krásný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, želva zanechala trvalou vzpomínku i u mého kamaráda, který s OH vystupoval několikrát v Olomouci a měli čas na procházku městem. U toho JS jsou opravdu krásné detaily z bronzu a ta finská žula z které jsou ty lastury je taky parádní.

      Vymazat
  7. Příště jedu s Tebou...!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Vendy, já ti závidím to počasí, my jsme měli nedávno v Olomouci pod mrakem a dokonce chvíli pršelo, tak mám fotky nepříliš povedené. Olomouc je na všechny způsoby pěkná pro výlet. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bála jsem se jak mi to s počasím vyjde, protože až do té doby než jsem jela neustále pršelo. Ale vyšlo to naprosto luxusně!

      Vymazat
  9. Olomoucké fontány jsou nádherné, ale znám jen ty z centrálních náměstí. V Brně také snědé děti jednu fontánu u Janáčkova divadla využívají jako koupaliště, zřejmě je to inspirativní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to jsou děti, no budiž, ale když je to celá snědá tíseň, to je pak eklhaft....

      Vymazat
  10. Fontán není nikdy dost. Zvláště v těch vedrech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, a zvlášť když jsou tak krásné...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....