31 října 2020

Co kdyby ...

 .... jsme se zase trochu chlubily? Je tu čas dalšího převzatého

svátku, který u nás není domácím, a popravdě mne stejně jako Valentýn nenadchává. Už asi víte která bije. Jo, jo, mám na mysli Halloween. Ale jedna věc, která s ním k nám doputovala mne bavila a baví, i když už jí zrovna moc nepraktikuju. Vyřezávaní dýní. Když jsme se nastěhovali, jediná naše zahrada svítila různě velkými xichtíky a xichty s vlastnoručně vypěstovaných dýní. Neuteklo mnoho vody, a i u sousedů a jiných obyvatel vsi se začaly objevovat. A stejně jak s vánoční světýlkovou výzdobou vždy čekali na to co se z nás objeví aby to pěkně okopírovali a vystavili na své zahradě.

Děti odrostly, dýně už nepěstuju, a tak zmizely i od sousedů a dalších obyvatel vsi. Došly jim nápady, nebo jim došly děti, nevím. Ve čtvrtek jsem byla za holkama a Bobule se na mne hned ve dveřích vrhla s prosbou. Babiko, vyžežeš mi dýňáka? A už se hnala pro dýni aby mi jí předala. No může člověk takovýmu špuntovi odolat? Příkaz od dcery zněl Nesmí to být zvracející dýňák a nesmí to dopadnout tak, že až ho Bobule uvidí, bude mít šok. Tak jsem udělala dýňáka zcela nekonfliktního, nestrašícího malé děti. A napadla mne takový výzvička. Kdo takhle tvoříte, pochlubte se svými dýňáky. Nebo pokud někde uvidíte nějaké které za to stojí, nafoťte je a ukažte na blogu nám všem. Mají omezenou dobu životnosti, tak hurá do toho! Do článku napište Výzva Dýňák. 

P.S. Janinka a Bevíčková už mají tedy dýňopýrem a krásnou kočičí dýní splněno!

No a tady je tedy můj výtvor. To co svítí po straně, jsou na přání Bobule ouška. Ještě chtěla náušničky, ale to jsem jí zamítla. Pořádněj Dýňák není žádná zženštilá dýně, která nosí náušnice!




37 komentářů:

  1. Je takový klaunovský :-) Povedl se. Já se nezapojím. Dýně došly a děti odrostly .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musel být, aby se Bobule večer až bude svítit, nebála jít k oknu ;-)

      Vymazat
  2. Mám to úplně stejně, Halloween mě nijak zvlášť neoslovuje, nejsem ani proti ani pro, je to každého věc, co si slaví, ale to vyřezávání dýní mě úplně nadchlo. Loni jsem se pokoušela o Šklíbu, letos jsem taky volila kočičí téma, kočičku pod hvězdami, snad i trochu pod vlivem té naší nešťastné kočičí historie. Blicí a hodně zubaté dýně se mi taky moc nelíbí, někdy jsou fakt hororové. Mám už vymyšlený motiv i na příští rok, jen na to potřebuji jemnější nářadí, tupým kuchyňským nožem detaily pravda moc nejdou. ;)
    Dýni letošní jsem už předvedla ve svém posledním článku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvracející dýni jsem chtěla dělat na schody před dveře pokaždé, když mi někdo z vypráskaných obyvatel téhle vsi ukradl nebo vysypal truhlíky z oken nebo sebral mísu z kytkama ze schodů. Jako takový vzkaz pro ně, co si o nich myslím. Šklíbu chtěla dcera taky udělat, ale nenašly jsme tu stránku kde byla předloha. Já taky bojovala s noži a proto jsem volila jen jednoduchý motiv, ale když jsem dělala dětem, bývaly o hodně víc propracované, protože jsme taky ty dýně mívali o hodně větší. Tuhle dcera koupila. Dám na tu tvoji odkaz do článku, jako jsem dávala na tu Janinky.

      Vymazat
    2. Díky. :) A Šklíbu jsem našla na Pinterestu.

      Vymazat
    3. Holka taky, ale když jsme jí potřebovaly, nemohly jsme jí najít....

      Vymazat
  3. Já čekám na výzvu a opět nic pro mne.
    Vnučku jsem neviděla díky kokotviru šest neděl, dýně už kupuji pouze malé na baštu.
    Přesto tleskám, vypadá to báječně, jsi šikovná babička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já vím, pro tebe by pasovala výzva Vyfoť své trávy! Víš že ty moje jsou vždycky o focení, jen nevím čím bych se trefila tobě do noty. Dvě, vlastně tři nosím v hlavě, ale zas počítám, že ani jedna z nich by pro tebe moc nebyla, i když jsou to výzvy dlouhodobé. Jedna tedy obzvlášť. Já to zatím vážně neřeším, pokud to jen jde, za holkama jezdíme, nebo ony sem. Navíc tady u nás na vsi jsme takový ostrůvek bez nemocných v moři okolních kde nějací nakažení jsou, takže se pohybujeme v relativně bezpečném místě. A snažíme se samozřejmě dodržovat co se dá, což jak jsem se včera přesvědčila v Lidlu je pro mnoho jiných něco velmi neuskutečnitelného, lezou ti div ne na záda, lepí se na sebe u pokladen.... ale beru to selským rozumem a snažím se neohrožovat. Jinak bych se z toho asi vážně musela zbláznit.

      Vymazat
  4. Moc pěkný výtvor! :) Halloween neslavím, ale vyřezávání dýní je fajn, u nás ve škole děti každý rok soutěží o nejlepší dýni. Letos se tato akce neuskuteční, snad to už příští rok bude možné... Přeji hezký víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nich ve školce nedělali soutěž o dýni, ale poprosili rodiče, jestli by pro děti neudělali nějakou podzimní figurku. Což se zdálo být pro dceru pěkný oříšek, neb ona se veškerému takovému tvoření zdaleka vyhýbá, moc se v tomhle nepomamila. Ale nakonec to docela zvládla, a Bobule jí o víkendu táhla ke školce, aby se podívali jestli jejich příšerku někdo neukradl....

      Vymazat
  5. Hallowen mě nějak neoslovil, takže vyřezávání dýní mě minulo. Ale ráda se podívám na výtvory jiných. Tvůj dýňák se mi líbí, je takový veselý. Vnučka je určitě pyšná na šikovnou babičku.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude to dlouho trvat a bude si dělat vlastní... je docela výtvarně šikovná, a hodně rychle se zlepšuje. No veselý být musel, tak zněl příkaz. :-D

      Vymazat
  6. Vendy, dýně se vám povedla hezky vyřezat a věřím, že z ní má nejen Bobule radost.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jen Bobule z ní má radost. Má jí soukromě schovanou na terase za barákem ;-)

      Vymazat
  7. Halloween jde kolem mne, ale dýně jsem s vnoučaty vyřezávala. Teď už se ráda podívám na tvorbu jiných. A Tobě se dílo povedlo ! Do tmy dýňákovi i uši září.
    Pěkný sobotní večer a pohodovou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No uši prostě musely být, přes to vlak nejede ...

      Vymazat
  8. Já nedýňuji, tedy nemám na výzvu jak odpovědět :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u tebe jsem to ani nečekala. Ale chodíš po okolí a fotíš. I když vím, na Berounce žádné svítící dýně neplavou.... ;-)

      Vymazat
  9. Jo, povedla se, Bobule měla určitě radost. Světýlka k podzimu patří.
    My máme samozřejmě taky, jako každý rok ;)
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehmmm, nějak se nám popletli účty :D
      Ilona

      Vymazat
    2. No vidíš, tak šup s ním na blog ;-) Mě tedy nic moc neřekla jak se jí líbí, to dělala Zagorku, ale když jsem se ptala dcery co na něj říká když se rozsvítí, tak že sedí celej večer u dveří a čučí na něj....

      Vymazat
  10. Vendy, letos tedy nemáme vyřezáno, ale jinak jsem s dětmi vždycky svítila. Pak odrostly a vyřezávali jsme pro malé kluky od sousedů. Máme přes ulici sousedku Emu, pěkné číslo (4 roky), připomíná mi naší Terku, ta má na sloupku od plotu parádní strašidlo :o)
    Ta vaše se mi moc líbí, Bobulka byla určitě nadšená!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak ho vyfoť a šup s ním na blog! Jak jsem psala, nemusí to být vlastní výtvor. Tak naše Bobule (taky Ema) je tedy taky torpédo. Jak začala chodit do školky tak tedy sakra rozvázala....ptala jsem se dcery co mu říkala, prej sedí každej večer před dveřma na terasu a kouká na něj ;-)

      Vymazat
  11. My vyřezávali vždycky všichni. Děti si navrhly každé svou dýni, nakreslily si na ní fixou potencionální obličej. Malým jsme pak pomáhali my, dospěláci, s vyřezáváním, starší jsme měli pod lehčím dozorem.
    Letos se nějak nic nedělo na toto téma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos je to všechno na levou. Potřebuju zajet zazimovat chatu a nevím kdy se tam vůbec dostanu...

      Vymazat
  12. My také máme dost velkou úrodu dýní, ale něco s nimi vykouzlit uměla jen tchyně, která z nich dělala kompoty a zelí. Helloween se "nechytl". Za to ale na zahrádce máme plno lampiček se solárním panýlkem, které svítí po večerech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je nepěstuju už hodně dlouho, takže přebytky nejsou. Vloni a předloni jsem dělala kompot a marmelády, letos už ne. Solární lampičky na zahradě miluju, mám je taky a ještě další mám objednané. A chtěla bych nějakou plovoucí na jezírko, a co se mi líbí, je světýlko na dno bazénu....

      Vymazat
    2. A také máme solární kouli, která večer po krátkých časových úsecích mění všechny základní barvy.

      Vymazat
    3. Já na ty barevná světýlka, nebo na ta měnivá nejsem. Buď na studenou bílou nebo teplou. Nějak jsem si to oblíbila v Rakousku a Německu a moc mi to sedí.

      Vymazat
  13. Máš moc pěkného dýňáka. Já také Helloween nemusím, ale dýňové dekorace u domků se mi líbí. Beru to jako zakončení sezóny a že urod% je zpracovaná. Kdysi jsem si na chatě jen tak pro legraci jednu malou dekoraci udělala bez předlohy, ale chtěla jsem,aby byla spíše veselá, roztomilá. Možná ji někde najdu a dým na blog. Na starém jsem ji měla, ale kde je mu konec. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to měli vždycky tak půl napůl. Půl veselejch a půl strašidelnejch....

      Vymazat
  14. Já, namísto Halloweena objížděla s mužem hroby. V tom šeru, které panovalo, to vypadalo chvilkami také dost strašidelně. Ponuré to bylo každopádně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já ne, maminku i tatínka mám doma, děda je někde rozprášený v Praze, ani nevím kde a babička zůstala na Smíchově na zahrádce.... která už mi nepatří. A co se týče biootce, ten je taky někde neznámo kde pohřbený. Asi možná v Příbrami když tam zemřel v nemocnici.

      Vymazat
  15. No jo, když ono to dlabani dýni je pro děti atraktivní a každý svátek se hodí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak k těm dýním pasuje asi jedině ten Halloween potažmo ty dušičky...

      Vymazat
  16. Je krásný a pro malé dítě ideální :) Já mám ráda celou atmosféru spojenou s Halloweenem, ale sama taky njak neslavím, dokonce ni dýně nevyřezávám. To jsem dělala jednou a příliš mi to nešlo, navíc ais nemám dobrou fantazii, co se divných obličejů týče, takže to není úplně aktivita pro mě. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se po dušičkách ráda procházím po hřbitově večer, těch světýlek co tam je se mi líbí. Jsem světýlkovej cvok ;-).

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....