18 června 2021

Jak řekla Helenka .....

 


.... ty fotky jsou jak katalog. Já si katalogy prohlížím
ráda, a tak vás zvu k prohlížení i dnes. Má to tu výhodu, že oproti těm anonymním květům focených do katalogů, já si připomínám květy opravdové, živé, tak jak jsem si je mohla prohlédnout a očuchat. To je taková přidaná hodnota těhle fotek ....


Ačkoli má tato historická růže v názvu Alba, tedy bílá, jak je vidět, rozkvétá nejdříve jako růžová, a potom teprve zbělá


Jedna z nejstarších odrůd růží. Růže damascénská. Úžasně voní a proto je základem v parfumářství a pro nejkvalitnější růžový olej



Tenhle keř měl jednu větev s květy růžovými, jinak byl celý bílý. Jestli to byl záměr nebo se vrátila barva původní podnože ....



I tahle kráska spolu s již uveřejněnou světle růžovou odrůdou Sweet laguna patří mezi růže pnoucí




Tuhle odrůdu popínavé růže mám doma, přivezla jsem si jí od nás z domova ze zahrádky a myslím že patří k nejrozšířenější popínavé růži vůbec



Tahle popínavka s drobnými žíhanými květy ještě s jedním čajohybridem se asi nejvíce přibližují termínu Modrá růže.



22 komentářů:

  1. Krásné růže jsi nafotila. My se na ně jezdíme také dívat a přivonět do Růžové zahrady u děčínského zámku,. Byli jsme tam minulý týden a zatím kvetla jen červená a u ostatních se teprve objevovala poupata. Přeji Ti moc krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady už byly některé částečně odkvetlé, jiné ještě nekvetly. A určitě mnoho z nich jsou remontanti, takže pokvetou celý rok. To se ponejvíc týká těch keřových a popínavých nebo botanických.

      Vymazat
  2. Máňa Böhmová, jak poetické! :)
    Krása, díky ti za přidanou hodnotu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si říkala, jestli se šlechtitel chtěl pomstít manželce. :D A přitom ta růže je tak pěkná!

      Vymazat
  3. Vendy, nádhera až se tají dech. 👍🌹👍 Škoda, že je to tak daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky myslela že je to daleko. Ovšem jízdní řád mne vyvedl z omylu. Půl hodiny vlakem od nás. A já to zjistila až teď!

      Vymazat
  4. Vendy, moc se mi líbí jak nám růže představuješ. Škodě, že nejde přenést i vůni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mne taky vadí. Ty vůně byly opravdu u mnoha z nich přímo opojné

      Vymazat
  5. Z katalogů mám kladný vztah jen k těm numismatickým. Ale Máňa pobavila :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě, občas se dá zbohatnout i na desetikoruně! Ale to samé je možné i s květinami. Taky se u nich občas ukáže varieta na které se dá zbohatnout ;-)

      Vymazat
  6. Taky si ráda prohlížím katalog, kór s takovouhle krásou!
    Vendy, měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Královna květin je nádherná.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím že se to tak říká, ale já si myslím, že pro každého je tou královnou jiná kytka. Každý preferuje něco jiného. Ale růže je prostě růže!

      Vymazat
  8. Zajímavé a krásné jak různé mohou růže být. Tu nejčastěji rozšířenou popínavou máme také, ale ty květy jsou skutečně nádherné. Jen se mi opakovaně dává do růží černá skvrnitost a málokdy je začnu postřikovat zavčas. Letos zatím vypadají moc pěkně, tak uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se skvrnitostí (plíseň černá) bojuju taky už léta, tím spíš, že na postřik většinou každý rok zapomenu. Rozmanitost květů a barev je opravdu veliká.

      Vymazat
  9. Na jména růží jsem ještě nenarazil, vím, že různá cizokrajná se používají u klematisu, u růží to chce opravdové znalce, protože druhů je určitě nesrovnatelně více.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojmenování po osobnostech, barvách, vlastnostech, městech apod. nesou všechna nová šlechtění. Od prvošlechtění až po další a to u všeho. U ovocných stromů, u květin, u akvarijních rybiček .... prostě u všeho, čeho se člověk zmocnil aby se to snažil předělat k obrazu svému. ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....