05 ledna 2021

Když večer ....

 


.... mrzne a je mlha, při větrání koukám po okolí a těším se
jak nádherné to bude ráno s tou námrazou která je  všude po stromech a keřích. Jenže ráno se vzbudím a kde nic tu nic. Mlha zmizela a z čarokrásné námrazy nezbylo skoro nic. Jen trochu jinovatky po keřích. Jenže pak zasvitne sluníčko a mě to vytáhne s foťákem na zahradu.
Takové byly dny na přelomu roku. Mrazivé mlžné noci a krásné studené slunečné dny ....


Na jednom keři růže mnohokvěté byly šípky, až na pár výjimek sezobané. nemám z toho moc radost, protože zas budu tahat ze země semenáčky po celé zahradě. Nedostala jsem se kvůli počasí k tomu, abych odkvetlé větve vystříhala ....









Včera jsem se s chutí podívala na dva filmy které mi mezi svátky utekly, na již několikrát zmiňovanou Poslední aristokratku a na film o Meki Žbirkovi. Den před tím, jsem se dívala na sice trochu temný, leč i zajímavý film o Eugénovi - Francoaisovi Vidocqovi, galejníkovi a věčném útěkáři, který ovšem za vlády Napoleona Bonaparta založil tehdy vůbec nejmodernější policejní sbor, známou francouzskou Sureté, podílel se na vzniku mnoha policejních metod a založil i první a nejznámější detektivní agenturu která byla pojmenovaná po něm. V hlavní roli  Vincent Cassel, který už dávno zastínil svého otce, taktéž herce, Jeana - Pierra Cassela.

Aristokratka mne, protože jsem nečetla zatím knihu, pobavila a líbil se mi její jemný a inteligentní humor. Nejvíc mne ovšem bavila postava kastelána Josefa. A ano, mufloni větřící krev byla opravdu hláška filmu. Popravdě mne pobavila tak, že "mufloni" vládnou i v práci. Myslím si, že se Jiřímu Vejdělkovi povedl milý film.

Meky je klasický dokument o známé osobnosti, leč jít na něj do kina, velmi bych asi litovala ztraceného času.  Mě nějak tenhle formát filmů v provedení na velká filmová plátna nesedí. V televizi ano, protože když mne to nebaví přepnu nebo vypnu,  ale v kině  .... no nevím. 

21 komentářů:

  1. Moc krásné fotky.Nejvíce se mi líbí červené listy.Také pořád čekám na něco podobného,ale počasí je stejný.Mokro a mokro,ale nemrzne.Celý den i noc je +5.
    Poslední aristokratku jsem neviděla poprvé,ale ráda jsem se na nic podívala znovu.Zámek je pro nás známý a film mě pobavil,herci byli úžasní.Další pořady jsem neviděla.

    OdpovědětVymazat
  2. No, a to mi prosím řekni, co to je za zámek? Já jsem to v těch pidititulcích nezaregistrovala, stejně jako co to bylo za skladby. Toho Mekyho jsem si taky pustila z archívu, toho dávali mezi Vlastníky a Aristokratkou. Mě se vážně nejvíc líbil ten kastelán, ten byl skvěle zahranej, trochu mi připomínal Saturnina v podání Oldřicha Víznera....

    OdpovědětVymazat
  3. Z toho, co zmiňuješ, jsem jen četl o filmu se Žbirkou a docela ho chválili, jenže 2krát jsem ho viděl na koncertu, asi před 30 lety a pak předloni, dost o něm četl, proto mě film moc neláká.

    Teď má přijít zima, tak budeš mít víc příležitostí k pěkným (a snad i "ladovským") fotografiím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já neříkám že ten film o Mekym byl špatný, já jen za mne (samo že co člověk to názor) nemám tenhle formát filmů pro kino moc v oblibě. Jak říkám do tývý ano, a ráda se podívám, ale do kina bych na to nešla. Něco jiného je film hraný, jako byla Bohemian Rhapsody, Rocketman nebo Ray a jiné filmy o skupinách nebo zpěvácích. No tady sice už od včera sněží, ale mokrý sníh, který moc neleží a hned taje. Ovšem dnes je zataženo tak, že to vypadá na celý den. Ale jestli to zůstane nebo do rána zas bude po sněhu, ví jen sama matička příroda.

      Vymazat
    2. Jinak na Žbirkovi jsem tu byla před čtyřmi lety, překvapila mne jeho skromnost a nehvězdné manýry. No a nebyla překvapující jeho profesionalita a evidentní celoživotní okouzlení Beatles.

      Vymazat
  4. Mlhu mám ráda maximálně za oknem. Dnes v půl páté ráno cestou do práce jsem vážně měla strach.
    Aristokratka mi utekla, musím to napravit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v ní ráda fotím, tedy když to jde. Naprav a přeju příjemnou zábavu!

      Vymazat
  5. Kdysi jsem četl Vidocqovy paměti a říkal jsem si, že i kdyby byla pravdivá jen desetina toho, co napsal, byl by to tedy sakra pestrý život :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už jenom počet těch jeho útěků jen úctyhodný. Až ten poslední, kdy zůstal pro svět dvacet let mrtvý než ho náhodou poznal jiný galejník se mu vydařil. Asi ne náhodou i seriál Dobrodružství kriminalistiky (mimochodem skvělej, moc ráda se na něj v reprízách dívám) začíná právě dílem o něm. Tehdy ho hrál Boris Rösner. Ovšem Vincent Cassel byl skvělej...

      Vymazat
  6. Krásně ojíněné. Dnes začalo sněžit, tak třeba nafotíme i nějakou tu pravou zimu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady sněžilo už včera, ale až večer to zůstávalo ležet. Dnes ráno to zas skoro bylo všechno roztátý. Teď sice za chumelí, ale mokrý sníh který zpola taje. Ale zataženo je že to vypadá na celý den... tak nevím jestli něco nafotím, to jedině až po o, až do jedné jsem dneska v práci.

      Vymazat
  7. Vendy, viděla jsem oba filmy, ráda, ale na Oskara to není :o)
    Naopak ten francouzský mi unikl, třeba se ještě podívám!
    Děkuji za krásné fotky, u nás aktuálně sněží - padají sedláci, jak by řekla moje babička :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady padá něco zas hnusně rozblemcanýho, taje a je všude přemokřeno....ani ten sníh nemůže být normální. neříkám, že aristokratka by byla na Oskara, tak možná na 4eskýho lva ;-), ale měla takový milý a jemný humor, což si myslím je při dnešku mnohem lepší než takový hrůzy jako Kameňák, Babovřesky nebo Slunce, seno.... byť v době vzniku jsem se tomu taky zasmála Tedy tomu Slunce, seno. Ty prvně jmenované jsou absolutní dno...z téch mi stačily ukázky.

      Vymazat
  8. I tak jsou fotky, i když s menší námrazou pěkné. Ma film o Žbirkovi jsem se nedívala a asi bych ho ani nevyhledávala, protože pro mne není zas takovou osobností, která by mne natolik zaujala. Věděla jsem, že i u tebe ti mufloni budou mít úspěch. Ten francouzský film jsem neviděla, ale podle popisu by mě jistě zaujal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo....mufloni nemají chybu a ti co jsou u nás v práci, tak na ty to sedí jak ušitý!

      Vymazat
  9. Tak u nás ještě mezi svátky růže i kvetly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám i fotku poupat růží. A je zvláštní, že jsou na tom keři pořád...

      Vymazat
  10. Krásné fotky, takové mám moc ráda, ale naživo ty bylo určitě lepší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, se sluníčkemk to je krása, jen mě se to pořád nedaří vyfotit, to jiskření...

      Vymazat
  11. Vendy, moc krásné fotky. U nás taková krásná námraza ještě nebyla. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady většinou jen ta jinovatka, opravdovou námrazu bych brala, ale ta tady byla za celou dobu co tu jsme jen dvakrát nebo třikrát.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....