17 června 2021

Držte si peněženky ....

 


.... jdeme na hvězdné představení o několika
dějstvích. Vůni si už musíte představit sami. Ale barevnost a rozmanitost tvarů květů a jejich variabilitu, kdy poupě vypadá úplně jinak než růže když dokvétá a to nejen tvarově, ale u mnoha kultivarů i barevně vám postupně představím. Někdy by jste asi pochybovali že se jedná o jednu a tu samou odrůdu pokud by vám jí někdo dal do ruky a neviděli jste jak vypadá celý keř. Nefotila jsem všechny, protože některé ještě nekvetly, jiné už byly odkvetlé nebo mne na nich květ nezaujal. Navíc spousta růží je i nově vysázených a teprve se zde zabydlují.  Bylo by toho mraky, a to už by asi nikoho nebavilo. Ono i tak toho je hodně. Ale snad vás ta krása nebude
 nudit. Jinak pokud vás to zajímá, rozárium v Olomouci je druhé největší v České republice, hned v závěsu za průhonickým. Je zde cca 30 000 keřů šesti set odrůd českých i zahraničních ....


Tyhle krásky vás uvítají ještě před vstupem do rozária. U nich názvy nemám, už ty mne okouzlily, a tak jsem si nevšímala ničeho kolem, takže je možné, že jsem jmenovky přehlédla. Jinak začínáme skupinou popínavých růží. Výjímkou je odrůda Leonardo, ta patří ke keřovým




Odrůda jménem Leonardo da Vinci. U ní sice jmenovka byla, ale nějak trochu divně, motala se do jiné růže


Jmenovka obsahuje jméno odrůdy, šlechtitele a rok vyšlechtění








Do téhle růže jsem se hned zamilovala, ovšem netušila jsem, že k tomu dojde ještě ixkrát. Ta už tedy není popínavá, patří k botanickým keřovým růžím. Má hezký český název. Růže bedrníkolistá. Spíše budete znát její kultivar se zlatožlutými jednoduchými květy ....


... stejnými jako tato odrůda. Všimněte si roku z kterého pochází první šlechtění či objevení



20 komentářů:

  1. Nádhera, myslim, že tu Rose de tol biac máme na zahradě namnoženou od kolegyně z práce - pod sklenicí. Krásně voní. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony tyhle historické francouzské růže (bourbonky) stejně jako anglické voní nádherně. I ta jejich novošlechtění.

      Vymazat
  2. Růže - krása - vůně. Blaho. Vendy, díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. To byla asi pastva pro oči, žeee?? Určitě jsi nevěděla, která je ta nejpěknější. Já mám Ol za rohem, ale v rozáriu jsem ještě nebyla. Dnes jedeme na kulturu do OL. A sice na Mamzelle Nitouche do parku na open aier představení. Ale Flóru jsem nevynechala snad ani jednu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to si piš! Tak si do něj zajdi, teď tam bude o víkendu akce o růžích.

      Vymazat
  4. Přehlídka krásy,to bych neodolala.Pěstovala jsem růže na zahradě a dařilo se jim.Teď tam ani nejdu,abych neviděla,jak s nimi nový majitel naložil.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám problém u čajobybridů že mi na nich řádí černá růžová plíseň.

      Vymazat
  5. Olomouc bylo město květin odjakživa, sice nevím, zda výstava Flora Olomouc ještě existuje, ale vztah ke květinám evidentně zůstal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flóra pokračuje, a ona ta botanická kterou jsem nenašla je vlastně součástí areálu výstaviště

      Vymazat
  6. Jako kouzelný katalog.
    Nádhera, Vendy.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně jsi nám růže představila.

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné, neříká se nadarmo, že růže jsou královny mezi květinami. Ráda bych si koupila popínavou růži na oblouk, který mám v plánu nainstalovat do vchodu do zahrady. Nejraději bych oranžové, kdesi jsem je viděla a byly kouzelné. :)

    OdpovědětVymazat
  9. A nebo žluté, jak to tak prohlížím. Ty jsou taky úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oranžovou popínavku jsem si koupila jako protějšek k červené. Sice bude pár let trvat než se trochu natáhne a pokvete, ale mohl by to být pak zajímavý kontrast. Žluté popínavky jsou taky krásné... ono mne zaujaly i ty keřovky co dělají ty velké keře, to je taky nádhera. A povětšinou i nádherně voněly. Ono uvidíš ještě mnoho krásných květů a barev.

      Vymazat
  10. U mě vyhrála žlutá růže "pimpi" na předposlední fotce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta je nádherná, já jí znám ve formě s jednoduchým květem, ale tahle je luxusní.

      Vymazat
  11. SKVĚLÉ SVĚDECTVÍ JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU Mám velmi důležitou zprávu, o kterou se mohu podělit s každým, kdo potřebuje půjčku od skutečného věřitele. Jsem rád, že se o tuto poznámku podělím s každým poté, co jsem já a moje žena prošli v rukou několika patetických chuligánů, kteří tvrdí, že nabízejí nějaký druh půjčky. Je velmi obtížné získat skutečného věřitele a díky půjčce za nejlepší půjčku, která mi pomohla s půjčkou, kontaktujte je, pokud potřebujete půjčku, a vraťte se mi později poděkovat. Slibuji vám, že vás nezklamou. kontaktní e-mail: - (pedroloanss@gmail.com) Díky.
    Nazgul William .....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....