13 ledna 2021

Je třináctého a chumelí a chumelí ....

 

.... sněhu (ne)utěšeně přibývá, covid zasáhl
evidentně i silničáře, protože po včerejším celodenním sněžení nebyla ještě ani večer uklizená hlavní silnice, jen rozježděná a znovu zmrzající, o silnici u nás na vsi škoda mluvit. Ovšem co mi vadí víc, je to, že si nemůžu ani pořádně vyvětrat v pokoji, neb na střešních oknech je těch nových deset centi sněhu, který mi okamžitě spadne do pokoje. A navíc ani nedrží otevřené protože je váha sněhu tlačí dolů. Potřebovalo by to nějaké vyhřívání aby se tam nedržel. Jak jsem se dívala na předpověď vypadá to, že bude sněžit celý týden až do neděle kdy má začít pršet. Nedivím se, že jsou v lyžařských střediscích na nervy, konečně zas zima s plnou parádou a oni nesmí otevřít. Navíc když vidí, jak třeba v Rakousku jsou lyžařská centra otevřená, i přes covidová, přísná pravidla. Co většina majitelů do každé sezóny vrazí peněz které se jim letos určitě nevrátí, to ani nezmiňuji ....










27 komentářů:

  1. U nás chumelení jen cukruje, ale okna jsou zamrzlá, takže taky nemůžeme větrat. Jde to jen přes verandu, vyvětrání je teď docela logistika ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už jsem to trochu vyladila, něco jsem odhrábla, něco odtálo díky topení a už se to dá aniž by se mi na hlavu sesypala hromada sněhu při každém otevření...

      Vymazat
  2. U nás hodně sněžilo dopoledne, byla pořádná chumelenice. Jak vypadají silnice v našem městě zatím nemůžu posoudit, jsme stále v izolaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se střídají chumelenice s jemným sněžením, nicméně stálým.

      Vymazat
  3. Mám radost, i u nás konečně sněží, stromky na zahradě jsou pod čepicí a neublíží jim holo mrazy.
    Jsem zastáncem zimy v lednu než v březnu.
    A fotečky jsou překrásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já tedy už moc radost nemám. Budu muset přebrodit zahradu, oklepat túje (ještě že jsou letos notně pokrácené, ale stejně se rozpadají, koukala jsem že mi to totálně rozkládá keře galskejch růží (no ty jsem stejně chtěla zmladit, tak půjdou na jaře ořezat, a jednu trávu která byla svázaná, ale poslední větrné dny z ní svlíkly provaz a ta je lehlá celá, takže doufám že nějak nevyhnije)

      Vymazat
    2. Jo, a na březnové, dubnové ba i květnové zimy tu jsem zvyklá, i tak to tu může vypadat. Napadne v únoru a roztaje v květnu. Už jsme to tu párkrát zažili. I když ten posun v počasí je nesmírný a je sakra vidět ....

      Vymazat
  4. Vendy, u nás zatím nesněží, ale strašně fouká. Vlekařů je mi také líto, jsou závislí na zimě a když je konečně pořádná, tak je zavřou.
    Krásné fotky.
    Přeji i krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tady pořád a pořád. Včera jsem mluvila s kamarádem, šíleným lyžařem, a ten si poprvé pochvaluje že nemůže na lyže, neb je po operaci kolene. Ale z druhé strany nadává, že takhle nebylo dlouho. Ovšem on léta letoucí dává před našima horama přednost Rakousku. Tam můžou lyžovat, i v coronové krizi. Asi mají holt rozumnější vládu a obyvatelstvo.

      Vymazat
  5. Vendy, musím pochválit nádherné fotky. 👍👍👍
    O silničářích se říká, že to jsou nejmenší lidi na světě. Jakmile napadnou 3 cm sněhu, už nejsou vidět.
    Provozovatelů zimních areálů, ale i dalších, kteří nemohou vykonávat svou profesi, je mi líto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já bych je i letos omluvila, asi je taky zasáhl covid, řádí to všude. Anebo, jelikož v jejich hlavním sídelním městě za kopcem není po sněhu ani památky, tak si myslí že to tak je všude... ;-)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Jo, to jsem včera viděla na fb když dávala dandíkářka z Minic fotky zahrady. Do příspěvku finské dandíkářky, kde se ve sněhu topí....

      Vymazat
  7. V našem středočeském městečku malinko nachumelilo a větší část už stačila roztát, ale sýkorky naznačovaly, že by se vlašáky hodily, tudíž jsem vyvětrala, když jsem jim tu sváču na balkon nesla.
    Je mi vlekařů a dalších, na lyžování odkázaných zaměstnanců líto, ale nejsou sami, koho covid zasáhl...
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, jenže tohle jsou specifická podnikání, závislá na roční době. Sice v létě taky lidé jezdí do hor, nicméně ta zimní sezóna je pro ně mnohem důležitější. Ve městě přece jen je to trochu jiné, byť stejně postižené, ale tam je to spíš o celoroční záležitosti. Ty horalé jsou živi hlavně z té zimy.

      Vymazat
  8. Vendy, u nás tedy taky sněží, ale k tomu je velký vítr, takže trochu sněhu zůstává jen na zemi. Zasněžené zahrady se asi nedočkám. Pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky mám ze sněhu zatím radost, myslím na lidi podnikající na horách... Kamarádka má penzion v Harrachově, manžel půjčovnu lyží. Realita je víc jak krutá.
    Vendy, měj příjemný zasněžený den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to jak naschvál. Když se může není zima, když se nemůže tak je zima jak má být...

      Vymazat
  10. Taky u nás krásně nasněžilo a já jsem ráda. Je leden a k němu bílá krajina patří. Jak píše Blondýna v březnu by mne toto už tedy netěšilo, ale teď to je fajn. Ale je fakt, že fajn to v této nevstřícné době není pro podnikatele, kteří ze zimy žijí.
    Fotky opět prima !
    Hezký den!
    Hanka
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady u nás nebyla výjimka že napadlo v lednu nebo únoru, a ještě na prvního máje bylo dvacet centi. No je to k vzteku, konečně zimní počasí jak má být, a lyžníci mají utrum.

      Vymazat
  11. K ladovské zimě to má ještě daleko, ale aspoň něco. Kdyby tak chladnější počasí chtělo ještě zahubit virus, to by bylo prima.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já nevím, ale tady chybí do půl metru sněhu jen dvacet čísel, a má zas sněžit. Pokud by to bylo jak ty minulé dny, kdy napadalo za 24 hodin 10 cm, máme to tu za dva dny...

      Vymazat
  12. Krásně smutné fotky. Taky se diví, že střediska nemůžou mít otevřeno. Stejně je lyžaři vezmou útokem. A bude jim jedno, že vleky nejezdí Je to úplně zcestný zákaz. Lidi jsou na čerstvém vzduchu a pokud se potkají, tak na pár vteřin....

    OdpovědětVymazat
  13. Fotečky překrásné. Štrapáce se zákeřným sněhem, padajícím do oken, nezávidím. A už vůbec nejvíc lituju všech živnostníků, kteří nesmí dělat to, na co si udělali živnosťáky. I ty na horách, i ty v nížinách.
    Když už nic, tak aspoň tyhle fotografie zalahodí oku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já už to odhrnulo co to šlo, takže už to je v pohodě.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....