09 června 2021

Bíle II ....

 


.... nebo - li v hlavní roli clematis montana, plamének horský.
Má ho súseda a má ho léta a těmi léty zmohutněl a krásně narostl a úžasně kvete a mě tak poskytuje možnost za a) závidět, protože mě prostě nejde namnožit, jí zakoření snad každá větev kterou zapíchne do země, právě i včetně tohodle plaménku a za b) fotit, fotit, fotit .... kvetoucí ale i odkvetlé. Za slunka, za deště, ráno i večer, a za c) vzpomínat na petřínskou Květnici, kde mají tááák nádherný a tááák obrovský tenhle plamének horský v něžné růžové barvě ....










Teď už je odkvetlý a tak mi poskytne příležitost pro změnu fotit chlupaté odkvetlé semeníky.
Další modelky jsou jako vždy kopretiny, které si ve skupinách nechávám na zahradě kvést v trávníku. Letos jsem je ale zredukovala, vloni toho objíždění bylo až moc. I když se snažím je obsekat tak, abych mohla jezdit se sekačkou pěkně ve štráfech, přece jen jsou to občas nepříjemné manévry.






Tak a teď vám, vlastně i na žádost Jeho Veličenstva krále Rucoly představím mého nového zahradního pomocníka, kterého už jsem stihla za včera a dnes vyzkoušet a který bude velmi platným. Je to ta již zmiňovaná aku ruční řetězová minipilka. Včera dorazila, hned byla smontována a samozřejmě vyzkoušena. Skvěle padne do ruky, není těžká, i s baterií může mít něco kolem půl kila, lištu má 8" dlouhou. Uřízne bez problémů větev o osmi i více centi v průměru a měla by vydržet na jedno nabití 3 hodiny práce. A abych nemluvila jen o kladech, vadí mi trochu, ale to se musí hlídat i u normálních velkých řetězovek, že se stále musí hlídat jestli se nepovolil moc řetěz a navíc i mazání řetězu. Jelikož nemá jako její dospělé sestry mazací nádobku, občas se musí olej cmrndnout na řetěz. Dneska jsem s ní naporcovala včerejší větve které jsem nestihla, protože se musela naplno dobít baterie. Je to fajn v tom, že nejsem závislá na chuti a náladě pána domu, aby mi uřezal tu či tam překážející silné větve a hned je také naporcoval. Všechno zvládnu doslova levou rukou. Přeřízne bez problémů prkno, takže se můžu občas pustit i do prací kutilských. 








16 komentářů:

  1. To jsou mi věci, viděla jsem už ledasco ruční aku, ale řetězovou pilu ještě ne 😀, šikovná věcička!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je šikovná, to jo. A hodně mi pomůže a ulehčí práci.

      Vymazat
  2. Líbí se mi tvé fotky - nazvala jsem je ,,Pěkně zblízka,,. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony zblízka byly :D... tedy bez mezikroužků, jen co to šlo nejblíž s objektivem

      Vymazat
  3. Hezké fotografie, hlavně kopretin. Pila ať dobře a dlouho slouží. Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To doufám! Jako pomocník je opravdu super.

      Vymazat
  4. Kopretiny mám moc ráda a ten plamének, to je fakt nádhera! Mám takovou kamarádku, obroste jí i koště...
    O pilce jsem už hodně slyšela, vždycky jen chválu!
    Vendy, měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to nechápu, dělám to všechno stejně jak ona, a nezakoření mi nic. Až předloni po dlouhých letech mi zakořenil olověnec. Ona už má namnožených buxusů mraky, ale mě nezakoření od doby kdy jsem si vypěstovala sazenice na lem záhonu před domem ani jedna. nechápu, nechápu, nechápu....

      Vymazat
  5. Krásné fotky plaménku. Ta pilka je super, uvažovala jsem o ní, protože na mě vyskakuje v reklamách u některých mobilních her. Rovno nedávno jsme pořezali ruční pilou řádně třešeň a meruňku protože chytli nemoc monoliozu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí zaregistrovala na fb v reklamě jednoho přeprodejce. Takže jsem si to vzala rovnou od pramene. Uvidíme jak se osvědčí dál...

      Vymazat
  6. Mám předpotopní názor, že člověk by se měl s řezáním větví namáhat a hmoždit, aby nevymýšlel a řezal jen to, co je opravdu nezbytně třeba, proto podobný nástroj mít nikdy nebudu. Ale držím palce, ať ti pomáhá ve tvé kreativní zahradnické i jiné práci :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj milej zlatej, kdybys měl na starost takovou zahradu jak mám já, a navíc skoro všechno na ní dělal sám, taky bys brzy pochopil výhody takových to udělátek a velmi rád je i vlastnil. Ořezávat pilkou těžko dostupné větve, a pak je roky skladovat na zahradě v hromadách, protože pán domu nemá zrovna náladu a chuť je rozporcovat aby se aspoň dalo to tenčí podrtit a větší nařezat, napytlovat a odvézt tě přestane za chvíli bavit.

      Vymazat
  7. Krásné fotky, dnes jsem také kromě jiného fotila bílé květy.

    OdpovědětVymazat
  8. Stačí za b) fotit :).

    Tento hororový nástroj bych se neodvážil spustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se jen zdá, že to je hororový nástroj. Zas tak velký to není. Jen osm palců dlouhá lišta....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....