16 června 2021

Těšili jste se ....



.... na fotky z Olomouce, tak jich tu budete mít
požehnaně. A nejdřív vás utopím v záplavě růží. První zastávka byla totiž v Rozáriu, odkud měla následovat, ale nenásledovala cesta do botanické zahrady. Proč, to jsem psala už v minulém článku. Ovšem nenajít rozárium, to už by bylo na pováženou a na objednání ke specialistovi na hlavu. To se prostě nedá nenajít. Je koncipováno jako park s vodní plochou, odpočinkovými zónami v podobě obr dřevěných mol ve tvaru vln a stínícími plachtami. Samozřejmě nechybí ani stánek s občerstvením. Jak jsem vypozorovala, slouží i jako místo pro různé akce, a hlavně jako vycházkové místo pro školky ale i pro základky a střední školy, které tu pořádají všeliké hrátky pro žáky. A samozřejmě tu probíhají i výstavy růží. Ta nejbližší s názvem Vyznání růžím romantické .... začíná již tento pátek a tuším že trvá po tento víkend. Takže kdo by jste chtěl na pěkný výlet spojený s kocháním a očmucháváním růží v krásném prostředí, neváhejte a do Olomouce jeďte ....
Jelikož se nedá projít a tu krásu nefotit, nacvakala jsem tu dobrýcch sto fotek. Možná i víc. A tak jsem udělala koláže, protože pokud bych měla dávat jednotlivé růže budeme na ně koukat hodně dlouho. Navíc jsem pro zahrádkáře/ky nafotila i jména růží, pro případ že by po některé z nich zatoužili. Jmenovka obsahuje jméno odrůdy, šlechtitele a rok vyšlechtění. Jak uvidíte, jsou tu druhy které patří jak mezi růže historické, jejíchž vyšlechtění sahá až skoro dvě stě let zpátky, ale i šlechtění nová. A některá jsou opravdové lahůdky. A určitě poznáte i některé růže které máte třeba doma na své zahradě. Já tedy mám dvě. Ale je pravdou, že některé čajohybridy ještě ani nekvetly. Najdete tu jak botanické druhy drobných růží, tak růže parkové, keřové, popínavé ale i čajohybridy s obřími květy.

Ale nejdřív se trochu porozhlédneme po tom, jak to vůbec vypadá a po růžích které tvoří nádherné keře. Přiznávám, že jako pražský a hlavně petřínský patriot musím uznat, že tohle je fákt něco. Mnohem krásnějšího!
 






Tenhle bílý bochan je Rosa multiflora kterou mám na zahradě. Ne tak velkou, protože jí musím krotit a vystříhávat z ní odkvetlé větve, protože jinak bych dopadla jak Šípková Růženka a zarostla bych do keřů téhle růže. Ona totiž má ohromné množství maličkých šípků, které evidentně chutnají ptactvu a obrovskou rozmnožovací schopnost, takže kde šípek upadne tam zakoření. Co já už vytrhala a rozeslala semenáčů, co jich posekala a letos jsem z nich úplně nešťastná, protože mi rostou nahusto nejen okolo růže v trávě, ale všude možně i nemožně. Takže nebudu smět lenošit jak vloni, ale okamžitě po odkvětu vystříhat odkvetlé větve. Ovšem! pokud tohle nebudete dělat naroste vám do stejné nádhery a velikosti jak ta na fotce. A když budete, i tak vás odmění bílou záplavou květů na obloukově převislých větvích










A tohle všechno si představte i s vůněmi, která je u každé z odrůd úplně jiná. Jedna voní po vanilce, jiná po citronech, jiná zas krásně sladce. Je škoda že to je na blogu nepřenositelné .....

19 komentářů:

  1. Vendy, zdravím. Krásné růže, to je záplava květů. Já mám jednu světle růžovou popínavou růží na oblouku, jmenuje se New Dawn. Je krásná, kvete opakovaně celé léto, ale strašně se rozrůstá do všech světových stran, obloukem už za chvíli neprojdeme do další části zahrady...Nevím, jestli ji màm nějak ořezat, abych ji nepoškodila. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pár popínavek, ale jméno vím u tří, ty další jsem si vypěstovala z oplégrů které jsem si někde uzmula. Udržovací řez je určitě nutný, já taky každý rok ty popínavky krotím, jinak by mi vlály ve vzduchu. Oblouk mám jen na dvě, ty ostatní dvě jsou v záhonu s určitou podporou, ale nízkou a obě jsou hodně vzrůstné. Potřebovala bych na ně něco vyššího. Tu multifloru musím opravdu vyřezávat na nové letorosty, protože bych měla za pár let nejen obrovské keře, ale i zaplevelenou zahradu. Ona nesmírně dobře koření ze šípků.

      Vymazat
    2. Na netu určitě najdeš jak na udržovací řez popínavých růží. Já se s tím nijak nepářu, prostě ostříhám nemilosrdně co překáží a co je suché, ale to dělám mým růžím, cizímu bych to nějak nevnucovala tenhle systém ;-)

      Vymazat
  2. Vendy, nádhera, až se tají dech. Opravdu je nesmírná škoda, že se nejde podělit o tu vůni. V duchu jsem se s tebou prošla a těším se na pokračování. 🌹🌹🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vůně byly opravdu něco! Obzvlášť damascénská růže, to je nádhera. Však se také používá na ten nejkvalitnější růžový olej.

      Vymazat
  3. To je nádhera.Tolik růží jsem ještě neviděla.
    Těším se na další fotografie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska jsem koukala, je jich tam kolem třiceti tisíc a šest set odrůd

      Vymazat
  4. No, to je tedy nádhera! Připomněla si mi Londýn a zahradu královny Anny - bylo tam víc než 400 druhů, vybrat bych si neuměla...
    Děkuji za tu krásu, Vendy. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v Olomouci je cca 30 000 keřů a kolem šesti set odrůd. Ono se to neustále mění, další přibývají. Já bych taky musela mít obr zahradu na ten počet růží které bych si tam vybrala.

      Vymazat
  5. Nádherné, představuji si tu vůni. Já bych také fotila a fotila. Růže miluji, i když ve váze mi stačí jedna jediná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem byla v Kittenberger Garden, tak jsem se tam rozplývala nad tím kolik tam je různých růží, a to je oproti tomu rozáriu úplný zlomek!

      Vymazat
  6. Olomoučtí zahradní architekti zkrátka Umíííííí!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano! Teď si asi budu hlídat Flóru a zajedu se podívat na ní. Co zas umí olomoučtí floristé!

      Vymazat
  7. Tohle z Olomouce vůbec neznám, vždy skončím na náměstích, sloupu Nejsvětější trojice a Svolinského orloje.
    Stejně je obdivuhodné, jak jsou ty keře obrovské.
    Jeden můj z dřívějška velmi oblíbený bloger - Vencisák - působí na Univerzitě Palackého a myslím, že je snad i šéfem Botanické zahrady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je tak deset minut chůze od hlavního nádraží, přímo po Kosmounautů a pak se uhne na 17. listopadu a jseš tam. No a jak jsem koukala včera tak když se jde dál stromořadím které vede ke Korunní pevnůstce a ještě se jím pokračuje dál, dojde se k botanické a areálu Flóry. Ony vůbec ty Bezručovy sady jsou krásné na procházení a stejně se jimi dostaneš k Hornímu náměstí a orloji.

      Vymazat
  8. Jsem si zavzpomínala, jak jsme furt dokola obráželi parky, botanickou i tohle rozarium s mláďetem ;)
    Zajímavé vidět Olomouc očima "cizince".
    Krásný pátek.

    OdpovědětVymazat
  9. No takové krásné parky co jsem (alespoň částečně) viděla k tomu přímo vybízejí. Takhle obrážela dcera s malou Litomyšl, i když co se týče velikosti to je ale nesrovnatelné. Pro mne zas je zvláštní pocit když někdo na blogu popisuje svůj výlet tady v našich končinách. Najednou vidíš notoricky známá místa jinak.

    OdpovědětVymazat
  10. Rosárium je úžasné...a ty vůně, hmmmmmmm

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....