30 května 2021

Ptactvo vodní i v nebesích ...

 


.... létající. Tedy když může. To jsou dnešní zastávky.
Kdysi se třeba takoví orly, supi či jiní větší dravci mohli pozorovat jen zvenku voliéry, dnes si k nim do voliéry můžete v klidu vejít a pozorovat je zevnitř. I oni nebyly zrovna moc akční, supové se prali někde ve větvích, byl slyšet jen skřekot a občas nějaký z větve shučel dolů, orlosupi si hověli na skále, luňák červený si jen tak přelétl voliéru a zase se usadil, a tak jediné kdo byly stále v pohybu byly straky, které si zřejmě našly nějaký otvor kterým se dostaly dovnitř voliéry, a vesele hodovaly na masejčku, které tam mělo osazenstvo naservírované. 
Od těchto velkých dravců jsme pokračovaly k další expozici a to vodního ptactva kde valnou většinu tvoří pelikáni. I k nim si můžete vlézt do voliéry a povídat si s nimi. Tedy pokud mají na to náladu. Jinak dřepí a čučí. Jedná se o odrostlejší mláďata, ale i tak mají sakra dlouhé a špičaté zobáky a asi není radno je nějak provokovat. Mezi pelikány se procházelo i pár nesytů, bílých a černých čápů a jeden jeřáb jakýsi a další vodní ptáci. Jen jsme prokoučovaly setkání s plameňáky, ti byli na opačné straně než jsme se vydaly my. No, prostě nám chyběl po ruce ten plánek ....




Když jsem viděla rozpětí křídel dospělých pelikánů, vzpomněla jsem si na záběry v tývý které se objevují každý podzim, když zaměstnanci ZOO odchytávají pelikány aby je přepravili do krytých prostor. Už se vůbec nedivím, že jsou z toho vždycky totálně vyřízení. A to nemluvím o dlouhých a ostrých zobácích kterými se dokáží velmi účinně bránit ...


Tenhle si hověl nad hlavami návštěvníků na plošince nad vstupní brankou jak tetka na návsi na lavičce ....


... a takhle na ně čučel


Mladí pelikáni měli svůj bezhlasý debatní kroužek ...



... a když se jim něco znelíbilo, jen natáhli výhružně zobák


Tenhle prcek si usmyslel, že půjde s námi domů. Pořád se ke mě  lísal a zvědavě pořád za mnou popocházel. Když jsem se k němu sehnula že ho vyfotím, málem mi vlezl do klína



A samozřejmě že nesmí chybět páv. Tenhle si hověl na zídce nad mangustami. Nikdy se mi nepodařilo ho nachytat na zemi, a že jsme se taky kolem motaly vlastně pořád




Kačenka z expozice Darwinův kráter ....


... z které jsou i tihle kormoráni. Ledňák obrovský tam sice byl psaný mezi osazenstvem, ale vidět nebyl. Mohla jsem ho poslat na oplátku jako pozdrav Simi do Austrálie ;-)



Nejdřív hromada paří na dlouhých nohách ....


.... a pak se z ní vyloupla tahle krasavice z uhrančivým pohledem. Asi nějaký druh volavky či co


Nad výběhem terénkoz hnízdí na stromech početná kolonie volavek popelavých


Puštík bělavý. Prý po výru druhá naše největší sova



Mláďata sovy pálené. Můj kamarád koňák se do ní tak zbláznil, že si jednu takhle od mala vychoval. Říká jí originálně. Hedvika. Nejdřív jsem mu nevěřila, že si něco takového pořídí, ale překvapil. No, teď začínám věřit tomu, že si pořídí i toho geparda o kterém taky už hodně dlouho básní...






29 komentářů:

  1. Překrásné fotky! A ten čučící pelikán je úplně nejvíc boží! 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě na tu fotku jsem docela hrdá, to jo. Tedy tentokrát jsem spokojená s většinou, i co se týče kvality. Zkoušela jsem režim portrét zvířat, a vyšlo to fajnově. Vyhodila jsem kvůli nekvalitě ze 190 fotek jen tři.

      Vymazat
  2. Krásné fotografie. Já raději fotím ptactvo ve volné přírodě, ale to zase člověk nevidí ty detaily, jako když se fotí v ZOO.Fotky se moc povedly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak venku je venku, nicméně zas tady se dostaneš hodně blízko. Velký problém ale jsou mříže nebo sítě. U těch sov se mi třeba podařilo ty oka sítí před nimi eliminovat přizoomováním, ale někde to taky nešlo. Jo, jsem s fotkama výjímečně spokojená.

      Vymazat
  3. Vendy, krásné fotky ptactva. 👍👍👍 Pelikáni se zřejmě také dají slušně ochočit. V Londýně v parku sv. Jakuba se pohybují volně mezi návštěvníky, na které jsou zřejmě zvyklí. Ochočit si sovu je paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se dá asi ochočit ledasco, tihle taky budou zvyklí na to, že se mezi nimi pohybují lidé. Jseš s nima ve velmi úzkém kontaktu, a oni si tam seděj a čučej. No on je kamarád tak trochu prdlej. Tedy spíš hodně.

      Vymazat
  4. Obdivuji krásné fotky, ale mezi dravce do voliéry bych si asi netroufla. Měla jsem možnost pohladit si sovu pálenou a sýčka mají jemné peří. A dokonce jsem měla na ruce i mládě poštolky, bylo zvyklé na lidi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bys klidně mohla, oni stejně jsou vždy v bezpečné vzdálenosti. Bojí se víc jak lidi. Mě se vždycky líbilo sokolnictví, je v tom taková nějaká hrdost a noblesa. když jsem chodila na základku, tak u nás v parku chodila mladá dívka - sokolnice. A mě se to hrozně líbilo ....

      Vymazat
  5. Ti pelikáni jsou nádherní, moc hezké fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, podařilo se. Profíci by si rvali vlasy, že to je focený na přednastavený režim a ne jak se sluší a patří na manuál, jenže takhle jsem měla z vyfocených cca 190 fotek nekvalitní jen tři. Což na ten manuál by bylo podstatně víc.

      Vymazat
  6. Vendy, povedly se ti parádní záběry!
    Přeji hezký zbytek neděle, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jsem tentokrát s fotkama hodně spokojená, odpad pro nekvalitu minimální a pár se jich podařilo i docela vtipných. Tedy si myslím ;-)

      Vymazat
  7. Krásné fotky, ovšem ten páv..., ten je nádherný.
    Vendy, měj fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štve mě, že jsem ho nechytla nikdy na zemi. Slyšely jsme ho ječet pořád, ale zblízka jsem se k němu dostala jen na té zídce.

      Vymazat
  8. By mě zajímalo, zda pro ty pelikány chovají v jezírku ryby.
    Ptáci ve voliérách ale působí depresivně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš je jimi normálně krmí tak, že jim je vysypou na břeh. Oni spíš siestili než že byli v deprézi.

      Vymazat
  9. Bobule asi byla u vytržení, když ses líbila malému pelikánovi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bobule byla za plotem, ta jen prošla s mámou a čučela na čápy, protože je zná z pole za barákem.

      Vymazat
  10. Nádherné fotografie.Vodního ptactva je u nás kolem rybníků hodně,ale na pořádné focení bych potřebovala daleko větší objektiv a proto se kochám detaily volavek.Páva jsem fotila včera na jednom zámku.Sovička je moc krásná,mám pro ně slabost.
    Měj hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No litovala jsem, litovala, že jsem si nevzala ještě delší sklo, ale netušila jsem před odjezdem, že do té ZOO půjdeme. Kdybych to věděla, tak jsem ho přibalila. Taky mám ráda sovy.

      Vymazat
  11. Nejlepší je to čučení.

    OdpovědětVymazat
  12. To jsou tedy fotky !!! Normálně čučím :-)
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jak už jsem psala, vědět to, že tam vyrazíme, vzala jsem si sebou ještě delší sklo. Takže by bylo ještě víc detailů zblízka....

      Vymazat
  13. Já ráda pozoruji sovy, puštíky a podobné mrkající opeřence. Skvělé snímky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkově dravce mám moc ráda. Ať to jsou sovy nebo orli a jiní.... moc ráda bych viděla na vlastní kukadlice Harpyji. To je velmi zvláštní pták, se skoro lidskou tváří.

      Vymazat
  14. Gepard by asi potřeboval trochu větší prostor na rozběh :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On byl spíš takový líný a neměl chuť se ukazovat....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....