02 června 2021

Tak, a první den ....

 


.... v důchodu mám za sebou, a přemýšlím jestli
nepřejmenuju blog na Ze života důchodkyně. Jenže to by asi bylo psaní  dosti se vymykající představě o spořádané a slušné důchodkyni.... je to takové zvláštní, jeden den jdete spát jako pracující člověk, říkáte si při pohledu do zrcadla že na šedesát to není ještě tak nejhorší, jsou čtyřicítky co vypadají na osmdesát a dvacítky co vypadají na čtyřicet, a ráno vstáváte jako pracující starobní důchodce. Brrrr, ten název starobní, to je prostě děsný. To zavání představou takových těch viktoriánských chudobinců, kde končili staří lidé a babek zabalených ve velkých vlňácích s nohama obalenýma hadry. Proč si ministerstvo nedá práci a nepojmenuje to jinak? Taky jsem okamžitě musela utrhat obdržené části důchodu drápky. Poplatila a povracela jsem co bylo potřeba, objednala si na Ali ještě nějaké věci a doufám že stihnou přijít dřív než vstoupí v platnost zákon že se budou platit cla i pro nákupy pod dvacet doláčů a vyplňovat celní prohlášení.
Ještě zbývá objednat zvěři krmení, objednat Bobeše na preventivní prohlídku, a  další a další a důchod je v prachu... no ještě že přijde taky výplata. Člověk si říká Nepotřebuju toho moc, jsem zvyklá neutrácet, budu šetřit, ale běda! Jak se objeví peníze na účtě, najednou vyskáče tolik věcí které se musí zakoupit, zaplatit a najednou člověk zjistí, že by jich potřeboval dvakrát tolik. Přinejmenším. Spíš třikrát. Ovšem s určitou zvrhlou radostí se svým novým společenským statusem pochlubíte kamarádům a kamarádkám, které ještě v důchodu nejsou a mají to do něj ještě pár let, ti kteří tam už jsou vám pogratulují k obdržené almužně a řeknou, že teď už nebudete mít vůbec na nic čas, jiní se hned starají jestli nejste takový cvok, a nevzdali se své práce, protože s tou směšnou částkou která vám je přiznaná nemůžeš přece vyjít! Jo a ty jsi šla do předčasnýho? No to jsi si dala, přišla jsi o spoustu peněz který se ti už nevrátí! To je reakce zas jiných. Nejsem člověk zvyklý riskovat, jdu na jistotu, ale v tomhle jsem měla jasno, risknu raději že ještě dostanu nějaké peníze teď, než bůhví co za ty tři roky kdy bych měla jít do důchodu ofiko. Čas ukáže, jestli jsem si to podělala, nebo na tom něco málo vydělala. Ale už teď mne hřeje pocit, že když mě v práci opravdu hodně naštvou, můžu jim říct báj, báj, a nezůstanu bez peněz. 
Všechny zdraví, zatím nová ještě duševně čerstvá důchodkyně!

32 komentářů:

  1. Vítám Tě do řad důchodců. Přiznám se, že mi to k Tobě nějak nejde. Šla jsem také do předčasného důchodu, skoro o dva roky dřív. Měla jsem zdravotní problémy a tak jsem oželela i nějakou tu korunu. A nelituji, nemusím vstávat ve čtvrt na pět a jít ven i když je tam hnusně. Teď mě někdy budí až sousedů holky, když jdou ráno do školy a štěbetají v předsíni.
    Užívej si novou životní etapu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to taky ke mě nejde :D :D :D.... jen jsem si prostě řekla, že v tomhle případě a v situaci jaká je ve státních financích, budu raději brát toho vrabce v hrsti než vykrmenýho holuba na střeše. ;-)

      Vymazat
  2. A už sis koupila houpací křeslo?
    Všichni důchodci si prý kupují houpací křeslo, povídala Máňa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čéče, já sice vím, že to Máňa povídala, ale nekoupila jsem si ho. I když .... jedno mám, závěsné houpací. ;-) A kdybych se jó chtěla houpat, mám v pokoji Vladko křeslo z IKEA...

      Vymazat
    2. Závěsné houpací máme také, na chalupě, je příjemné se v něm pohupovat a jen tak lenošit :).

      Vymazat
  3. Tak hodně zdaru. Já jdu žádat o důchod "v řádném termínu" tento měsíc. A koncem roku končím. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mohla jsem to taky dotáhnout ještě do konce roku, to je pravda, jenže přede mnou byla vidina té operace a čtvrt roku bez příjmu. Takže by nebylo na soc. a zdr. páč jako dohodář nemám nárok na neschopenku. Sice bych dostala peníze od pojišťovny, ale až po skončení léčby. Takže jsem to prostě udělala takhle.

      Vymazat
    2. Já jdu koncem roku , protože se budu střídat s kolegyní, která je na MD. Jinak už bych před třemi dny mávala na rozloučenou. Takže dělám DOBRÝ skutek. J.

      Vymazat
    3. Když jsem si šla žádat tady u nás na sociálce, tak mi řekli že jsem mohla jít už vloni v říjnu. Ale zas, to bych přišla ještě o víc, takže to je fuk. A dělám stejně....

      Vymazat
  4. Tak přeju pohodový důchod.
    ... a správný důchodce nemá čas a nestíhá ;)
    Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně... jen je problém v tom, že já nejsem ten správný důchodce! :D :D

      Vymazat
  5. Gratuluji k uvědomělému rozhodnutí a držím palce všemi směry :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jestli je uvědomělé (hele fuj, to je jak ze slovníků komoušů. Buďme uvědomělí členové KSČ!) to se teprve ukáže. Spíš bych řekla trochu riskantní ale možná se ukáže že risk byl zisk. Nevěřím moc tomu že po všem tom utrácení téhle vlády amatérů se nebudou v příštích letech důchody buď snižovat, nebo přiznávat mnohem nižší protože se stát bude spoléhat na to, že budou mít lidé našetřené peníze v důchodových spořeních.

      Vymazat
  6. Gratuluju, zdravím vás a tiše závidím...člověk s dalsim Prijmem je hned víc člověk.. Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já navíc dělala jen na čtyři hodiny, takže výdělek prd, prd nula. Takže po letech konečně můžu být snad trochu v klidu, ale jak to tak znám s posledních let, měla bych být ve střehu pořád. Takže když jsem zjistila že to jde, a vlastně už to šlo vloni v říjnu, neváhala jsem a šla do toho.

      Vymazat
  7. Převelikou gratulaci posílám! ♥️

    Tvé rozhodnutí hodnotím jako naprosto správné. Měla jsem kolegyni, která do důchodu nešla a když se po pár letech konečně rozhodla, umřela na rakovinu. Neužila si nic, ani volno, ani vnoučata a vlastně ani ty peníze, procenta, která jí skákala díky létům navíc v práci k budoucímu důchodu, spolkl stát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já doufám že to bylo správně načasované. Ale to ukáže až další vývoj v našem státě. Muž už taky může jít, ale jelikož je říjnovej, doklepe letošní rok a půjde od prvního ledna příštího roku. Doufám, že se tím zbaví mnoha stresů...

      Vymazat
  8. Myslím, že jste se rozhodla správně, Vendy. Teď budete mít spoustu času na sebe, rodinu, koníčky... 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se časově pro mne nic nemění, nemění se ani co se týče práce, jen prostě když už jich budu mít plný zuby, a že to tedy už začíná být na hraně, můžu z práce odejít a nezůstanu bez příjmu. To samé v případě té operace ruky, kdybych měla být čtvrt roku mimo.

      Vymazat
  9. Vendy, ať se ti nadále dobře daří a buď v důchodu hodně dlouho, ať si důchod užiješ.Já jsem šla do důchodu v 60 a ještě jsem při něm pracovala rok a půl do 7/2009, kdy jsem to ,,zapíchla,, a už jen občas zaskakovala za nemocné a dovolenkové...bývalé kolegyně.Pro mne bylo nejlepší, že už nemusím ráno brzy vstávat. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono taky moc toho nebudu mít státem povoleno dělat. Když jdeš do předběžného důchodu smíš mít odpracovaných jen 300 hodin ročně a nesmíš mít výdělek vyšší než 10000. A nesmíš být účastná sociálního a zdravotního pojištění. Těch 300 hodin mám za čtyři měsíce, těch deset litrů se mě tedy zdaleka netýká a to nepojištění je dáno jinou smlouvou. Takže jsem zvědavá jak se to zaonačí s těma hodinama. Buď prostě budu dělat jen přes zimu, a přes léto budu doma, nebo se budou muset psát na někoho jiného. A to jsem zvědavá na koho.

      Vymazat
  10. Vendy, máš co si chtěla, a tak ti k novému statusu jdu pogratulovat.
    Moc ti přeji, aby tě čekaly jen hezké a spokojené dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No co jsem chtěla .... to je otázka! nějak mi furt nedocvakává kolik mi je, takže bych chtěla spíš jiné věci než je důchod. ;-) Ale čas nezastavíš. Tak aspoň ten bonus toho zaručeného a trochu vyššího příjmu než doposud. Však už mám vypsané jednodenní zájezdy který chci od července do října absolvovat. Jinak se pro mě vlastně vůbec nic nemění, krom toho pocitu že kdykoli můžu zůstat doma.

      Vymazat
  11. Vendy, úplně si představím, jak se cítíš. Měla jsem taky príma pocit, že už se člověk nemusí bát o práci. Prostě ráno vstaneš a peníze máš jisté. Je to paráda, jak se mi chce, tak něco dělám a když mám lenoru, tak na to kašlu. Moje heslo je: Práce není zajíc, ta neuteče! Šla jsem do důchodu o rok a půl dříve a při mém docela nízkém příjmu jsem nepřišla o moc peněz. No a když si spočítám, že jsem doma už od léta 2015 a kolik nám už přidali, jsem spokojená. My valaši jsme skromní :-) Jo a to slovo "starobní" je opravdu hnusné. Já si pořád nepřipadám, že jsem nějaký starobní důchodce i když na to asi vypadám, ale mám všechny kamarádky mladší než já, tím to asi bude. Přeju ti, ať si spokojená aspoň jako já a užíváš si toho krásného pocitu a když si ještě přivyděláš, tak to nebude mít chybu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ten pocit je fakt příjemný. ten přivýdělek ovšem taky, snad se mi podaří i něco ušetřit. Jenže.... je potřeba udělat v ložnici novo podlahovou krytinu, je potřeba koupit novou sedačku a bude potřeba za pár let předělat v koupelně vanu na sprchovej kout .... tak do té doby už bude i muž v předčasným důchodu tak taky přispěje. Já budu mít oproti platu víc o šest a půl tisíce, což je sakra znát. A když bude sem tam nějaká ta valorizace ... A s platem budu zhruba na patnácti tisících. No je to na dnešní a hlavně příští časy almužna, ale furt lepší než drátem do oka. ;-)

      Vymazat
  12. Moc ti přeju, aby i nadále vycházelo všechno podle tvého přání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad bude. Já už si moc netroufám něco plánovat a těšit se. A když, tak jen velmi, velmi opatrně....

      Vymazat
  13. Když člověk zapomene, že pak už je na řadě smrt, ještě to ujde.
    A Babiš zase slibuje zvyšování důchodu nad zákonnou hranici valorizace, a tak můžeme do budoucna pohlédnout s optimismem a pěkně se rozšoupnout :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je přesný. To přidání mne zas až tak moc netěší, je to na úkor spousty jiných důležitých věcí k financování. A už vůbec se mi ekluje to, že to přidání musí být zrovna z pazourů té dvojky Bureš - Schillerka.

      Vymazat
  14. Vendy, já jsem nikdy nelitovala, že jsem šla o tři roky dříve do důchodu. Tenkrát jsem se ještě starala o maminku a nevěděla jsem, co dřív, jestli práce, maminka nebo chata se zahradou s dojížděním. Vlastně ta chata rozhodla. Když jsem na ni měla čas jen o vikendu, to prostě nešlo zvládat. A když o víkendu pršelo a přijela jsem tam po 14 dnech nebylo mě vidět v trávě. Padlo i rozhodnutí chatu prodat. Ale abych to prodala, stejně bych to musela udržovat, aby to vypadalo k světu. Takže důvod byl jasný. Kdo byl zvyklý na skromnější život tak to prostě dá. Je pravda že ten rozdíl je dost velký, Ale na druhou stranu, když mě řídí jen počasí a žádný šéf, je to paráda. Takže k rozhodnutí gratuluji. Peníze jsou sice potřeba, ale zdraví a pohoda bez stresů je k nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u mne je velký rozdíl v tom, co mám navíc, než v tom, o co jsem přišla. Taky nemám na chatu čas, navíc díky kovidu to vůbec stálo za prd se tam dostat. Jenže ono to asi nebude ani teď lepší. Pořád prostě chybí za mne náhrada, a tak stejně musím být v práci pořád. Navíc teď budou dovolený, což znamená záskoky, záskoky, záskoky. Fabrika zrušila letní odstávku na kterou jsem spoléhala že jí využiju na to jet na chatu. Abych opravdu měla klid, musela bych skončit úplně. Nebo chodit jen na ty záskoky. Stejně počítám, že to tak od nového roku udělám. Už je mi jedno, jak si to zařídí když není náhradník. To není moje starost. A hlavně, pro ten kolektiv co tam je, jsem toho udělala už dost a dočkala jsem se jen pohrdání a pomluv.

      Vymazat
  15. SKVĚLÉ SVĚDECTVÍ JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU Mám velmi důležitou zprávu, o kterou se mohu podělit s každým, kdo potřebuje půjčku od skutečného věřitele. Jsem rád, že se o tuto poznámku podělím s každým poté, co jsem já a moje žena prošli v rukou několika patetických chuligánů, kteří tvrdí, že nabízejí nějaký druh půjčky. Je velmi obtížné získat skutečného věřitele a díky půjčce za nejlepší půjčku, která mi pomohla s půjčkou, kontaktujte je, pokud potřebujete půjčku, a vraťte se mi později poděkovat. Slibuji vám, že vás nezklamou. kontaktní e-mail: - (pedroloanss@gmail.com) Díky.
    Nazgul William .....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....