08 listopadu 2020

Zlaté opojení ....

 

.... se mě zmocní vždycky, když je slunečno

a já se vyškrábu na kopec nad vsí. Jsou tu na okrajích cesty javory a když přijde jejich čas, a vysvitne sluníčko, je to nádhera se po cestě procházet. Ovšem až na tu zatracenou klíněnku, která že nejen decimuje kaštany, ale přešla i na javory. Takže jeden každý list ozdobí nehezkou obrovitou černou pihou. A ve čtvrtek bylo jak krásně, tak zlatý čas javorů ....







Javory jo, jsou krásné, a co teprve břízy!



Ale i jiné barvy než zlatá momentálně vládnou v přírodě ...










26 komentářů:

  1. Krásně barevné fotky. Doufám, že celý listopad bude krásný, když se říjen nevydařil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska se už to pokazilo. Jenže co se slunečným listopadem, když už nebudou nikde žádné barvy. I když raději slunečno bez barev, než zataženo a hnusno s barvama...

      Vymazat
  2. Příroda hýří barvami, než přijde větší mráz. U tebe je všechno krásně barevné, u nás už jsou na stromech jen zbytky barevných listů. Teď jsou barvy na zemi a je příjemné jít voňavým zlatým listím. Králové neměli skvostnější koberce k trůnům ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady už na těch stromech, až na nějaké výjimky listí také není.

      Vymazat
  3. Krásné barvičky, kdy je vše navíc prozářené sluncem.🍁👍🍂 Asi jsem takové obrázky dnes potřebovala vidět, protože u nás je od včerejšího rána mlha, která by se dala krájet. Dnes jsou 3°C, včera bylo tepleji, to byly 4°C. Potřebovala bych jít na zahradu. Nejdřív bylo hrozné mokro, teď je zase pro změnu zima.
    Děkuji za exkurzi do prosluněného dne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čt, pá a sobota bylo nádherné sluníčkovo. Včera jsem toho využila a posekala trávu a s ní i spoustu spadaného listí, a dneska jsem si říkala, že zas vytáhnu muže na výlet, jenže jako na potvoru je zataženo....tak jsem se dala do zpracování další várky jablek a upekla štrúdl. A vůbec tak celkově flákačka ;-)

      Vymazat
  4. Kouzelné barvy, miluju červeno-zlatou kombinaci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to jsou přísavníky experti. Jak tenhle pětiprstý tak i dlanitolistý, ten je tedy ještě krásnější v podzimním hávu.

      Vymazat
  5. To jsou krásné barvy. U nás dopoledne mlhy a odpoledne slunečno. Také se těším z barevného listí. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím co mi máme za počasí, ale nikdy to u nás není podle žádné předpovědi. Prostě nad námi je nějaká anomálie či co .... ;-)

      Vymazat
  6. Krásné. Taková procházka je zdraví prospěšná. Povznáší i na duchu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě. A na sluníčko já prostě funguju. Když je, makám jak šroub a je mi fajn. Když není jsem leklá ryba bez nálady a utahaná už od rána...

      Vymazat
  7. Naprosto dokonalé!
    Vendy, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Podzimní barvy nikdy nezklamou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen mě štve, že jsem nestihla to co jsem chtěla letos na podzim nafotit. Chtěla jsem o víkendu, jenže už bylo všechno opadané...

      Vymazat
  9. Vendy,to je pastva pro oči v dnešních mlhavých a inverzních dnech.
    Nádhera
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je fakt, v sobotu jsem obhospodařovala zahradu a nejela na plánovaný výlet neb jsem potřebovala sekat a to v neděli nesmíme, a utěšovala se, že dle předpovědi by neděle měla být ještě hezčí, jenže prd. Zataženo od rána do večera, dneska to samé a počítám že tomu bude celý týden. O víkendu počasí nepočasí jedeme na chatu zazimovat.

      Vymazat
  10. Vendy, povedly se Ti nádherně barevné fotky, užívám si procházku s Tebou. :o)
    Měj fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No barev a sluníčka jsem si užívala do soboty a od neděle je už zase zataženo, a vypadá to, že sluníčko zas nadlouho zmizí z dohledu...

      Vymazat
  11. Krásná, prosluněná a barevná procházka. U nás bylo hezky v sobotu a to jel muž ještě něco dělat na chalupu. A včera bylo od rána pod mrakem, stejně jako dnes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je to naprosto stejně. tři dny bylo krásně a teď už zas jen hnusné šedivo a mlhavo....

      Vymazat
  12. To jsou tak ostré barvy, až mě přechází zrak. A já jsem se letos díky deštivému počasí nedostala ke svým javorům a tudíž nemám umotané žádné růžičky. Moc mě to mrzí. Byla to každoroční tradice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že u některých fotek jsem si trochu pohrála, ale zas ne nějak přehnaně. Ony letos ty javory úplně postrádaly tu krásnou červenožlutou. Tady byly zelené, pak zezlátly a šlus.

      Vymazat
  13. Listnaté lesy v tomto čase hrají barvami jak světla na rockovém koncertě. Nádhera.
    Jen si říkám, kam se všechno to listí do jara ztratí, když tam ho určitě nikdo neuklízí. Že by se úplně rozložilo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady už dohrály. Strašně rychle to šlo dolů, a navíc k tomu přispěl i první mrazík. Když je vlhká zima hodně z listí se rozloží, nicméně tam zůstává a rozkládá se pomalu. Stačí zajít do bukového lesa a zjistíš, že jdeš nejmíň pěticentimetrovou vrstvou nerozloženého listí, pod ním máš další vrstvu částečně rozloženého a až v takových deseti centimetrech máš teprve půdu.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....