16 října 2020

Zjistila jsem, ...

 


.... teď při stahování fotek, že jsem fotila 

naposledy v srpnu na dovolené. Za celé září jsem nevzala foťák do ruky. Tedy jen jednou, když jsem fotila ten nově ušitý batoh. Nicméně nic jiného jsem od srpna do včerejška nefotila. Ven mne vytáhly až kapky na všem kolem a také trochu víc světla, i když sluníčko vykouklo až hodně pozdě, kolem čtvrté odpoledne. Ale tím, že poslední dva dny nepršelo, ale jen tak mžilo, kapičkami bylo všechno skoro obalené. Obzvlášť travám to slušelo. Jenže jak se ukázalo letošní nejsušší rok jim svou záplavou vody dodal potřebnou vláhu a tak mi trochu víc narostly. Jak do výšky tak do šířky. Abych se dostala vůbec k tomu co jsem chtěla nafotit, musela jsem tentokrát vynechat má oblíbená starosklíčka, a vzít zavděk dlouhým sklem ....

Miscanthus zebrina. Po jedné zimě, kdy mi z ní zbyl jen malý kousek a zbytek vyhnil jsem si říkala jestli to vůbec dá. Pěkných pár let jí to trvalo než se sebrala, ale už je zas v kondici a má rok od roku víc květních lat. Řekla bych, že letos vůbec nejvíc co kdy měla, a pěkně velkých. 




Dochan psárkový. Tenhle jsem lovila u sousedky, můj je zatím v plenkách a asi ne úplně na dobrém místě. Budu ho muset přesadit na jiné místo. Kdysi jsem ho měla u jezírka, narostl tak, že mi zabíral třetinu prostoru nad hladinou, ale taky najednou začal vyhnívat a zachránit se mi ho už nepodařilo. Po letech jsem si ho koupila znovu, protože je to velmi luxusně vyhlížející travina, obzvlášť když je to dobře narostlý exemplář. Má sice květní laty ne nepodobné štětkám na lahve, ale když se v nich usídlí droboučké kapičky, nebo jinovatka je to nádhera. 





22 komentářů:

  1. Krásné traviny i jejich fotky. Travinami je moje zahrádka zatím nepolíbená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trávy a kameny. To by byla moje představa ideální zahrady ;-)

      Vymazat
  2. Díky vám zahrádkářům se na traviny začínám dívat jinak. Možná je to i tím, že mám alergii na trávy a tak jsem k nim dříve neměla kladný vztah. Přitom jsou krásné a Tvoje fotky jsou toho důkazem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celej rok je miluju, ale jen do okamžiku, kdy je na jaře musím ostříhávat. Na některé už beru klasický plotostřih, nebo pomalu i motorovku. A pak samozřejmě ta likvidace suchých stébel o síle malíčku dva i více metru dlouhých je také něco. Těmi už se dá topit...

      Vymazat
  3. Vendy, traviny jsou krásné. 👍👍 U nás se jim moc nedaří, takže jsem to už před lety vzdala. Nicméně loni se mi v jednom z truhlíků objevila u muškátů objevila travina, podobná té "zebřičce". A letos toho byl plný truhlík a já plela a plela. Tam, kde bych chtěla ozdobnou trávu mít, tam mi nejde. Asi zanesli semínko do truhlíku ptáci.
    Dnes jsem v mírném dešti, za pomoci muže, stěhovala zatím do garáže oleandry, ibišky, bougainvillee a další "středomoří", aby to oschlo a já to mohla stříknout proti přezimujícím škůdcům. Ruce mám vytahané jako opičák. Nejstarší oleandr, který mám 47 let, měl snad metrák. Navíc to bylo všechno prolité vodou (všude jsem měla podmisky) a některé kytky už začaly poněkud zavánět. Té vody na ně bylo moc. Pokračovat budu zítra a to chemickým útokem 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si dala kondiční výstupy po schodech, a to jen s půlkou kytek.Po desátém výstupu jsem málem hodila tlamu jak jsem byla vyflusaná... Fuchsie ještě jsou venku. Na chemický útok na buxusy potřebuju aby už nepršelo, i když se teď utěšuju, že v téhle zimě a mokru asi zrovna moc housenky neprosperujou , takže by mohly mít přestávku. Ono občas může být něco i v zakoupeném substrátu, párkrát mi taky začalo lézt něco co jsem vůbec netušila kde se to tam vzalo....

      Vymazat
  4. Dochan vypadá jako krásně chlupatá housenka :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo. je na focení opravdu velmi fotogenický....

      Vymazat
  5. Vendy, krásu trav jsem do zahrady objevila teprve nedávno, je to nějaký týden, co jsem jich pár zasadila. Musím se jít podívat respektive přebrodit zahradu, jestli je mám taky tak krásné...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem trávama poznamenaná od doby, co jsme se přestěhovali a já začala budovat zahradu. No a zahradou jsem se brodila v gumácích, když jsem to fotila! Dneska už to je asi lepší, nevím, ještě jsem ven nos nevystrčila protože mě to ani neláká. Ale jezero už naštěstí zmizelo.

      Vymazat
  6. Taky teď fotím minimálně, počasí není poslední dobou právě inspirativní. Ale nemám strach, ono se to zase rozjede :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta šedá obloha vážně člověka nutí si spíš zalézt do pelechu, a nevylejzat ven. V tomhle čase si říkám, že bych byla ráda medvědem. Zalezla bych k zimnímu spánku a vzbudila se až na jaře. Teď v koviďáku vůbec by to bylo nejlepší...

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Krásnější jsou v reálu... ty fotky to tak neukážou.

      Vymazat
  8. Ty víš, že tohle je má vášeň. Aktuálně jich mám 46 a určitě v průběhu času nějaké přibydou.
    V našich končinách je pěstování travin méně rozšířená záliba nebo artikl. Lidé to s nimi moc neumí, už jen najít vhodné místo a dostatečný prostor je malér. Veliké odrůdy potřebují skutečně vyniknout jako solitéry, pak ta krása skutečně až odzbrojí.
    Travinám zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já je mám taky hrozně ráda, a popravdě bych tě tu potřebovala, abych s tebou prokonzultovala jak a kde je ještě dosázet. Třeba rákosovka mi hned vedle toho dochanu roste jak blázen, dál mi tam roste v pohodě kostřava, ostřice a ještě dvě trávy, které nevím jak se jmenujou, ale třeba proso nebo ten dochan zrovna moc nejdou. Je pravda že tam není zrovna super hlína, je to před barákem a je to asi jen slabá vrstva navážky a pak jsou šutry a jíl. A nejde tam celý den slunce, jen odpoledne. proto si chci ten dochan přesadit jinam, na sluníčko jako ho má sousedka a má ho přímo luxusní. Už svazuješ? Já zatím svázala tu giganteu, protože jak pršelo a fučel vítr, tak se mi ohýbala až k zemi. zebrinu zatím svázanou nemám a stejně tak spartinu. Ty zbylé nižší buď mám spletené nebo zatím nechané volné.

      Vymazat
    2. Nemám svázané, chci je nechat proschnout.
      Nyní pořád pršelo, je to prochcané, tak jen co přestane, tak se do toho pustím, než já to udělám, to je na půl dne.
      Já mám slunko všude a skoro celý den, půdu mám blbou. Těžkou, jílovitou s pískovým podložím.
      Takže o půdě to moc není, spíš bych řekla, že je to o zálivce, já přes léto hodně kropím.
      Vendy, kdybys viděla, co měl ne zahradě Čech ten Polák, já se málem připochcala blahem.
      To byly takové krásy, v životě jsem neviděla, nové odrůdy, nové hybridy, no pecka.
      Nic jsem nemohla koupit, když se staví. To je debilita.

      Vymazat
    3. Ještě že se na takové akce nevypravuju :-D, to by byla moje smrt a peněženky taky. U toho dochanu si myslím, že asi opravdu chce to sluníčko, když jsem ho měla poprvé, taky byl na slunci celej den a rostl jak divej. Ty ostatní trávy jsou pořád na dešti, a vepředu navíc slušně po deštích plavou, protože máme v háji kus svodu do kanalizace a všechno teče ven. navíc jsou obsypané kůrovým mulčem a hodně pomalu to tam vysychá. Tudíž vody mají dost.b Vysoké zatím asi vynechám, i když nikdy neříkej nikdy, ale chtěla bych si koupit kavyl,a ještě pár polovysokých, zatím nevím kam bych s nimi pokračovala, vždycky začínám využívat na nový záhon místa po něčem co se zkácí. A hlavně nějak potřebuju mít stále pohodlnou možnost sekání, nechci všelijak kličkovat mezi záhony. Nicméně nějaká místa už mám vytipovaná, i když zrovna nejvíc míst je právě v té části kde se mi tvoří to jezero pokud déle intenzivně prší. Bojím se, aby to pro ně nebylo až moc mokré stanoviště.

      Vymazat
  9. Vše, co je orosené, je krásné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba takový půllitr s pivem, což asi musí Cyberštamgasta přivádět přímo do extáze!

      Vymazat
  10. Poslední fotka mně připomněla knihu Mráz přichází z Kremlu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teprve přijde, s námrazou je taky kouzelnej... tohle je jen voda

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....